5
Mayıs
2024
Pazar
KIZILÖREN - AFYONKARAHİSAR

Kızılören Genel Bilgi

  Kızılören'den Bir Görünüm
İl merkezine 87 km. uzaklıkta yer alan Kızılören, Afyon-Antalya karayoluna 3 km’lik mesafede kurulmuştur. Kızılören, Afyon ilinin güney batısında kurulmuş, kuzeyinde Sandıklı, güneyinde Dinar, batısında Akdağ, doğusunda Kumalar dağı bulunmaktadır.

Deniz seviyesinden 1.111 metre yüksekliktedir. İlçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 4.126’dır. Bunun 2.558’i ilçe merkezinde yaşamaktadır. Yüzölçümü ise 337 km²’dir. 1990 yılında ilçe olmuştur.

İlçe ekonomisi tarım ve hayvancılıkla sağlanmaktadır. Çoğunlukla buğday, arpa, haşhaş ekimi yapılmaktadır. İlçenin merkez ve köylerinde, tarımla birlikte büyük ve küçük baş hayvan yetiştiriciliği de yapılmaktadır. Ayrıca, ilçede el sanatları olarak halıcılık da yapılmaktadır.

Kızılören İlçesi’nin tarihi ile ilgili herhangi bir kesin bilgi bulunmamaktadır.Ancak İlçenin kuruluşu ile ilgili bazı söylentiler bulunmaktadır. Bunlardan birine göre; Ankara-Antalya karayolu üzerinde bulunan Belediyeye ait akaryakıt istasyonunun bulunduğu Karapınar mevkiinde küçük bir köy olarak kurulmuştur. Bir sel felaketinden sonra burada yaşayanlar bugünkü İlçenin bulunduğu yere göç etmişlerdir. Eskiden Kızılviran denilen ilçenin adı daha sonra Kızılören’e dönüşmüştür.

İlçe merkezinde Ulu Cami, korumaya alınan çınar ağacı ve şehir merkezinde de bazı tarihi evler bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf: www.kızılören.bel.tr sitesinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 17 Mayıs 2008 Cumartesi 18:07:01
Güncelleme :17 Mayıs 2008 Cumartesi 18:07:24

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR