20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın,Meandros Festivali'ne hazır

Büyük Menderes Nehri Deltasında turizmin arkeoloji, halk sanatları ve yöresel mutfak ile bir bütün halinde değerlendirilerek markalaştırılmasını hedefleyen Meandros Projesi kapsamında 27 Haziran- 27 Temmuz 2008 tarihlerinde “1. Meandros Festivali” düzenlenecek. Çalışan kesimlerin de geniş katılımını sağlamak amacıyla, festival dört hafta süre ile hafta sonları geçekleştirilecek etkinliklerden oluşacak.

Kuşadası Turist Rehberleri Derneği(KURED)’nin Kale Kapısı Dans Tiyatrosu ile katılacağı ve “Arkeolojik Kazı Oyunu”nun fikir babalığını yaptığı 1.Meandros Festivali;
27 Haziran 2008 Cuma günü saat 19.30’da, Didim Eski Köy Yoran’da düzenlecek törenle start alacak. Törende, Didyma Uluslararası Heykel Sempozyumu’na katılan sanatçılar, Didim Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampı’na katılan gençlerle tanışıldıktan sonra, Didim’in tarihine yolculuk niteliğindeki “Yoran’dan Didim’e” temalı fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak. Aynı isimli kitaba konu olan Yoranlılar’ın da katılacağı sergi açılışında, kitabın yazarı Özer Aydoğan eserlerini imzalayacak. 28 Haziran Cumartesi günü saat 19.30’da, Ege’de güneşin en güzel battığı yer olarak kabul edilen Didim Manastır Koyu’nda, Gönüllü Çalışma Kampı’na katılan ve Didim Belediyesi’nin yurt dışından konuğu olan gençlerle birlikte gençlik şöleni düzenlenecek, mangal partisi yapılacak.


Festivalin bir ay sürecek proğramı ise şöyle: 4 Temmuz Cuma günü saat 17.30’da Aptülika ile Karikatür Atölyesi etkinliği gerçekleştirilecek. Festival boyunca etkinlikleri izleyecek ve çizecek olan, Kedi Levo’nun yaratıcısı karikatürist Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) çocuklarla birlikte olacak.

5 Temmuz Cumartesi günü 10.00 – 19.00 saatlerinde Dilek Yarımadası Millî Parkı’nda “Adım Adım Uygarlıklar Deltası Kültür ve Doğa Gezisi” düzenlenecek.

6 Temmuz Pazar günü saat 21.00’de Didim Apollon Tapınağı’nda Gülsin Onay Piyano Resitali: 60 ülkede iki binden fazla konser vermiş olan, ülkemizin sanattaki gurur abidelerinden, dünyaca ünlü Devlet Sanatçımız Gülsin Onay üç bin yıllık tapınağın doğal akustiğinde çalacak.

7 Temmuz Pazartesi günü saat 21.00’de ise Didim Apollon Tapınağı’nda: Bodrum Oda Orkestrası’nın “Didyma Konseri”: Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bodrum Belediyesi’nin himayesinde bu yıl kurulan orkestra, şef İbrahim Yazıcı yönetiminde Vivaldi, Albinoni, Mozart, ve Kodallı’nını eserlerini seslendirecek.

12 Temmuz Cumartesi günü: 16.00 – 19.00 saatleri arasında Herakleia ve Bafa Gölü Doğa Gezisi (Yerel kılavuz eşliğinde Gölyaka Köyü’nden Beşparmak Dağları’na çıkılarak Bafa Gölü’nün muhteşem günbatımını Herakleia/ Yediler Manastırı’ndan izliyoruz. Dönüşte Beşparmaklar’ın halk ozanı Sazcı Mehmet, katılımcılara köy meydanında küçük bir konser verecek). Saat 19.30’da Kapıkırı Köyü antik agorasında, Beşparmak Dağları ve Bafa Gölü Tabiat Parkı’nın doğal, tarihî ve kültürel zenginliklerinin sergileneceği “Beşparmak Dağları ve Bafa Gölü” temalı outdoor sergisi. Saat 20.00’de, Kapıkırı Agora Pansiyon’da, “Psikiyatri ve Mitoloji” üzerine çalışmaları ve kitapları ile tanınan Dr.Kriton Dinçmen’le, dans tiyatrosunu izleyeceğimiz, “Eros ve Psykhe” üzerine söyleşi.Saat 21.00’de Kapıkırı Köyü’nde, Herakleia antik kenti agorasında düzenlenecek etkinlikte Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu, konusu Milet antik kentinde geçen Eros ve Psykhe isimli dans gösterisini sergileyecek.

13 Temmuz Pazar: 16.00 – 19.00 saatleri arasında “Leylek Dostu Avşar Köyü- Azap Gölü- Myus Kültür ve Doğa Gezisi”: Avşar Köyü’nde leyleklerin yaşamı izlenecek, ardından da, kuşlar için cazip bir ortam oluşturan Azap Gölü ve 12 antik İon kentinden biri olan Myus ziyaret edilecek. Saat 19.00’da, Serçin Köyü ve Kışlağı’nda “Yerel Mutfak Atölyesi ve Serçin Şöleni”: Serçin Köyü gezildikten sonra Bafa Gölü üzerinde keyifli bir tekne turu; Serçinli balıkçıların tekneleri ile tarihî Serçin Kışlağı’na geçilecek. Yurtdışına ihracatı yapılan, dünyaca ünlü, “Yılan balığı sıcak füme” üzerine atölye çalışması: Kuşadası Kısmet Otel’in sahibi ve konunun uzmanı Halim Özbaş mutfak atölyesinde meslek sırlarını Serçinli balıkçılarla paylaşacak. 19 Temmuz Cumartesi: Saat 19.00’da, Eski Köy Yoran’da, Cumhuriyet İlköğretim Okulu’nda , “Psikiyatri ve Mitoloji” üzerine çalışmaları ve kitapları ile tanınan Dr.Kriton Dinçmen’le, dans tiyatrosunu izleyeceğimiz, “Eros ve Psykhe” üzerine söyleşi. Saat 21.00’de Didim Apollon Tapınağı’nda: Kuşadası Kale Kapısı Dans Tiyatrosu’nun, konusu Milet antik kentinde geçen “Eros ve Psykhe” isimli dans tiyatrosu sergilenecek.

20 Temmuz Pazar:Saat 16.00’da Milet Müzesi’nde, KURED’in fikir babalığını yaptığı “Arkeoloji ve Çocuk Buluşması” gerçekleştirilecek. Etkinlik kapsamında çocuklara yönelik rehberlik eşliğinde Milet gezisinin ardından ödüllü arkeolojik kazı oyunu yapılacak.

25 Temmuz Cuma: Saat 17.30’da Priene/Güllübahçe Villa Sultan Cafe’de “Taş Makas-Kâğıt” Çocuk Atölyesi: Festival boyunca etkinlikleri izleyecek ve çizecek olan, Kedi Levo’nun yaratıcısı, karikatürist Aptülika (Abdülkadir Elçioğlu) çocuklarla birlikte olacak. Saat 19.00’da: Priene antik kentinin eteklerindeki Güllübahçe Beldesi’nde, belediyenin tahsis ettiği, bölge mimarlarının projelendirdiği ve işadamlarının katkıları ile tadilatı tamamlanan binada “Meandros Evi” nin açılışı yapılacak. Meandros Evi, Kültür ve Doğa Temalı Turizm Bölge Markası Meandros Projesi’ni yürüten, Festival Meandros’u yaratan gönüllülerin buluşma noktası olacak. Saat 19.30’da Priene antik kenti eteklerindeki atölyede “Peter Hristoff’un Meandros’u” temalı workshop: Güllübahçeli dokumacı nineler Amerikalı sanatçı Peter Hristoff ile birlikte yüz yıllık tezgâhların başına geçecekler. Festival Meandros boyunca Güllübahçe Halı ve Kilim Atölyesi’nde dokunmuş olan Peter Hristoff tasarımları sergilenecek ve atölyenin yaşatılması amacıyla satışa sunulacak.

26 Temmuz Cumartesi Saat 18.00’de Didim/Akköy’de, “Adım adım Akköy” Meydan Konseri ve Köy Pazarı: tarihî taş binaları ile eski Ege Köyü Akköy. Sokaklarına ülkemizin önde gelen sanatçılarının adlarını veren, kütüphanesi ile ünlü şirn Akköy’ün taş döşeli yollarında gezilecek, köy pazari ziyaret edilecek, köy meydanında Didim Kültür-Sanat Derneği DİKSAD’ın 40 kişilik Türk Halk Müziği Korosu’nun konseri dinlenecek. Saat 21.00’de, Milet Antik Tiyatro’da “Veda Konseri”: Her yıl Türkiye’nin çeşitli konservatuarlarından seçilen genç müzisyenlerden oluşan 100 kişilik Ulusal Gençlik Senfoni Orkestrası, Ağustos ayında Almanya’da katılacağı “Young Euro-Classic” Festivali öncesi, Şef Cem Mansur yönetiminde vereceği konserde Brahms, Poulenc ve Rachmaninof’un eserlerini seslendirecek.

27 Temmuz Pazar, saat 19.00’da: Didim, Eski Köy Yoran Cumhuriyet İlkokulu’nda da “Festivale Veda” Kokteyli ve 1.Didyma Uluslar arası Taş Heykel Sempozyumu düzenlenecek. Bu kapsamda, Sempozyum’da üretilen eserler sergilenecek ve Uygarlıklar Vadisi Meandros’a bu seneki festivalin kapanış kokteyli ile veda edilecek. Bu arada, Kuşadası Turist Rehberleri Derneği Başkanı Ali Karapınar, yeterli talep olması halinde tüm etkinlikler için Kuşadası ve İzmir’den etkinliklere araç kaldıracaklarını söyledi.

..
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 19:19:19
Güncelleme :20 Haziran 2008 Cuma 09:13:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan koçak IP: 85.107.149.xxx Tarih : 11.07.2008 16:23:16

nejla çimeni canı yürekten kutluyorum hayatımda en sevdiğim insanın böyle yerlerde görmek süper bi duygu başarılar ona ve arkadaşlarına eros ve psykhe oyununda