6
Mayıs
2024
Pazertesi
İSCEHİSAR - AFYONKARAHİSAR
Belediye Sayfaları
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
24.114
Yüz Ölçümü
483
Belediye Sayısı
14
Köy Sayısı
0
Kaymakam

İscehisar Genel Bilgi

  İscehisar Genel Görünüm

 Ege bölgesinin en doğusundaki ilçelerden birisi olan İscehisar, Afyonkarahisar’a 23 km. uzaklıkta ve Afyon-Ankara karayolu üzerindedir. İscehisar doğudan Bayat, batıdan Afyon merkez, kuzeyden İhsaniye ve Çifteler (Eskişehir) ilçeleri, güneyden Gebeceler kasabasıyla çevrilmiştir.

İlçe topraklarının kuzey ve kuzey doğu kesimleri dağlık ve engebeli olmasına rağmen, güney ve batı kesimleri ise dalgalı ve düz bir yapı şeklinde görülür. İlçenin genel görünümü ise yayla karakteri taşımaktadır. İlçe merkezi 7 tepe üzerinde kurulmuştur. İscehisar Çay’ı ilçeyi ikiye ayırmıştır.

Volkanik karakterli ve kalkerle bir yapıya sahip olan ilçenin önemli yükseltileri şunlardır: Ağındağı (1.526m.), Elmadağı (1.516m.), Şapane Tepesi (1.785 m.), Köroğlu Dağı (1.526.m.), Madentepe (1.894 m.), Karakol Tepesi (1.721 m.), Asar Dağı (1.400 m.), Kavaklı Beli (1.444 m.)

İlçenin nüfusu 22 Ekim 2000 nüfus sayımına göre; toplam nüfusu 21.978'dir. Bunun 11.813’ü ilçe merkezinde yaşamaktadır. Yüzölçümü ise 483 km²’dir. 1987 yılında İlçe konumuna getirilmiştir. Zengin mermer yatakları 

  İscehisar Kirkinler Mağraları

üzerinde kurulmuş olan ilçede, tarım, hayvancılık ve mermer sanayi gelişmiştir. İlçenin ekonomisi büyük ölçüde mermerciliğe dayansa da tarım ve hayvancılık önemli bir yer tutmaktadır.

Orta Asya’dan Anadolu’ya gelen Türk boyları, Afyon yöresinde Kar, Karaca, Karasar, (Karahisar-Afyon) İscekarahisar (İscehisar), Karacaören (Belkaramık), Karadilli, Karayokuş, Karakuyu, Karataş, Karacalar, Karasandıklı, Karakışla, Karahalilli, Karayatak’a yerleşmişlerdir. İscekaraser de Orta Asya’dan Karahan boyundan gelen Türklerin adıdır. Bundan sonra zamanla İscekaraser olan bu isim İscehisar’a dönüşmüştür.

Tarihi oldukça eski olan İscehisar’da, Roma, Hitit, Frig ve Türk-İslâm dönemlerine ait pek çok eser bulunmaktadır. Bu dönemlere ait eserlerin bir kısmı tahrip olmakla birlikte önemli bir bölümü günümüze 

  İhsaniye Sarıçayır Kaya Mezarları 

kadar ulaşmıştır. Seydiler Kalesi, peribacaları, Kırkinler, Çatal Kayalar, Menevşeli Kayalar, Kızıl Kayalar, Selimiye Kayalıkları, Ornaş Kayalıkları, Bacak Kale, Dökümeon Kale Surları, Gresunlular Şehitliği, Frig, Roma ve Bizans dönemlerine ait eserlerdir.

Alanyurt, Selimiye, Çatağıl ve Dağlat çevreleri yayla ve dağ turizmine elverişlidir. Seydiler Gölü çevresi, Köroğlu dağları ormanlık sahaları ve Acısu mevkii ilçenin belli başlı dinlenme yerleridir. İlçenin Seydiler kasabasında Hasan bin Basri Türbesi ve Camisi bulunmaktadır. Kuduz hastalığını tedavi eden Hasan Bin Basri ve beş bilgin arkadaşı, Horasan’dan gelip Seydiler kasabasına yerleşmişler ve burada yaşamışlardır. Bunların türbesi Hasan Bin Basri soyundan gelen "Tekkeşin" adı verilen kişilerce yaptırılmıştır. Hasan Bin Basri’nin muhafızları olduğu sanılan Çoban Dede yatırları da Seydiler’dedir.

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar: www.yerelnet.org.tr ve iscehisar.meb.gov.tr sitelerinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 16 Mayıs 2008 Cuma 19:05:20
Güncelleme :16 Mayıs 2008 Cuma 19:07:12

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR