4
Mayıs
2024
Cumartesi
İHSANİYE - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
30.550
Yüz Ölçümü
808
Belediye Sayısı
32
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İhsaniye Genel Bilgi

  İhsaniye Genel Görünüm
Ege Bölgesi’nin İç Batı Anadolu Bölümü’nde, Afyon’un 35 km. kuzeyinde yer alan İhsaniye İlçesi, doğusundan İscehisar, batısından kısmen Kütahya ve Altıntaş, kuzeyinden Seyitgazi ve kısmen Kütahya, güneyinden ise Afyon ile çevrilidir. İhsaniye, mevkii olarak Orta Anadolu ve Batı Anadolu bölgeleri arasındadır. İlçe genel görünümü itibariyle yayla karakterini göstermektedir.İlçe, denizlerden uzak ve dağlarla çevrili olduğu için tipik bir kara iklimine sahiptir.

Yüzölçümü 808 km2’dir. Deniz seviyesinden yüksekliği 1.093 metredir. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre toplam nüfusu 33.220'dir.
Bölgedeki akarsular, Emre Gölü’nün beslendiği Döğer Çayı ile Üçler Kayası köyünün yakınından geçen Balıklıpınar ve Eğret’ten çıkan Cumalı çaylarıdır.

İlçe ekonomisi; hayvancılık, besicilik, tarım ve az da olsa ticarete dayanmaktadır. Sanayi olarak dünyaca ünlü Kızılay Madensuyu ve Yıldız Madensuyu İşletmesi ve özel sektöre ait 2 adet un fabrikası bulunmaktadır. Gazlıgöl kaplıcası İhsaniye ilçesi sınırları içerisinde, Afyon’a 25 km uzaklıktadır.

İhsaniye’nin tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamakla birlikte, bölgedeki kalıntılardan Hititler zamanında kurulduğu anlaşılmaktadır. Yörede Friglere ait bir çok eserle karşılaşılmıştır. Ayazin, Kayıhan yerleşim birimleri Kapıkayalar, Aslantaş, Maltaş ve Yılantaş gibi Göynüş Vadisi’ndeki yerler, mezar oldukları sanılan tarihî kalıntılar Frigler dönemine tarihlendirilmektedir. Ayrıca tabiat harikası kütleler ve peribacalarının süslediği Frig bölgesi diye anılan yer, bu yörenin Frigler zamanının önemli bir yerleşim bölgesi olduğuna işaret etmektedir. Bölge Pers, Helen, Roma ve Bizanslıların, daha sonra Selçukluların ve Osmanlıların egemenlikleri altında kalmıştır.

Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra, Anadolu’nun 1071’de Türklerin yerleşimine açılması sonucunda bazı
  İhsaniye Aslantaş
Türk boylarına mensup kafilelerin bu bölgeye yerleştikleri sanılmaktadır. Döğer ve Alanlı bölgelerinin Oğuz Türkleri tarafından 1085 yıllarında iskân edildiği tahmin edilmektedir. Döğer ve Anıtkaya yerleşim bölgelerinde Germiyanoğullarından kalan kervansarayların oluşu, ilçenin bir yol kavşağı ve konaklama yeri olduğunu göstermektedir.

İhsaniye 13 Temmuz 1921’de Yunanlılar tarafından işgal edilmiş, Kurtuluş Savaşı sırasında 22 Ağustos 1922’de bu işgalden kurtulmuştur. İhsaniye, 1959 yılında ilçe durumuna getirilmiştir.

İlçe, tarihi kalıntılar bakımından oldukça zengindir. Demirli Köyü yakınında harap durumdaki Demirli Kale’nin Frigler dönemine ait olduğu sanılmaktadır. Üçlerkayası Köyü’nde bulunan aslan ve Kybele kabartmalarıyla bezenmiş 11 m. Yüksekliğindeki Aslankaya ile, yine aslan kabartmalı ve 10,5 m. Yüksekliğinde bir anıt mezar olan Aslantaş, Frigler’den kalmadır. Bunların dışında;

İhsaniye’de günümüze gelebilen tarihi eserler arasında;

Döğer Işıklar Çeşmesi
Saya baba Türbesi
Herdene Bahar Baba Türbesi

Eğret Han
Döğer Kervansarayı
Ayazin Kiliseleri
Arslanlı Mezar
Arslantaş
Yılantaş
Ayazin Mezar Odaları
Sarıçayır Mezar Odaları
Direkli Kale
Arslan Kaya
Kapıkaya
Matlaş

Demirli Kale
Avdalaz Kalesi
Yazılı Kaya Kalesi
Pişmiş Kale

Oynaş kalesi
Yapıldak Kalesi
Midas Anıtı bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: www.resimler.tv ve www.ihsaniye.gov.tr sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 17:59:06

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR