20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Atça'da rahvan atlar yarıştı

ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI

Sultanhisar ilçesine bağlı Atça Belde Belediyesi’nin düzenlediği ‘10. Geleneksel Rahvan At Yarışları’ Türkiye çapından önemli bir katılımla gerçekleşti.

Geleneksel Rahvan At Yarışları Atça Ovasında yer alan DSİ Sağ Sahil Sulama Kanalı yanındaki toprak yolda gerçekleşti.

Düzenlenen Yarışlara MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar, Nazilli İlçe Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Şahap Gürsoy, Daire amirleri, kurum müdürleri ile yaklaşık bin beşyüz kişi katıldı.

Türkiye genelinden 200 atın katıldığı yarışlar büyük çekişmelere sahne oldu. Büyük çekişmeler kimi zaman kavgalara yol açtı çıkan olayları Atça Rahvan At Yarışçıları Derneği üyeleri ve güvenlik güçleri büyümeden önledi.

Geleneksel Spor Dalları Federasyonu Asbaşkanı Şahap Gürsoy, yarışlarla ilgili yaptığı açıklamasında; “Dörtnal yarışlarından ayrı olarak Rahvan At Yarışları tamamen atların sanatsal koşusu diyebiliriz. Çünkü bu koşularda atlarımız çok özel ve zor olan bir koşuyu icra ediyorlar. Rahvan koşular ülkemizin dört bir yanında büyük önem verilen yarışlardır. Geleneksel ata sporumuz olan bu yarışlarda amacımız Türk kültürünün en önem verdiği, baş tacı yaptığı hayvanlar olan atlarımızın rahvan yarış geleneğini sürdürmektir. Türkiye’nin birçok ilinden yarışlara katılım oldu. Bu yarışlar sayesinde halkımız da bir araya gelerek kültürümüzü yaşatıyor. Ben çocukluğumdan bu yana at yetiştirip yarışlara katılıyorum. Bu güne kadar 300’den fazla at yetiştirdim. Atça’ya ise 4 atımla geldim. Kupa yarışı yapacak olan Kafkas isimli atım ve jokeyinden birincilik bekliyorum” dedi.

Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar da, “Atalarımızın yaşantı biçimi olan göçebe hayatta en önemli unsurların başında at gelmektedir. Atların ise daha iyi ve daha kaliteli olması açısından düzenlenen çeşitli yarışmaların başında rahvan at yarışları gelir. Atalarımız bu yarışlarla atlarının gücünü, savaş sanatını ve becerilerini test ederler. Bizler ise günümüzde bu yaşantının yaşatılmasını arzuluyoruz. Gelenek ve göreneklerini yaşatmaya çalıştığımız kültürlerin başında at yarışları, deve güreşleri ve daha birçok kültürel faaliyet gelmektedir. Bu yıl 10.’sunu gerçekleştirdiğimiz rahvan at yarışlarımızla Türkiye’nin dört bir yanından gelen yetiştirici ve binicilerimiz hünerlerini sergiledi. Şenlik havasında geçen yarışlar oldukça da çekişmeli geçti” dedi.

Rahvan At Yarışlarının Baş koşularında Turgutlu’dan katılan Halil Yımazmaden’in Şifa isimli 8 yaşındaki atı birinci oldu. Çekişmeli geçen yarış sonunda, ikinci gelen Küçük Savaş’ın jokeyinin kural ihlali yapıldığı doğrultusundaki itirazları hakem heyeti tarafından yarışın video kaydı değerlendirilerek karara bağlandı. Kupa Şifa isimli ata verilirken yarışın birincilik bayrağı ise Küçük Savaş’a verildi. Yarışların diğer gruplarında da dereceye girenler şu şekilde sıralandı; 3 yaş gurubunda Ödemiş’ten Kasap Uysal, 4 yaş gurubunda Yaşar Şen, Küçük Orta’da Halil İbrahim Çobanoğlu, Büyük Orta’da Ali Peksemerci, Başaltı’da İncirliova’dan Hasan Hüseyin, İthal’de Atça’dan Mustafa Altındal ve son olarak baş yarışlarında Turgutlu’dan Halil Yılmazmaden’in Şifa isimli atı birinci olarak kupa ve ödül aldılar. Ödül ve kupaları Atça Belediye Başkanı Mustafa Çınar tarafından at sahiplerine takdim edildi.

ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI
ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI
ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI
ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI
ATÇA 10. GELENEKSEL RAHVAN AT YARIŞLARI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2010 Pazartesi 15:59:15


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?