20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

20 işyerine para cezası

AYDIN’DA GIDA DENETİMLERİ

Aydın İl Tarım Müdürlüğü tarafından Mart ayı içerisinde, 5179 sayılı Gıda Kanunu ve ilgili yönetmeliklere bağlı olarak gıda satış ve toplu tüketim yerleri ile üretim yerlerinde yapılan denetimlerin sonuçları açıklandı. Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada denetimlerde kusurları tespit edilen 20 işyerine 36 bin 494 TL idari para cezası kesilirken, bir işyeri hakkında Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

Aydın Valiliği tarafından yapılan açıklamada “Mart ayında Gıda Sicil ve Üretim İzni ile ilgili olarak; yeni faaliyete geçen, izin – tescil işlemleri yapılmamış 86 işletmenin Gıda Siciline kaydı yapılarak, daha önce Gıda Siciline kaydı yapılıp Üretim İzni almış işyerleri ile ilk defa Gıda Siciline kaydı yapılan işyerlerine toplam 50 adet Üretim İzni Belgesi düzenlenmiştir. 5728 sayılı kanunla değişik 5179 Sayılı Gıdaların Üretimi Tüketimi ve Denetlenmesine Dair Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun ve ilgili Yönetmelikler gereğince gıda güvenliği ve kalitesine yönelik olarak 2010 yılı ‘Tarım ve Köyişleri Bakanlığının Denetim ve İzleme programı’ ve İl Tarım Müdürlüğümüzce riske dayalı ürünlere bağlı yapılan program dahilinde denetim ve kontrollerimiz devam etmektedir. Mart ayı içerisinde, satış ve toplu tüketim yerleri ile ilgili 462 denetim gerçekleştirilmiş ve 35 adet numune alınmıştır. Gıda Mevzuatına uygun olmayan 8 işyerine toplam 13.731 TL İdari Para Cezası uygulanmış olup, 1 işyeri hakkında da savcılığa suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Mart ayı içerisinde, gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeler üreten işyerleri ile ilgili 174 denetim gerçekleştirildiği ve 17 adet numune alındığı belirtilen açıklamada “Un ve unlu mamuller ile pastacılık ürünleri işyerlerine 4, ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi yapan işyerlerine 5, meyve sebze işleyen işyerlerine 1, kuru meyve işleyen işyerlerine 1, bitkisel yağ işletmelerine 1 olmak üzere toplam 12 adet işyerine 22.763 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır. Ayrıca 8 adet işyerinin faaliyetine son verilmiştir. ALO Gıda 174 hattına, Mart ayı içerisinde 45 adet şikayet gelmiştir. Bu ihbar ve şikayetlerden 21 tanesi Mart ayı içinde sonuçlandırılmıştır. Bu şikayetlerden dolayı yapılan denetimlerde 1 işyerine yasal işlem yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada ayrıca, İl Tarım Müdürlüğü Gıda Kontrolör ve yardımcılarının oluşturduğu toplam 28 kişilik denetim ekibiyle Mart ayında yapılan denetimler sırasında mevzuata uygun olmayan 56 kg bitkisel çayın imha edildiği belirtildi.

AYDIN’DA GIDA DENETİMLERİ
İHA
Yayın Tarihi : 12 Nisan 2010 Pazartesi 15:47:05
Güncelleme :12 Nisan 2010 Pazartesi 17:08:35


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?