20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Apollon Tapınağı ziyarete kapatıldı!

Aydın’ın Didim ilçesinde bulunan tarihi Apollon Tapınağı girişindeki düzenleme çalışmaları, belediyeden izin alınmadan yapıldığı gerekçesiyle belediye ekipleri tarafından durduruldu. Belediye zabıtası, düzenleme çalışmasını ve tapınağa ziyaretleri durdurdu.

Tarihi milattan önce 4. yüzyıla kadar uzanan tarihi Apollon tapınağına ulaşımı sağlayan yol, geçen hafta İl Trafik Komisyonunca araç trafiğinin tarihi esere zarar verdiği gerekçesiyle kapatıldı. Vatandaşların tepkisine yol açan bu uygulamanın ardından Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulunca tarihi alanın girişinde yıkım ve düzenleme çalışması yapılmaya başlanması üzerine ise belediye çalışmayı durdurarak alanı ziyaretlere kapattı.

İş araçlarıyla yapılan yıkım ve düzenleme çalışmalarını yerinde gören Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, bir hafta önce Apollon Tapınağı önünden geçen yolun trafiğe kapatılması gerekçesinin buradan geçen araçların tapınağa zarar vermesi olduğunu bildirdi.

Yolun İl Trafik Komisyonu tarafından trafiğe kapatıldığını anımsatan Kamacı, "Ancak bugün görüyoruz ki kepçe, kamyon burada çalışarak var olan bir gişeyi yıkıyor ve duyduğumuza göre buraya yeni bir iş yeri yapılacakmış. Burada hem yol kapatılarak buradaki iş yerlerinde satış yapan vatandaşın işine engel olunuyor hem de buradaki var olan tapınağın gişesini yıkarak bu alana yeni bir işletme açılmaya kalkışılıyor" dedi.

"KURUL İSTEDİĞİNİ YAPIYOR"

Bu alanın birinci derecede sit alanı olduğunu ifade eden Kamacı, "Burada oturan vatandaş evine çatı yaptırmaya kalksa Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor. Ancak kurul istediğini yapıyor. Ben Didim’de yaşayan bir vatandaş olarak bundan çok rahatsızım. Burada yaşayan insanlar bugünden itibaren imza toplayacak ve mahkemeye dava açacak" diye konuştu.

Başkan Kamacı, şöyle devam etti.

"Burada hem yapılaşma yasak deniliyor hem var olan bir yapı yıkılıyor. Buradan geçen yol, araçlar tapınak duvarlarına zarar veriyor gerekçesiyle trafiğe kapatıldı. Ancak kepçeyle duvarlar yıkılıyor. Bunu anlamak mümkün değil. Buradaki yıkım için belediyeden herhangi bir izin alınmadı. Yıkım çalışması için belediyeden izin alınması ve yapılacak olan yapı içinde ruhsat alınması lazım. Ama belediyemizden hiçbir şekilde izin alınmadı. Burada kaçak bir yapı ve yıkım söz konusu."

Bu arada yıkım yerine gelen zabıta ekipleri Apollon Tapınağı giriş kapısını mühürleyerek ziyarete kapattı.

Hisar Mahallesi Apollon Tapınağı önünden geçen yol geçtiğimiz hafta Aydın İl Trafik Komisyonu kararınca trafiğe kapatılmıştı. Eskiköy esnafı da yolun kapatılmasıyla işlerinin durma noktasına geldiğini belirterek Kaymakamlık ve Belediyeyi ziyaret etmiş ve mağduriyetlerini dile getirmişti.


 

...
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2010 Salı 14:22:35
Güncelleme :26 Mayıs 2010 Çarşamba 01:09:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?