6
Mayıs
2024
Pazertesi
HOCALAR - AFYONKARAHİSAR

Hocalar Genel Bilgi

  Hocalar Genel Görünüm
Afyon İl Merkezinin güneyinde, 100 km. uzaklıkta kurulan Hocalar İlçesi, güneyinde Sandıklı, batısında Denizli, kuzeybatısında Uşak ili, kuzeydoğusunda Sincanlı ilçesiyle çevrilidir. Sandıklı ve Banaz ilçelerini birleştiren karayolu üzerinde, Sandıklı’ya 38 km, Banaz’a 35 km uzaklıktadır. 1990 yılında ilçe konumuna getirilmiştir. İlçenin doğusunda Çal, batısında Burgaz, kuzeydoğusunda Ahır dağı ve güneybatısında Akdağ bulunmaktadır.

Yüzölçümü 566 km2 olan İlçenin nüfusu, 2000 genel nüfus sayımına göre 12.824’tür.

Halkın geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Ekonomik durumu diğer ilçelere oranla çok düşüktür. Tarım ürünü olarak genellikle arpa, buğday ve haşhaş yetiştirilir.

Kuruluş tarihi ve adının kaynağı tam olarak bilinmeyen Hocalar İlçesinin 1300’lü yıllarda eski bir yerleşimin merkezi olduğu sanılmaktadır. Nitekim, Ahır dağlarında bulunan bronz Hitit heykeli yörenin çok eski dönemlerden beri önemli bir yerleşim merkezi olduğunu işaret etmektedir.

İsminin Hocalar olması ile ilgili de yörede bir söylence vardır. Bu söylenceye göre; o dönemde bu yerleşim yerine ilk olarak üç kardeşin geldiği ve buraya yerleştiği, bunların babaları "Hoca"(ulema) olduğundan, dışarıdan bu merkeze gelenler "Nereye gidiyorsun?" diye sorulduğunda "Hocagil’e gidiyorum", buradan dışarıya gidenlere sorulduğunda "Hocagil’den" geldiklerini belirttiklerini, zamanla bu yerleşim yerindeki nüfusun çoğalması ve dışarıdan bu yere başkalarının da gelmesi sonucu "Hocalar" adı altında bir yerleşim merkezi meydana gelmiştir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf: www.hocalar.bel.tr sitesinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 16:26:31
Güncelleme :16 Mayıs 2008 Cuma 16:26:53

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR