20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

3 projeye TÜBİTAK desteği

ADÜ’NÜN 3 PROJESİNE TÜBİTAK DESTEĞİ

TUBİTAK 2010 Yılı Mart Dönemi Araştırma sonuçları açıklandı. Adnan Menderes Üniversitesi’nden (ADÜ) üç proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görüldü.

TÜBİTAK tarafından desteklenecek projelerin ilki ADÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Belge’ye ait “Buzağılarda Distal Metakarpus Kırıklarının Kilitli Plak ile Sağaltımı” projesi oldu. Bu çalışmada buzağılarda karşılaşılan distal metakarpus kırıklarının ‘kilitli plak’ ile sağaltımının klinik ve radyolojik bulgular eşliği altında iyileştirilmesi hedefleniyor. Çalışma ile bu tür kırıklardan özel tasarlanmış plakanın etkinliği araştırılması amaçlanıyor.

İkinci proje olarak ADÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü’nden Doç. Dr. M. Nedim Doğan’ın 1100184 nolu “Sıcaklık,Karbondioksit ve Su Stresinin Pamuk ve Mısırda Önemli Yabancı Otların Gelişimi, Rekabet Gücü ve Herbesit Duyarlılıkları Üzerine Olan Etkilerinin Değerlendirilmesi” projesi seçildi. Bu proje kapsamında ülkemiz ve dünya tarımı açısından çok önemli iki kültür bitkisi olan pamuk ve mısır tarımında söz konusu iklim parametrelerindeki değişimlerin gerek kültür bitkilerinin, gerekse bu kültürlerde sorun olan farklı özelliklerdeki yabancı otların gelişimi ve birbirleriyle olan rekabetine ve ayrıca yabancı otların herbisit duyarlılıklarına ne oranda yansıyacağının tespit edilmesi amaçlanıyor.

Doç. Dr. M. Nedim Doğan’ın yürütücülüğünü yaptığı projede ADÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümünden Prof. Dr. Aydın Ünay ve Doç. Dr. Hüseyin Başal, ADÜ Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümünden Yrd. Doç. Dr. Selin Akçay ile ADÜ Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümünden Doç. Dr. Özhan Boz da yer alıyor.

TUBİTAK’ın desteklemeye değer gördüğü üçüncü proje ise ADÜ Nazilli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şahsel Özpınar’ın; “Türkiye’de Sosyal Dışlanma ve Subjektif Yoksulluk (İstanbul, Ankara ve İzmir Örneği)” projesi oldu. Bu proje sosyal dışlanma ve yoksulluk olgusu arasındaki etkileşimleri farklı gelir türleri bağlamında ortaya koymaya yönelik bir çalışma olup; bu amaçla projenin kapsamı üç büyük şehirle sınırlandırılıyor. Sınırlamayı belirleyen temel unsur yoksulluk ve sosyal dışlanma olgusunun kentleşme ile de ilişkili olması ve bu şehirlerin aldıkları göç nedeniyle Türkiye’deki büyük bir kesimi temsil edebilmesi şeklinde sıralanıyor. Bu kapsamda proje yoksulluk ve sosyal dışlanma ile mücadelede sosyal politika geliştirilmesine ve/veya farklılaştırılmasına yönelik seçenekleri arttırma olanağı sağlamayı öngörüyor.

TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen 3 ayrı projeyi hazırlayan bilim heyetlerini kutlayan ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, “TUBİTAK tarafından desteklenmeye değer görülen üç projemizin yürütücülerini ve araştırmacılarını tebrik ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz” dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 12 Temmuz 2010 Pazartesi 13:04:01
Güncelleme :12 Temmuz 2010 Pazartesi 18:12:26


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?