30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Akbük Halk Meclisi kurulacak ama...

Uzun süredir Akbük kamuoyunun gündeminde olan, Halk Meclisi kurulumunda son nokta konuldu.

Halk Meclisinin Dernek çatısı altında kurulusun yada dernek olmasın, tartışmalarına nihayet açıklık getirildi. Çalışmanın başından bu yana desteğini sürdüren Akbük Belediye başkanı M. Erçin Sandalcı, kurulacak olan halk meclisinin, dernek çatısı altında olmaması gerektiğini ve bunun doğuracağı sakıncaları, tek tek, maddeler halinde açıklayarak, katılımcıları bilgilendirdi.

Akbük Kültür merkezinde yapılan toplantıda konuşan Başkan Sandalcı, dernek olmanın sakıncalarına değinerek, bu konuda hazırlamış olduğu projeyi de değerlendirilmek üzere, açıklamalarda bulundu. “Kurulacak olan Halk meclisinin, halkın bizzat katılımıyla oluşan gönüllü halk meclisi olmasını destekliyoruz” diyen Başkan Sandalcı; “Dernek adı altında yapılanmasına karşıyız. Biz Halk Meclisi kurulmasına karşı değiliz. Aksine oluşması yönünde çalışmalarımız olur. Seçimlerde programımızda gönüllü Halk Meclisi Kuruluşu var. Fakat Dernek olarak oluşması ilerde sorunlar yaratacaktır. Dernek Tüzüğünün; dernek amacının gerçekleştirilmesi için sürdürülecek çalışma konuları ve biçimleri başlığının 3. maddesinin 3/2 ve 3/15. bentleri, üye olma hakkı ve üyelik işlemleri başlığının 4. Maddesi, üyelikten çıkarılma başlığının 7. Maddesinin özellikle 7/3. bendi, toplantısız veya çağrısız alınan kararlar başlığının 13. Maddesi, yönetim kurulunun teşkili, görev ve yetkileri başlığının 15. maddesinin “Kararlar, toplantıya katılan üye tam sayısının salt çoğunluğu ile alınır ibaresi, yönetim kurulunun görev ve yetkileri başlığının l6. Maddesinin 16/1 - 16/5 ve 16/10. bentleri, Halk Meclisi kavramıyla bağdaşmamaktadır.

Tüzük taslağında halkı göremiyoruz. Bunun adı Halk Meclisi değil başka bir ad altında kurulabilecek bir dernek olabilir. Halk meclisi, böyle kısır kalıplara sokulacak, belli bir kesimin söz sahibi olacağı, halkın kendi iradesini demokratik ortamda kendisinin ifade edemeyeceği, aracı kurumlarla sesini duyurmaya çalışacağı bir dernek olacak kadar dar kalıplı değildir” dedi.

Başkan Sandalcı, “Halk Meclisinde herkes hak ve söz sahibi olmalı, Halkın sesi, halkın kendi kararları, kendi iradesi olmalı. Dernek yöneticilerinin kararları olmamalı. Biz karşılıklı tartışmadan kaçmıyoruz. Her hafta yaptığımız Halk Günleri Toplantılarında da halkımızla tartışıyor sorunları dinliyor ve çözümleri araştırıyoruz. Yineliyorum, Dernek adı altında olacak olan bir oluşumda halkın katılımı sağlanamaz, dernek yöneticileri aracılığı ile şikâyet ve öneriler gelecektir, buda doğrudan demokrasinin oluşumunu sağlayacak Halk Meclisini yapılandırmayacaktır. Sizlere hazırlamış olduğumuz ‘Halk Meclisi organizasyon şeması’ örneğini sunmak istiyorum. İşte bizim ve gerçekten halk meclisinin oluşumunu sağlayacak bu şema üzerinde daha kapsamlı bir çalışma yaparak, halkın geniş katılımının da sağlanacağı bir toplantıyla, bu Gönüllü Halk Meclisi kuruluşunu tamamlayalım” şeklinde konuştu.

Konuşmacı olarak söz alan Akbüklüler, “Sayın Belediye Başkanımız Sandalcıya bu katılımcı ve demokratik anlayışından, Gönüllü Halk Meclisi toplantılarının oluşumuna öncülük ettiğinden ve verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dediler.

iha
Yayın Tarihi : 6 Temmuz 2009 Pazartesi 17:54:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?