3
Mayıs
2024
Cuma
EVCİLER - AFYONKARAHİSAR

Evciler Genel Bilgi

  Evciler Genel Görünüm
Ege bölgesinin İç Batı Anadolu ile Göller Bölgesi arasında yer alan Evciler İlçesi, doğuda Dinar, güneydoğuda Başmakçı, güney ve güneybatıda Dazkırı ilçeleri, batı ve kuzeyde de Denizli ili ile çevrilidir.

İlçe, Evciler ovasının orta kısmında kurulmuş olup, bu düzlük saha kuzey kısmına doğru yükselmektedir. Ovanın kuzey kenarı Bozdağ tepeleri ile çevrilmiştir. Ovanın batısında Maymun Dağı, kuzey doğusunda ise Büyük Menderes, Işıklı Barajı ve Akdağ bulunmaktadır.

Afyon'a 132 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 235 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 9.486'dır.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık ve dokumacılığa dayanmaktadır. Küçük höyük ve Büyük höyük civarında sulu tarım, diğer alanlarda ise kuru tarım yapılmaktadır. En çok yetiştirilen tarım ürünleri buğday, arpa, susam, haşhaş, ayçiçeği ve şeker pancarıdır. Sebze ve meyvecilik gelişmemiştir.

Çevre höyüklerde bulunan parçalardan tarihinin Lidyalılara kadar uzandığı anlaşılmaktadır. Bugün ilçede, Koca höyük ve Küçük höyük diye bilinen iki höyük ile Öküzviran ve Kocaviran isminde iki ören yeri vardır.

Hititler, Yeni Hitit devrinde Şuppiluliuam (MÖ.1380-1345) zamanında Ege’den Akdeniz’in doğu kıyılarına kadar uzanmış ve Ön Asya’nın en güçlü imparatorluğunu kurmuşlardır. Yörede Lidyalılar, Hititler, Frigler, Persler, Helenler, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar yaşamışlardır.Ören yerlerinde önemli kalıntı ve buluntularla karşılaşılmıştır.

Dazkırı'nın Merkez bucağına bağlı yedi köy birleştirilerek merkezi Evciler kasabası olmak üzere 1991 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf: www.evciler.gov.tr sitesinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2008 Perşembe 18:37:58
Güncelleme :15 Mayıs 2008 Perşembe 18:38:57

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR