20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

27 mülteci boğularak can verecekti

Kuşadası’nda olası bir kaçak göçmen faciası Sahil Güvenlik ekiplerinin zamanında ve yerinde müdahalesi ile önlendi. 5 kişilik bir bot ile yasa dışı yollardan yurt dışına kaçmaya çalışan 27 kaçak göçmen ve bir insan taciri, lastik botun batması sonucu boğulmak üzereyken Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Bu arada, Kuşadası’nda polisin gerçekleştirdiği bir başka operasyonda ise yurt dışına kaçma hazırlığı yapan 9 kaçak göçmen ile iki organizatör yakalandı. Bu arada, iki operasyonda yakalanan toplam 36 mültecinin sınır dışı edilmesine karar verilirken, Türk vatandaşı iki insan taciri ise çıkarıldığı mahkemede tarafından tutuklanarak, cezaevine konuldu.


Kuşadası’ndaki ilk kaçak göçmen operasyonu Kuşadası Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Ekipleri tarafından gerçekleştirildi. Saat: 00.30 sıralarında Sahil Siteleri Deniz Sitesi bodrumunda yabancı uyruklu şahısların bulunduğu ihbarını alan polis ekipleri, yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Sisam adasına kaçma hazırlığı içerisinde olan biri çocuk 4’ü Filistin, 2’si Burma ve 3’ü Afganistan uyruklu toplam 9 kaçak göçmeni ele geçirdi. Kaçak göçmenlerin ifadesi doğrultusunda yapılan bir başka operasyonda ise bir adet Zodyak bot ile birlikte göçmen kaçakçılığı yapmak suçundan Türk vatandaşı 29 yaşındaki N.Y. 23 yaşındaki G.Ç. ve 29 yaşındaki C.A. gözaltına alındı.
Kuşadası’ndaki ikinci kaçak göçmen operasyonunu ise Sahil Güvenlik ekipleri gerçekleştirdi. Kuşadası Körfezi’nde devriye görevi yapan Kuşadası Sahil Güvenlik Bot Komutanlığı’na bağlı ekipler, Akyar Koyu açıklarında denizin içerisinde kaçak göçmenlerle karşılaştı. Yapılana araştırmada 5 kişi kapasiteli bir bot ile yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Sisam adasına kaçmaya çalışırken lastik botun batması sonucu boğulma tehlikesi geçiren 8 Filistin, 1 Burma ve 18 Afganistan uyruklu kaçak göçmen ile insan kaçakçısı olduğu sanılan 17 yaşındaki U.S. isimli Türk vatandaşını kurtardı. Boğulmaktan son anda kurtarılan 27 kaçak göçmen ile bir insan taciri, sağlık kontrolünden geçirilen ve muayene edildikten sonra sorgulandı. Kaçak göçmenler, para karşılığı yasa dışı yollardan Yunanistan’ın Sisam adasına kaçmaya çalıştıklarını itiraf etti.
Bu arada, Kuşadası’nda polis ve Sahil Güvenlik ekiplerinin düzenlediği iki ayrı operasyonda yakalanan toplam 36 kaçak göçmen, “ Pasaport Kanunu’na Muhalefet Suçu”ndan mahkemeye sev edildi. Sınır dışı edilmelerine karar verilen mülteciler, Kuşadası Emniyet Müdürlüğü yabancılar Şubesi’ne teslim edildi. İki operasyonda insan tacirliği suçlamasıyla gözaltına alınan 4 Türk vatandaşından 3’ü ise tutuklandı. Göçmen kaçakçılığı yapmak suçundan tutuklanan U.S., G.Ç. ve C.A. Söke Cezaevi’ne konuldu. Olayla ilgili soruşturma devam ediyor.

iha
Yayın Tarihi : 1 Aralık 2008 Pazartesi 17:19:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?