22
Mayıs
2024
Çarşamba
İHSANİYE - AFYONKARAHİSAR

Suna'yı tedavi eden kaplıcalar

İhsaniye Gazlıgöl Kaplıcası


Kral Midas'ın kızına şifa oldu

Efsaneye göre Kral Midas, çocuk sahibi olmak için gece gündüz Tanrı'ya yakarır. Sonunda, Suna adını verdiği bir kız babası olur. Güzeller güzeli Prenses Suna, genç kızlığında amansız bir hastalığa yakalanır. Vücudunda yaralar çıkar. Hiçbir hekim bu yaraları tedavi edemez. Suna, yaraların ağrısına dayanamayınca yollara düşer. Dağ tepe demeden gezip dolaşır. Afyon yakınlarına kadar gelir. Çok susayan güzel kız, şimdi Gazlıgöl Kaplıcası'nın bulunduğu yerlerde yeşilliklerle çevrili bir su görür. Çevresindeki bataklığa aldırmadan bu sudan içer. Vücudunun su temas eden yerlerinde bir rahatlama hisseden güzel kız kendini suyun içine bırakır.

Ağrıları azalan Suna, yol yorgunluğuyla uykuya dalar. Uyandığında hem ağrılarından kurtulduğunu hem de yaralarınının iyileşmeye yüz tuttuğunu görür. Bir hafta sonra ise yaraları tamamen geçer. Suna'nın eski güzelliğine kavuştuğunu gören babası bu suyun herkese şifa dağıtması için bir kaplıca yaptırır. İşte, bu kaplıcanın Frigyalılar zamanından beri kullanıldığı sanılıyor.


Ulaşım
Afyonkarahisar'ın Kuzeyinde yer alan Gazlıgöl Kaplıcası İl merkezine 25 Km. uzaklıkta, İhsaniye ilçesine bağlı Gazlıgöl ka sabası içerisindedir.

Ulaşımın kolay sağlanabildiği Gazlıgöl Termaline Eskişehir karayolu üzerinden Hem Karayolu ( Afyonkarahisar - İhsaniye ) hem de Demir Yolu ile ( Afyonkarahisar - Kütahya - Eskişehir ) ulaşım imkanı mevcuttur.

Tarihçe
Efsaneye göre, Kral Midas her şeye sahip olmasına rağmen hiç çocuğu olmayan bir kralmış kral bu duruma çok üzüldü ğünden gece gündüz Allah'a yalvarıp yakarırmış bir çocuğu olması için. Nihayet Kral Midas'ın dünyalar güzeli bir kızı olmuş Kralın kızı Suna , Genç kızlığa adım attığı yıllarda illet bir hastalığa yakalanmış.

Bu Güzel Kızın vücudunda çıbanlar çıkmış. Bu sulu Çıbanları hiç bir hekim iyileştirememiş. Ağrısına , sızısına ve bir türlü iyileşmeyen bu yaraların üzüntüsüne dayanamayan güzel kız Suna ; yollara düşmüş. Dağ Tepe Demeden gezip dolaşır ol muş . Kral Midas kızını kollamaları için peşinden gözcü yollamış. Kralın güzel kızı Afyonkarahisar toprakları içindeki Gazlıgöl mevki yakınlarına kadar gelmiş. Tam yaz aylarında olduğu için Suna çok susamış.

Biraz su içmek için su aramış. Gazlıgöl kaplıcasının bulunduğu yerlerde Yeşilliklerle çevrili bir su görmüş. Susuzluktan kav rulan kızcağız , çevresindeki bataklığa aldırmadan suya koşmuş. Eğilerek o çamurlu sudan kana kana içmiş. Birde bakmış suyun deydiği yerlerde bir tatlı Gıcıklanma , bir sancı kesilmesi , bir huzur oluşmuş. Güzel kız atmış kendisini çamurlu suyun içerisine ağrıları yavaşlamış.

Sudan çıkıp günlerdir uykusuz ve yorgun olduğundan uzanıvermiş oraya ve derin bir uykuya dalmış . Suna uyandığında ağrılarının kalmadığını , çıbanlarının kurumaya başladığını görmüş. O suyun yanında bir hafta kalmış. Bir hafta Sonra çıbanla rı yaraları tamamen geçmiş. Eski güzelliğine Kavuştuğunu gören güzel Suna sevinçinden deliye dönmüş. İleride onu gözle yen gözcüler , kızın iyileştiğini anlayınca yanına gelmişler . Suna başına gelenleri anlatmış ve saraya dönmüşler . Kızını me rak edip gece gündüz yas tutan Kral Midas , kızının bu iyileşmiş halini görünce çok sevinmiş ve kızana "Seni hangi hekim iyileştirdi?" kızım söyle Hekim başı yapayım demiş.

Suna'da "Beni hekim değil , ülkeden çıkan sıcak bir su iyileştirdi Baba"diyerek cevap vermiş. Bunun Üzerine Kral "Tez oraya bir hamam yapılsın gelen geçen dertlilere derman dağıtır" diye ferman vermiş. Bu Kaplıcanın Frigyalılar zamanından bu yana kullanıldığı tahmin edeilmektedir.

Özellikleri
Gazlıgöl kaplıcasının 45-68 oC sıcaklıktaki suyunun debisi 9 lt/sn.dir. Kimyasal özeliği ise hiperterm, hipotenik, al ketihir karbonatlı ve hafif radyoaktif bileşiminden oluşmaktadır. Kimyasal sınıflandırılmasını; bikarbonat, sodyum, karbondiok sit ve hidrojen, sülfürlü olarak yapıldığı Gazlıgöl kaplıcası suyun içinde kolorür, iyodür, bromür, florür, sülfat,nitrat, nitrit, hid rofosfat karbonat, bikarbonat, hidroarsenat, gibi, iyonların, yanı sıra, serbest, karbondioksit ve serbest kükürtlü hidrojen gazları bulunmaktadır.Ayrıca kaplıcanın temprütürü 64 C, radyoaktitlferi Rn 0,2 ile 0,29 eman arasında değişmekte olup, pH değerleri ise 6,9'dur.

Şifa Özellikleri
Gazlıgöl kaplıcasından, içme ve banyo tedavileri için faydalanılmaktadır. Suyun bulunduğu kapalı ortamlarda meydana gelen nemli ve buharlı havanın solunumu da tedavi edici bir etki göstermektedir. Genel olarak romatizmal hastalıklar ve dola şım sistemi sendromları rahatsızlıkları adı altında; karaciğer,safra kesesi,mide ve bağırsakların spastik ağrılı sendromları, nev ralji, nevrit, artroz, saboreik deri hastalıkları ve kadın hastalıkları tedavisinde faydalı olduğu gözlenmiştir. İçme tedavisi kürler şeklinde yapılır. Yapısında bulunan karbondioksitin periferik dolaşımı genişletici ve kan dolaşımını düzenleyici etkisi bulundu ğundan içilmesi tavsiye edilmektedir. Solunum yoluyla kalbin çalışma kapasitesine, ritmine, atım hacmine etkileri, koroner da marları genişletici ve arteriel tansiyon düşürücü tesirleri olduğu gibi solunum yollarını rahatlatıcı etkileri de bulunmaktadır. Ayrı ca, metabolizma hastalıklarında da bir taraftan sıcağın etkisi ile, özellikle buğu banyolarında terleme ve yıkım faaliyeti hızlan dırılırken, diğer taraftan içmece kürleriyle metabolik faaliyet zincirinde önemli rolü olan organların ç alışmasını düzenlenmekte dir. Gazlıgöl kaplıcasında vücudun ihtiyaç duyduğu kombine bir tedavi ve dinlenme imkânı rahat bir şekilde sağlanabilmekte dir.

Şifa Özellikleri 2 türlü uygulanmaktadır.
İçme Tedavisi:
Kaplıcada içme suyu olarak kullanılan şifalı su sodyum bikarbonatlı sular grubundandır.Bu suyun ılık şe kilde içilmesi halinde ağrılı ve spazmalı böbrek hastalıklarına mide rahatsızlıklarına, karaciğer, safra yolları ve bağırsa ğın spastik ağrılarına tavsiye edilmektedir.
Banyo Tedavisi:
Romatizma, nevralji, nevrit, artroz, kadın hastalıkları ve saboreik deri hastalıkları na tavsiye edilmektedir.
Tedavi Tesisleri
Kaplıcada halen 5 adet umumi havuzlu hamam, 4 adet havuzlu dubleks villa, 16 adetde çift odalı küvet tipi banyolu ü niteler bulunmaktadır.

5adet umumi havuzlu hamamlardan bir adeti tarihi ve şifalı içme suyuna havi,diğeri ise cilt hamamı olarak adlandırılan ve özel kaynak suyu bulunan hamamdır.Bu iki hamamda hem kaynak suyu hem de sondaj suyu mevcuttur. Tedavi sıcak su içilerek ve banyo alınarak yapılmaktadır.

Diğer 3 hamamda ise sondaj suyu mevcuttur. İçmek içinde sıcak şifalı su bu hamamlarda da mevcuttur.


Konaklama Tesisleri
Kaplıcada (ABCD) olarak sınıflandırılan üniteler ile 4 adet dubleks villa bulunmaktadır

(A) sınıfı ünitelerden 16 adedi tek odalı olup içerisinde birisi çift kişilik olmak üzere 3 yatak, mutfak, tuvalet, buzdolabı ve oca ğı ile yeterli sayıda masa, sandalye ve gardrop mevcuttur.
Yine (A) sınıfı ünitelerden 16’sında ise yatak, mutfak,tuvalet,buzdolabı,bütangaz,yeterli masa, sandalye ve gardrop mevcuttur Üniteler kaloriferlidir.
(B)sınıfı ünitelerden 16 adedi çift odalı olup küvet tipi banyoludur. Bu ünitelerde en az 4 yatak (birisi çift kişilik), mutfak,tuva let,buzdolabı,bütangaz,yeterli masa, sandalye ve gardrop mevcuttur. Üniteler kaloriferlidir.
( C)sınıfı üniteler 10 adet olup, 1 oda, mutfak tuvaletten oluşan 2 yataklı ünitelerdir. Bunlarda kalorifer yoktur.
( D ) sınıfı üniteler 10 adet olup, 1 oda, mutfak tuvaletten oluşan 2 yataklı ünitelerdir.Bunlarda kalorifersizdir.

Kaplıcada 6 adet havuzlu dublex villa mevcuttur. Bunların tamamı tam tefrişlidir.

İşletme Müdürlüğünce işletilen yatak kapasitesi 215’tir. Ayrıca Gazlıgöl Kaplıcasında özel kişilerce işletilen 11 otel, 776 yatak, 17 pansiyon, 284 yatak olmak üzere yaklaşık: 200 yatak kapasitelidir.

internetten
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2007 Perşembe 15:53:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?