5
Mayıs
2024
Pazar
BAYAT - AFYONKARAHİSAR
Belediye Sayfaları
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
9.287
Yüz Ölçümü
465
Belediye Sayısı
13
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bayat Genel Bilgi

  Bayat Genel Görünüm
İç Anadolu Bölgesi'mde Afyon iline bağlı bir ilçe olan Bayat, kuzey doğuda Çal dağları, kuzeyinde Hendi Baba dağları, batısında Bey ve Asar dağları, güneyinde Kazankaya dağları, güneydoğusunda Mekecik ve Çal dağlarıyla çevrilidir.

Afyon'a 46 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 465 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 8.753'tür.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanır. Çevrede ekilebilir arazi nüfusa yetecek oranda değildir. Yakın bir zamana kadar çevredeki tepeler ve yüksek dağlar oldukça zengin ormanlarla kaplı iken, kaçak kesim, tarla açma ve keçi yetiştiriciliğiyle orman örtüsü tahrip edilmiştir. Bugün, yeni geliştirilen "mekecik ormanları" diye adlandırılan ormanları bulunmaktadır.

İlçede en çok yetiştirilen tarım ürünlerinin başında arpa, buğday ve haşhaş gelmektedir. Bayat’da toplam alanın ancak 1/3’ü ekilebilir durumdadır. Hayvancılık için bol ve geniş merası bulunmaktadır. Dağlık bölgelerinde hayvancılık yapılmakta ve koyun, tiftik keçisi, mandofon kırması ile yerli kara sığır beslenmektedir. 1993 yılında D.S.İ. tarafından yaptırılan Bayat göletinde balık üretimi yapılmaktadır. Kilim dokumacılığıyla dikkat çeken ilçede üretilen kök boyalı Bayat kilimleri Amerika, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinden sipariş alacak kadar ün kazanmıştır.

İlçenin İlk Çağ tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte, bölgede Hititlerin, Friglerin, Lidyalıların, Perslerin, 
  Bayat Asar Kale'den Bir Görünüm
Roma ve Bizanslıların egemenliği altında kaldığı bilinmektedir. Bayat ilçesi, Oğuz Türklerinin Bayat’boyu tarafından 1147’de bugünkü yerinde, Bayat Çayının kenarında kurulduğu sanılmaktadır. Barçınlı ve Han Barçın adlarıyla da anılan Bayat ilçesi İstanbul-Bağdat kervan yolu üzerinde olduğundan Bizans ve Osmanlı dönemlerinde önemli bir konaklama yeri olmuştur.

Bölgedeki Mal Kazığı, Darı yeri, Asarcık,Kavak ve Belencik gibi Hüyükler Hititler(MÖ.2000-750) zamanından kalmadır. Firig Kıralı Midas Bayat'ın batısında bulunan İnpazarcık'ta Midaum kentini kurmuştur. İnpazarcık Bayat' a 7 Km. uzaklıkta mağaralardan oluşan eski bir yerleşim yeridir. Yine Firigler zamanında Bayat'ın kuzeyindeki Karaağaç ovası denilen yerde Abostom adında bir şehir kurulmuştur.

MÖ.620-546 yıllarında Anadolu'yu bir uçtan bir uca bağlayan Kıral Yolu (Köklü yol) geliştirilmiş. Bu yol Çukurkuyu Köyünün yakınlarındadır. Ayrıca bu dönemde Gömü Kasabası yakınların da Amariyom şehri kurulmuştur. Bu şehir daha sonraları Bizanslılar döneminde İstanbul'u almak için sefer düzenleyen Halife Mutasım tarafından yerle bir edilmiştir.

Bayat'ın 5 km. uzağındaki Asar Kale Roma Döneminde (MÖ.30-MS.395) kurulmuştur. Asar Kalenin tam zirvesinde kemerli yapılar, su sarnıçları ve mağaralar vardır. Kalenin tepesi surlarla çevrilmiş idi.Kalenin tam güney doğu tarafındaki büyük bir kaya kütlesi oyularak, koltukta oturan Meryem ananın resmi oluşturulmuştur. İsa Peygamberin dinini yaymakla görevi Hıristiyan din adamlarından Sen Paul (Aziz Pol) Şuhum'taki Sinadalı Yahudilerin şerrinden kaçarak Asar Kaleye sığınmış sonradan Efes'e gitmiştir.

Eskiden Emirdağ'a bağlı bir bucak olan Bayat 1987'de Afyon'a bağlı ilçe konumuna getirilmiştir.



Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: picasaweb.google.com ve www.resimler.tv sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 12 Mayıs 2008 Pazartesi 21:06:02
Güncelleme :12 Mayıs 2008 Pazartesi 21:09:51

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR