19
Mayıs
2024
Pazar
SULTANDAĞI - AFYONKARAHİSAR

Napolyon kirazı, dünya markası

Afyonkarahisar ve Akşehir’de üretilen ‘Napolyon Kirazı’ yalnızca üretildiği yörelerin değil Türkiye’nin de yurt dışındaki bir markası haline geldi

Afyonkarahisar ve Akşehir'de üretilen, büyüklüğü ve farklı tadıyla tanınan ''Napolyon kirazı'', yalnızca üretildiği yörelerin değil, Türkiye'nin de yurt dışındaki bir markası.
Afyonkarahisar'da Sultandağı bölgesinde yetişen Napolyon kirazı, bölge halkının da önemli geçim kaynağı. Afyonkarahisar ve Türkiye'nin önemli ihraç ürünlerinden biri olan Napolyon kirazının ihracat rakamı yıllık ortalama 25 milyon dolar. Bu bölgede yetişen kirazın, özellikle kolesterolü ve kan şekerini düşürücü etkisi, kalp sağlığını iyileştirici etkileri bulunuyor.


Napolyon kirazıyla ünlü Akşehir'de de normal şartlarda yılda yaklaşık 15 bin tona yakın kiraz üretilirken, bu kirazların da büyük bölümü yurt dışına gönderiliyor. 140 bine yakın kiraz ağacından elde edilen Napolyon kirazı, hemen hemen tüm Avrupa ülkelerine gönderiliyor. Kiraz ihracatından yılda ortalama 10-12 milyon dolar gelir elde ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 13:31:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Fedakar yildiz IP: 195.68.166.xxx Tarih : 12.12.2008 16:12:42

Evet biz bu kirazi uretmeyide yetistirmeyide biliyoruz ama bilincsizce ve gelistirmeden yapiyoruz. Damlama su sistemi hala yaygin degi. Koop. miz yok ve firmalarda bunu firsat bilerek ciftcinin kanini emiyo resmen ve olan ciftciye oluyo yazin hersey gulluk gulustanlik kisin herkez kan agliyo bunun icin fiskobirlik gibi buyuk bir kiraz koop. kurmamiz gerekiyor uyanin Afyonlular Aksehirliler...