18
Mayıs
2024
Cumartesi
AYDIN

ADÜ'de müthiş ameliyat

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Aydın’da sağlık alanında bir ilke daha imza attı.

74 yaşındaki Süleyman Altıntaş tıp dilinde evar adı verilen (damar içinden yapılan girişim) sistemle ameliyat edildi. Altıntaş 2 gün içinde iyileşerek taburcu oldu.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp Damar Cerrahisi Kliniğinde aort damarında anevrizma (balonlaşma) olan bir hastanın aort damarı EVAR yöntemi (damarı içinden yapılan girişim) kullanılarak değiştirildi. Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı ile Radyoloji Anabilim Dalının birlikte başarıyla gerçekleştirdiği operasyon sonrası sağlığına kavuşan hasta 2 günde iyileşti. Daha önceki sistemle karın bölgesi boydan boya kesilerek yapılan ameliyat Aydın’da ilk olarak kasık bölgesinden çok küçük bir kesim yapılarak gerçekleştirildi. Kısa sürede sağlığına kavuşan 74 yaşındaki Süleyman Altıntaş ameliyatı gerçekleştiren ekibe teşekkür etti.

Aydın’da ilk olarak gerçekleştirilen ameliyat ile ilgili Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Baskanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Karın ağrısı yakınmasıyla Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ne başvuran 74 yaşındaki Süleyman Altıntaş’ın yapılan tetkiklerinde karın bölgesindeki aort damarında anevrizma (balonlaşma) tespit edildi. Bu tip hastalarda bu damarın yırtılma riski olduğundan değiştirilmesi gerekir. Açık ameliyatta karın bölgesinin ortasından yaklaşık 25 cm.lik boydan boya yapılan kesiyle ve karın zarı açılarak bu damara ulaşılabiliyor. Bu şekilde de yıllardır tüm dünyada başarıyla uygulanmasına rağmen; büyük bir ameliyat olması ve derin narkoz gerektirmesi nedeniyle özellikle yaşlı ve başka organ hastalığı bulunanlarda açık ameliyat, daha yüksek riskle gerçekleştirilebiliyor.

Hastamızda da ileri derecede kronik akciğer hastalığı mevcuttu ve bu durum açık ameliyat riskini oldukça arttırıyordu. Bu nedenle son yıllarda tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşan ‘Endovasküler anevrizma tamiri’ (Damar içinden yapılan girişimle balonlaşmanın tamiri) operasyonunu Aydın’da ilk kez bu hastada uygulamaya karar verdik. Tıp teknolojisinin ulaştığı en uç noktalardan biri olarak niteleyebileceğimiz bu operasyonda, her iki kasıktaki atardamarlardan geniş kateterlerle girilerek karın bölgesindeki aort damarına ulaşılıyor. Anjiografik görüntüleme (ilaçlı filmler ile yapılan görüntüleme) altında yapılan hassas ölçümlerle aortun balonlaşan kısmının yerine konulacak suni damarın nereye yerleştirileceği tespit ediliyor.

Suni damar bu geniş kateterler yoluyla buraya gönderilip, uygun yerde şişiriliyor ve damar duvarına monte ediliyor. Aortun balonlaşmış kısmı iptal edilmiş ve yerini suni damar almış oluyor. Sonuç olarak, ileride ölümcül sonuçları olan yırtılma riskinden kurtulmuş oluyor. Bu işlem karında büyük bir kesi ve narkoz gerektirmediği için de hasta kısa sürede iyileşip evine gidebiliyor” denildi.

Adnan Menderes Üniversitesi Hastanesi’ndeki tüm bölümlerde olduğu gibi, Kalp Damar Cerrahisi Kliniği’nde de dünyadaki tüm teknolojik gelişmelerin yakından takip edildiğinin ifade edildiği açıklamada “Uygun hastalarda bu operasyonu uygulamaya devam edeceğimiz gibi, özellikle bu yıl içinde merkez yerleşkedeki yeni modern hizmet binamıza geçtikten sonra, Kalp Damar Cerrahisi ile ilgili dünyada yapılan tüm hizmetleri daha da büyük bir ivme ile Aydın halkına sunmaya devam edeceğiz” sözlerine yer verildi

iha
Yayın Tarihi : 9 Mart 2009 Pazartesi 10:20:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?