30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Aydın çevre yolunda yer sorunu

Aydın Valisi Mustafa Malay, Aydın'da her geçen gün artan trafik sorununun çözümü için çevre yolunun bir an önce tamamlanmasını gerektiğini belirtti. Çevre yolunun tamamlanması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Aydın'a geldiğinde söz verdiğini hatırlatan Malay, devletin yolu yapması için yerel yöneticilerin bir an önce yer sorununu çözmesi gerektiğini belirtti. 

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Vali Mustafa Malay, Aydın'ın Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgeleri arasında bir geçiş merkezi halinde olduğunu belirtti. Özellikte ağır tonajlı araçların trafikte oluşturduğu yoğunluğun ciddi trafik sorunlarına ve kazalara neden olmakta olduğunu hatırlatan Vali Malay, il merkezinden geçmekte olan 7 kilometrelik güzergahta her yıl çok sayıda maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazalarının meydana geldiğinin altını çizdi. Başbakan Erdoğan'ın 2006 yılındaki ve 22 Temmuz seçimleri öncesinde gerçekleştirdiği Aydın ziyaretleri sırasında çevre yolunun yapılması konusunda Aydınlılara söz verdiği belirten Malay, "Başbakanımız 'Siz yer işini halledin. Biz yolu yapalım demişti' Ama biz hala bu sorunu halledemedik. Yol güzergahı üzerinde bulunan arazi ve konutların istimlak işlemi devlet bütçesi ile yapılamaz. Bunu yolun geçeceği 3 belediyenin halletmesi lazım. Bu konuda başkanlarımızla zaman zaman görüşmeler yapıyoruz. 10 kilometrelik yolun yapılabilmesi için güzergahta 18. madde uygulanarak kamulaştırma yapılması gerekiyor. Belediye başkanlarımız bu maddeyi uygulayarak yolu yapabilir. İlimizin önemli yer altı kaynakları olan feldspat, kuvars ve mermer ihracatının da artması için de bu yatırım çok önemli.Aydın'ın en önemli sorunlarından birisi olan bu konunun çözüme kavuşturulacağına inanıyorum" dedi. 

Aydın çevre yolunun yapılabilmesi için Aydın, Çeştepe ve Tepecik Belediyesi yetkililerin konuyla ilgili görüşmeler yaptığı; toplantılarda, güzergahta çok fazla ev ve arazi bulunması nedeniyle istimlak için büyük bir paralar gerektiğinin görülmesi üzerine bu yatırımın belediye bütçeleri ile karşılanmasının zor olduğuna karar verildiği iddia edildi. Ayrıca çevre yolunun yapım projesinin Türkiye Cumhuriyeti Karayolları Bölge Müdürlüğü'nün 2008 yılı çalışma programı içerisinde yer aldığı ancak, yer probleminin çözülememesi nedeniyle çalışmalara başlanamayacağı ifade edildi. 

Ege Bölgesi'nin İç Anadolu ve Akdeniz Bölgeleri ile köprüsü konumunda olan Aydın'ın merkezinde kalan E-87 karayolunun 7 kilometrelik bölümünü günde yaklaşık 20 bin araç kullanıyor. Bu rakamın yarısına yakınını şehirler arası yolculuk yapan araçlar oluştururken, bu rakam içersinde de çoğunluğu ağır yük taşıyan kamyon ve tırlar teşkil ediyor. Denizli, Muğla ve İzmir yönlerinde trafik akışına yardımcı olması için 12 ayrı ışıklı kavşak inşa edilmiş vaziyette. Buna rağmen yaşanan araç yoğunluğu ve ağır vasıtaların trafikte meydana getirdiği tedirginlik nedeniyle çok sayıda maddi hasarlı, yaralamalı ve ölümlü trafik kazası meydana geliyor. İl merkezinde geçtiğimiz yıl meydana 2 bin 76 kazanın 450 tanesi burada meydana geldi ve bu kazalarda yaklaşık 400 kişi yaralandı.

İHA
Yayın Tarihi : 20 Şubat 2008 Çarşamba 16:03:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?