26
Mayıs
2024
Pazar
İHSANİYE - AFYONKARAHİSAR

Döğer'de biyogaz dönemi

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendislik Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Abdullah Akbulut, hayvan tersinden Biyogaz üretmeyi başardı. Döğer Kasabası'nda yaklaşık 10 bin TL maliyetle kurulan tesiste, 1 yılda 12 kg.lık 160 ile 180 adet arasında tüp gaz oluşturulacak

Afyonkarahisar'ın İhsaniye ilçesine bağlı Döğer Kasabasında ikamet eden Dumlupınar Üniversitesi Makine Mühendislik Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Abdullah Akbulut, uzun süredir üzerinde çalışma yaptığı hayvan tersinden Biyogaz üretimi projesini tamamlandı.

Yapılan proje ile Döğer Kasabası'nda 12 metreküp değerinde Biyogaz üretim tesisi kuruldu. Projesi hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr Abdullah Akbulut, amaçlarının Döğer halkının bu ucuz hizmetten faydalanması olduğunu ifade etti.

TESİS 10 BİN TL'YE MAL OLDU
Tesisin kullanımı hakkında bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Abdullah Akbulut, İlk aşama olarak hayvanların bulunduğu yerdeki paça makinesinde hayvan terslerini suyla karıştırdıktan sonra reaktörün içersine gönderdiklerini anlattı. Akbulut, "Reaktörde bir süre sonra oluşan gazı ise tesisat borusu ile evin içersine döşenen gaz hattı ile ocağa ve banyoda bulunan kombiye gaz veriyoruz. Gübrenin işlevi bitiminde ise gübreyi tamamen kullanılmak üzere tarlada ve bitkilerde kullanıyoruz. Bir ton büyük baş hayvan gübresinden 20'ci günden itibaren tam olarak gaz oluşuyor ve yaklaşık 70 metre küp gaz oluşumu elde ediyoruz ve bu sonuçla 18'ci günden itibaren ise gaz kullanılmaya hazır hale geliyor. Bizim bu reaktörümüz yaklaşık 12 metre küplük bir hacme sahip. Biz bu sistemden 1yılda yaklaşık 12 kg.lık 160 ile 180 arasında tüp gazı oluşturuyoruz. Üretmiş olduğumuz ekipmanları Kütahya ilinde kendi imalatımızda yaptık ve masrafı ise imalathaneden çıkış fiyatı 10 milyar lira civarındadır, tüm umutlarımız Döğer Kasabasının faydalanmasından yanadır" diyerek konuştu.

"BİOGAZ YATIRIMI BİZLERİ MUTLU ETTİ"
Proje hakkında İhsaniye açısından önemli olduğuna değinen Kaymakam Mehmet Nebi Kaya, insanların enerjiye bağımlığının her geçen gün arttığı günümüzde böyle bir projenin yapılması mutluluk verici olduğunu söyledi.

Kaymakam Kaya, "Şüphesiz her platformda dile getirilen insanların enerjiye bağımlılığının artıyor ve bunun insanlar sonucunda yeni arayışlar içersine giriyor. Burada tamamen sürdürebilirliğin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarının bulunması ve hayata geçirilmesi hem ülkemiz potansiyeli açısından ve beldemiz açısından en önemli kaynaklardan biridir. Biogaz sayesinde vatandaşlarımızda gelir getirici faaliyet içersine girerek aile ekonomisine katkı sağlamış olmakla birlikte tarım alanında da verimliliklerini artırmış olacaklar. Burada ön önemli husus bizlerden ziyade vatandaşlarımızın bu projeye teveccüh göstermesidir. Gönüllü ve istekli olurlarsa eğer bu proje daha yaygın hale gelerek evlerde kullanılması halinde Döğer kurumsal bir yapı kazanmış olur. Teknik ve eğitim ve proje açısından bizim üzerimize düşen ne gerekiyorsa yapmaya hazırız" dedi.

Döğer Belediye Başkanı Ömer Güngör, belediye olarak projeye gereken desteği vereceklerini belirtti. Güngör, "Biz bu süreçte Biyogaz ile ilgili duyduğumuza inanmaya geldik ve gördük inandık. Bu projeye elbette Döğer belediyesi olarak desteğimizi vereceğiz. Çünkü bu proje Döğer kasabası için önemli bir yatırım haline dönüşebilir. Bu bakımdan bu proje için vatandaşlarımızda katılmak için fikirlerini beyan ederlerse hem teknik hem de projelerin gerçekleştirilmesi açısından üzerimize düşen ne varsa, gereken desteği şimdiden vermeyi vaat ediyoruz" diye konuştu. Yapılan konuşmaların ardından Biogaz tesisinde dememe gerçekleştirildi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Haziran 2009 Cumartesi 13:59:06


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?