31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

ADÜ'den Felsefe sempozyumu

ADÜ’DEN ‘ANTİK YUNAN’DA FELSEFE VE ÇAĞIMIZA ETKİLERİ’ SEMPOZYUMU

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü tarafından organize edilen ve çok sayılı bilim adamının katılacağı “Antik Yunan’da Felsefe ve Çağımıza Etkileri” konulu sempozyum 14-16 Nisan 2010 tarihleri arasında Aydın’da yapılacak.

Aydın’da düzenlenecek sempozyumla ilgili olarak Düzenleme Kurulu adına bilgiler veren Yrd. Doç. Dr. Yavuz Kılıç, günümüzde felsefenin içinde bulunduğu durumla ilgili olarak tartışmalar olduğunu anımsattı. Felsefenin dünya sorunlarına getirdiği çözüm önerileri ya da dünya problemlerini görme ve çözüme kavuşturma konusunda birbirini çelen görüşlerle karşılaşılmakta olduğunu belirten Kılıç, “Felsefenin alanı, yeri ve üstlenebileceği görevle ilgili anlaşmazlıklar da bulunmaktadır. Ne var ki, neredeyse her alanda çağının problemlerine eğilenlerin, ama çağını aşan görüşleriyle düşünce dünyasına damgasını vuranların Eskiçağ düşünürleri olduğunda hemen hemen hemfikiriz. Bizlere bilimi ve felsefeyi armağan edenlerin görüşleri gücünden bir şey yitirmeksizin yanı başımızda duruyor. Bu yüzden onların görüşlerine kulaklarımızı daha çok açmak istedik” dedi.

Dünyaya yönelme tavrında olan Eskiçağ filozoflarına ait görüşlerinin günümüz felsefesi

üzerindeki etkilerinin açıkça görüldüğüne işaret eden Kılıç, “Ama Eskiçağ filozoflarının dünyaya yönelme tavrıyla günümüz filozoflarının dünyaya yönelme tavrı acaba aynı mıdır? Günümüz filozofları Eskiçağ filozofları gibi çağının tanıkları olarak görülebilir mi? Eskiçağ ve günümüz filozofları aynı oranda özgür olabilen kişiler midir? Bu ve benzeri sorunlar bağlamında, bu Sempozyumda amaçlanan, felsefenin ne demek olduğunu, felsefe yapmayı ve felsefi düşünceyi dünyamıza armağan edenlerin görüşlerini bir kez daha tartışmaktır.

Sempozyumun alt başlıkları Eskiçağda Varlık, Bilgi, Etik ve Politika olarak belirlenmiş ve bu yanıyla sınırlandırma getirilmiştir. Temele Eskiçağ düşüncesi alınmakla birlikte, bu alanlarda Eskiçağ düşüncesinin günümüze etkilerini belirten, gösteren konuların tartışılması da düşünülmektedir” diye konuştu.

Sempozyum programı hakkında da bilgiler veren Kılıç, şunları söyledi: “Sempozyuma katılmak isteyenlerin 400 ile 600 sözcük arasındaki bildiri özetlerini 25 Ocak 2010 tarihine kadar kabul ettik. Bildiri özetleri Bilim Kurulunca değerlendirildi ve kabul edilen bildirilerin sahiplerine ayrıca davet yazısı gönderildi”

İHA
Yayın Tarihi : 7 Nisan 2010 Çarşamba 11:15:05
Güncelleme :7 Nisan 2010 Çarşamba 17:31:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Cevdet Üstündağ IP: 85.105.190.xxx Tarih : 8.04.2010 11:10:57

Güzel Aydın'da böyle anlamlı ( bu alanda ilk kez olacak sanırım) bir toplantının yapılması kıvanç verici. Aydın İli sınırları içinde bulunan Milet Antik Kenti bir doğa felsefesi okuluydu ilk çağda. Ünlü filozof Thales ilk kez bu topraklarda "Güneş Tutulması"  olayını önceden bilmişti. 28 Mayıs 585 günü ortalık gündüz vakti karanlık olacak birdenbire deyince, Zeus'un işine karışmakla suçlandı büyük düşünür. O sırada savaş halinde olan Lydialılar ile Medler birdenbire barış yapmışlardı, savaş tanrısı bu savaşı istemiyor diye. Böyle güzel bir tesadüfe neden olan bu doğa olayı o günden beri önceden tam zamanında bilinebilmektedir. Sadece Thales mi yetişti, tabii ki hayır. Ama... Aması zor işte. Çünkü bu topraklarda doğan felsefe ve filozofların mirası ne durumda? Bizler ne kadar pay alabildik bu mirastan? Bugün ortaöğretimdeki felsefe öğretimi içler acısıdır! Şimdilerde felsefe denince akla yalnızca İslam Felsefesi anlaşılıyor. İslam felsefesinin temelini oluşturan düşüncenin babası ünlü filozof Platon, islam dünyasında Eflatun olarak ün salmış ve benimsenmiştir. Bunun yanında "Pantha Rei - Herşey Akar" diyen Herakletios ile "Atoma - Bölünemez En Küçük Şey" diyen Demokritos pek ilgi görmemiş tabiatiyle...  Sempozyumu düzenleyenleri kutluyorum.