31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Aile hekimliği uygulaması başlıyor

AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI 13 ARALIK’TA BAŞLIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın bireylerin ve aile fertlerinin ikamet yerlerinin yakınlarında ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis hizmeti sağlayabilecek Aile Hekimliği uygulaması 13 Aralık tarihinde başlayacak.

Aile Hekimi olarak görev yapmak isteyen hekimlerin başvuruları 24 Eylül tarihi itibari ile sona erdi. Yerleştirmelerin Kasım ayı içinde yapılması beklenirken, Aile Hekimliği uygulaması 13 Aralık tarihinde başlayacak. Söke’den Aile Hekimliği’ne başvuruların yoğun olduğu öğrenildi. Aile Hekimliği’ne puanı yeten doktorlar başvuruda bulunabiliyor.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı planlamalar dahilinde uygulanacak Aile Hekimliği uygulamasında her 3 bin 500 civarında vatandaşa bir hekimin bakması planlanıyor. Söke’nin belde ve köyleri ile 116 Bin olan nüfusuna bakıldığında 33-34 Aile Hekiminin görev yapması bekleniyor. Yine Söke merkez nüfusuna göre, ilçe merkezinde 20 civarında Aile Hekiminin görev yapması bekleniyor.

“AİLE HEKİMLERİ NE YAPACAK”

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı tanıma göre Aile Hekimleri; yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermekle yükümlü olacak. Gerektiğinde gezici sağlık hizmeti verebilecek ve tam gün esasına göre çalışacak. Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapacak olan Aile Hekimleri, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetlerini verecek. Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapacak olan Aile Hekimleri altı ay içinde ev ziyaretinde bulunup veya kişiler ile iletişime geçecek, kendisine kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramalarını (kanser, kronik hastalıklar, gebe, loğusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı vb.) yapacak ve kayıtlı kişilerin kayıt bilgilerini güncel tutacak. Gerektiğinde hastayı gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapacak olan Aile Hekimleri; ilgili mevzuatta birinci basamak sağlık kuruluşları ve resmi tabiplerce kişiye yönelik düzenlenmesi öngörülen her türlü sağlık raporu, sevk evrakı, reçete ve sair belgeleri düzenleyecek.

İHA
Yayın Tarihi : 28 Eylül 2010 Salı 14:51:02
Güncelleme :28 Eylül 2010 Salı 23:33:05


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?