30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Aydın canlı tarihini uğurladı

Dün öğle saatlerinde hayatını kaybeden Aydın'ın canlı tarihi olarak da bilinen ve Kurtuluş Savaşı yıllarından bu güne yaşadığı tüm olayları en ince ayrıntısına kadar hatırlayan bir asırlık Ali Haydar Özde, toprağa verildi. Uzunca bir süredir böbreklerinden tedavi görmekte olan Özde’yi son yolculuğuna Aydın protokolü ve iş dünyasının ileri gelenleri son yolculuğuna uğurladı.


Kurtuluş Savaşı döneminde ve Atatürk'ün Aydın'a geldiğinde yaşadığı olayları, tarihi ve isimleriyle anlatan hatta Atatürk'ün ayağındaki ayakkabısından, sağında ve solundaki kişilere kadar her türlü detay hafızasında tutan 100 yaşındaki Ali Haydar Özde için bugün merkez Beycami’de kılınan Öğle Namazı’ndan sonra cenaze töreni düzenlendi. Buradaki törenlere Aydın Valisi Mustafa Malay, MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Aydın Cumhuriyet Başsavcısı Sabri Beytorun, Aydın Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Zeynel Ilıca, İl Jandarma Komutanı Albay Elvan Celep, İl Emniyet Müdürü Yılmaz Orhan, İl Müftüsü Hıdır Bayrak, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur ve çok sayıda vatandaş katıldı.


Törende konuşan Vali Mustafa Malay, Aydın’ın çok önemli bir varlığını kaybettiğini söyledi. Ali Haydar Özde’nin ilerlemiş yaşına rağmen hafızasındakileri paylaşarak gençlere ışık tuttuğunu belirten Malay, “Ali Haydar Amca'yı Aydın'da göreve başladığımda bir televizyon programında tanıdım. Ve kendisini arayıp buldum. O günden bu yana fırsat buldukça kendisine ziyaret edip anılarını dinlerim. O'nu dinlemek beni fevkalede mutlu eder ve dinlendirdi. Kendisi Osmanlı Devleti'nin son zamanlarında doğmuş, Aydın'ın düşman işgalinden kurtuluşunu yaşamış ve Atatürk'ün Aydın'a gelişine ve Aydın gezisine tanıklık etmiş bir kaynak durumundaydı. Ali Haydar Amca’nın ölüm haberi beni çok üzdü. Aydın çok önemli birisini kaybetti. Hepimizin başı sağ olsun” dedi.


Vali Malay’ın konuşmasının ardından Ali Haydar Özde için Cenaze Namazı kılındı. Namazın ardından kalabalığın omuzlarında cenaze arabasına kadar getirilen Özde’nin cenazesi Tellidede Mezarlığı’nda toprağa verildi.

iha
Yayın Tarihi : 16 Eylül 2008 Salı 16:10:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
hakan çetin IP: 88.242.159.xxx Tarih : 16.09.2008 21:06:26

aydın;ımızın başı sağolsun güle güle ali haydar dede güle güle. valimizin konuşması beni çok duygulandırdı sayın valimiz mustafa malay aydını aydınlıyı çok seviyor allah valimize uzun ömür versin .