31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

ADÜ’nün proje başarısı

ADÜ’NÜN PROJE BAŞARISI

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, projesi ile Hacettepe Teknokent Proje Yarışması’nda mansiyon ödülü aldı.

Hacettepe Teknokent Proje Yarışması’nda ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ, “Boyun Cerrahisi için Pozisyon Veren Yastık” projesiyle Adnan Menderes Üniversitesi’ni başarıyla temsil ederek, mansiyon ödülü almaya hak kazandı.

ADÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ’ın projesiyle ilgili olarak ADÜ Rektörlüğü’nden yapılan açıklamada, “Boyun cerrahisinde pozisyon vermek için bir personel uyutulmuş ve entübe edilmiş olan hastanın omuzlarından tutup kaldırılırken diğer personel omuzların altına yastık koyar. Sonra destek olması için boyun arkasına ve başın altına ayrıca yastık konur. Tüm bu işlemler sırasında anestezi doktoru da endotrakeal tüpün çıkmamasına dikkat eder. Bu hazırlıklar hasta uyutulduktan sonra yapıldığı için hastaya bu süre içinde gereksiz yere anestezi verilir. Riskleri önlemek, personel sayısını azaltmak, hazırlık süresini hızlandırmak için hava ile şişirilen bir yastık tasarlanmıştır. Bu yastıkların ilk kısmı sırttan belin altına kadar uzanır. İkinci kısım omuz altına, üçüncü kısım silindir şeklinde olup boynun altına, dördüncü kısım ise top şeklinde olup başın altına yerleştirilir. Yastıklar birbirine yapışık olmalarına karşın birbirinden bağımsız olarak şişirilir. Yastık hasta uyumadan önce altına yerleştirilir. Önce omuzlardan bele kadar olan kısım şişirilir, böylece hava yatağı gibi hastanın vertebra kavsini destekler. Sonra omuz altındaki kısım şişirilir, böylece sırt yükselir ve baş geriye düşerken boyun ön tarafı açılır. Daha sonra boynun altındaki yastıklar şişirilerek boyun arkasındaki boşluk doldurulur. Son olarak da başın altındaki yastık şişirilir ve başın sabitlenmesini sağlar. Prototipi yapılmış olan model sorunsuz çalışmaktadır. Tek başına bir kişi yeterli olup pozisyonu bir iki dakika içinde verebilmektedir. Pozisyon için ameliyat masaları kullanılabilir ama pozisyon için yine yastık gerekmektedir. İstenen pozisyonu verecek ileri teknoloji ürünü ameliyat masalarının yerini kısa zamanda alamayacaktır. Tasarlanmış olan hava yastığı ile pozisyon için bir personel yeterli olur. Bu personel havayı yöneterek tek başına pozisyonu verir. Böylece çok daha kısa zamanda, zahmetsiz ve kolayca işlem tamamlanır. Ayrıca hastaya dokunulmadığı için tüpün çıkma riski de sıfırlanmış olur. Literatürde veya patenti alınmış olan havayla şişirilen pozisyon yastıkları vardır, ancak tek kısımdan oluşan bu yastıkların hiçbiri söz konusu yastık kadar gelişmiş değildir. Tıp alanındaki katkılarına devam eden Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ’ın çalışmalarını destekler, başarılarının devamını dileriz” denildi.

ADÜ’NÜN PROJE BAŞARISI
İHA
Yayın Tarihi : 28 Nisan 2010 Çarşamba 15:13:00
Güncelleme :28 Nisan 2010 Çarşamba 17:08:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?