5
Mayıs
2024
Pazar
SİNANPAŞA - AFYONKARAHİSAR
Nufus
701.572
Yüz Ölçümü
14.230
İlçe Sayısı
18
Vali
Nufus
42.651
Yüz Ölçümü
845
Belediye Sayısı
37
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Sinanpaşa Genel Bilgi

Büyük Taaruz Şehitliği

Afyon-Uşak -İzmir karayolu üzerinde yer almaktadır. İlçe, kuzeyden Kütahya’nın Altıntaş ve Afyon Merkez ilçesi, batıdan Uşak ilinin Banaz ve Kütahya ilinin Dumlupınar ilçesi, güneyden Sandıklı ve Hocalar, doğudan Afyon Merkez ilçesi ve Şuhut ilçeleriyle çevrilidir. Afyon'a 33 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 845 km2, 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 57.936'dır.

İlçe ekonomisinde tarım ve hayvancılık önemli bir yer tutar. Ova kesiminde büyükbaş hayvan besiciliği yanında, kültür ırkı süt inekçiliği de gelişme safhasındadır. Dağlık bölgelerde küçükbaş hayvancılığı yapılmakta, koyun ve keçi yetiştirilmektedir. İlçede kök boyalı kilim ve halı dokumacılığı da yaygındır. Yetiştirilen tarımsal ürünlerin başında; haşhaş, buğday, arpa, pancar, patates, ayçiçeği, elma ve vişne gelmektedir.

Sincanlı Ovası’nda doğu-batı, kuzey-güney uzantısında antik çağa ait yollar bulunuyordu. Bu yolların kavşağında Cidyessuz (Küçükhöyük) ismi altında kurulan bir Hitit yerleşim merkezi vardı. Hititlerden sonra çeşitli uygarlıkların bulunduğu bu yerde, detaylı bir araştırma yapılmamıştır. Bununla beraber, yüzey araştırmaları sırasında MÖ.3000 yıllarında burada yerleşimin olduğunu gösteren kalıntı ve buluntularla karşılaşılmıştır.

Çiğiltepe Anıtı

Roma ve Bizans dönemlerinden sonra yöre, XII.yüzyılda Türk Beyliklerinin eline geçmiştir. Sincanlı İlçe merkezine ismini veren Sinan Paşa, Fatih Sultan Mehmet ile Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan arasında yapılan Otlukbeli Savaşı’ndan (1473) sonra babası ile birlikte Fatih Sultan Mehmet’e sığınmış, Enderun’da eğitim görmüş, seferlere katılmış ve sancaklarda görev yapmıştır. Devlet görevinden ayrıldıktan sonra Rumeli’deki Arpalık Zeameti köylerine karşılık Sincanlı Ovası’nda Çathöyük ve Küçükhöyük köyleri kendisine arpalık olarak verilmiştir. Çathöyük Köyü bugünkü Sinanpaşa, Kırka ve Ahmetpaşa köyleri arasındadır. Bu köy arazisi içerisinde kurduğu çiftliğinde cami, imaret, okul ve hamam yaptırmıştır. Sonraki yıllarda buradaki çiftlik Sinanpaşa ismini almış ve Sincanlı da kadılık merkezi olmuştur.

Osmanlı döneminde, Fatih Sultan Mehmet, II. Beyazıt ve Yavuz Sultan Selim zamanlarında önemli bir devlet olan Hersekzade Ahmet Paşa şimdi kendi ismi ile anılan Ahmet Paşa Kasabasına 1517 yılında yerleşmiştir. Mezarı kasaba mezarlığı içerisindedir.

Sinanpaşa , Sincanlı’nın nahiye merkezi olmuş (1894), bu durum Yunan işgaline kadar devam etmiştir. 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşı’ndan sonra Yunan işgalinden kurtarılmıştır. Sincanlı, Cumhuriyetten sonra 1934 yılına kadar köy olarak kalmış, bu tarihten sonra yeniden Nahiye Merkezi olmuştur. 1948 yılında Belediye teşkilâtı kurulmuş, Sinanpaşa, 1953 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede, Tazlar köyü orman içi piknik alanı ile tarihi eser olarak;

Başkomutan Millî Parkı
Büyük Taarruz Şehitliği
Çiğiltepe Albay Reşat Anıtı
Yıldırım Kemal Şehitliği
Sinan Paşa Külliyesi
Gezler Kalesi
Boyalıköy Hanigâhı ve Türbeleri bulunmaktadır.

 

 

Fotoğraflar, www.sinanpasa.gov.tr adresinden alınmıştır.

Kenthaber Kültür Kurulu

 

Yayın Tarihi : 6 Mart 2009 Cuma 12:14:59
Güncelleme :21 Mart 2009 Cumartesi 17:16:24

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR