20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

15 bin basın emekçisi işsiz kalacak

Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Çezik, yaptığı basın açıklaması ile 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu ile Kamu ihale sözleşmeleri Kanunu´nda yapılmak istenmen değişikliğin 'Yerel gazetelerin kapılarına kilit vurmak' anlamına geldiğini söyledi.

Çezik, “Bu yanlıştan vazgeçilmez ise ülke genelindeki bin 300 yerel gazete kapanma noktasına gelecek 15 bin fikir işçisi ve basın emekçisi işsiz kalacaktır” dedi.

Kamu İhale Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair Kanun Tasarısı TBMM Bayındırlık Komisyonunda görüşülmekte olduğunu ve tasarının kanunlaşması için TBMM'ye sevk edileceği yönünde duyumlar aldıklarını kaydeden Aydın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mustafa Çezik “Tasarı değiştirilmeden yasalaştığı takdirde; Resmi ilan yayınlama hakları ellerinden alınan, Anadolu´da 1300 gazete kapanma noktasına gelecek, 15 bin fikir işçisi ve basın emekçisi işsiz kalacaktır. Daha da önemlisi; 24 Temmuz 2008 günü sansürün kaldırılışının 100. yılını kutlayacağız. Gazetelerin kapatılması, sansürden de kötüdür.

Hükümet, resmi ilan bedellerinin Devlet Hizmet Bütçesi´ne yük olduğunu düşünüyorsa bunun çözümü vardır. Bazı katma bütçeli dairelerde uygulandığı gibi, ihale ilanının son bölümüne; 'Noter, resim ve harçlar ile gazete ilan bedellerini işi üstlenen firma öder' hükmü konabilir. Böylece, devlet Hizmet Bütçesi´nden para çıkmaz, hem de gazeteler ilan bedellerini daha kısa süre içinde tahsil edebilirler. Tesislerin, işletmelerin açılışlarında milyarlarca lira tören masrafı harcayan firmalar için gazete ilan bedelleri büyük yük teşkil etmez. Bu önemli konuda; Üyesi olduğumuz Türkiye Gazeteciler Federasyonu´nun yaptığı olumlu girişimleri destekliyoruz” dedi.

Çezik açıklamasında ayrıca, siyasi partilerin il başkanlarının, milletvekillerinin ve sivil toplum örgütlerinin yerel basına sahip çıkmalarını istedi.

.
Yayın Tarihi : 18 Haziran 2008 Çarşamba 23:43:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?