29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Anadolu'dan selam söyle Sotiriu'ya

Türkiye’de 1970’li yıllarda en çok okunan romanlardan biri olan ’Benden Selam Söyle Anadolu’ya’ eserinin Yunan yazarı Dido Sotiriu, akciğer enfeksiyonu sonucu hayatını kaybetti.

Çağdaş Yunan edebiyatına imzasını atan, hayatı roman olan ve Yunanistan’ın en çok sevilen yazarlarından Dido Sotiriu, bugün 95 yaşında hayatını kaybetti.

Dido Sotiriu daha 13 yaşında alevler içindeki İzmir’e bir gemi güvertesinden ağlayarak veda ettikten sonra yaşadıkları büyük mücadeleyi anlatıyordu romanlarında.

Barış savaşçısı

1909’da Aydın’da doğdu Sotiriu. Yüreği sevgi dolu bir barış savaşçısıydı. Özellikle ülkesindeki kadın hakları mücadelesinde her zaman ön saflarda yer aldı.

1970’lerde Türkiye’de en fazla okunan romanlardan biri olan ’Benden Selam Söyle Anadolu’ya’nın yazarıydı. Bu toprakları hiç unutmadı ve Ege’nin iki yakasını bir araya getirmek için çalıştı.

Manoli’nin hikayesi

Sotiriu, Rum asıllı bir Anadolu köylüsü olan Manoli Aksiyotis’in 1910’lardan 1922’ye uzanan savaş, kan, gözyaşı ve sevgi dolu yaşamını anlatıyordu ’Benden Selam Söyle Anadolu’ya’da. Türk ve Rumlar arasındaki dostluk ve sevgiyi de.

Romanın kahramanı Manoli, 1914-1918 yılları arasında Amela Taburu’nda bulunmuş, Yunan işgaliyle birlikte Yunan üniformasını giymiş, esir düşmüş ve sonunda Yunanistan’da mülteci olmanın acısını yaşamış.

Yunanistan’a geldikten sonra 40 yıl boyunca hamallık, sendikacılık yapmış. İkinci Dünya Savaşı’nı izleyen Yunan milli hareketine katılmış.

Herkes görsün diye

Sotiriu, "Bu romanın dokusunu gerçek tanıklardan süzüp çıkarttım, bir daha geri gelmemek üzere çökmüş bir alemi gözlerinizin önünde canlandırmak amacıyla. Yaşlılar unutmasın ve gençler, olup biteni çırılçıplak görsün, öğrensin diye" derken gerçek bir yaşanmışlığı niye bugüne aktardığını vurguluyor.

Sotiriu, ’Benden Selam Söyle Anadolu’ya’ ile Yunanistan’da birçok barış ve dostluk kuruluşundan ödül aldığı gibi Abdi İpekçi Barış ve Dostluk Ödülü’ne de layık görüldü.

Sotiriu’nun ülkemizden yayımlanmış diğer kitapları arasında ’Buyruk: Beloyannis’in Öyküsü’ ve ’Ölüler Bekler’ de bulunuyor.
kenthaber
Yayın Tarihi : 24 Eylül 2004 Cuma 14:57:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?