19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Aydın:İMO 'deprem unutulunca önlemler tozlu raflara kalkıyor'

Ege Bölgesi ve Aydın’da son günlerde sık sık hafif şiddette meydana gelen depremlerden endişe duyduklarını belirten İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Altan Güney, yaptığı açıklamada, "Marmara depreminin üzerinden 5 yıl geçti. Depremden sonra yapı denetimi ve zemin etüdü konularında birçok yasa çıkarıldı. Fakat bu konuda bir arpa boyu yol alamadık" dedi.


Aydın’da 1999 yılından sonra yapılan inşaatların tamamına kefil olduklarını, ancak Marmara depreminden önce yapılan yaklaşık 30 bin konut ve iş yerinin yeniden incelenmesi gerektiğini belirten Güney, "Aydın Belediyesi, Valilik ve ilgili odalar gerekli girişimlerde bulunarak hibe kredilerle 1999 yılı öncesi yapılan binaların tamamı etüt edilmelidir. Bizler şu anda deprem olmasın diye sadece dua edebiliyoruz" dedi.


Aydın ve çevresinde yaklaşık bir asırdır deprem olmadığını ancak İzmir, Gökova ve Germencik’te son günlerde sık sık yaşanan depremlerin endişe verici olduğunu belirten Güney, "Marmara depreminden sonra deprem sonrası çalışmalara pekala öğrendik. Ancak ülke olarak halen deprem öncesi çalışmalarda hiç bir hızlanma göremiyoruz. Büyük depremin 5. yılında ulaşmamıza saatler kala Ege Bölgesi’nde ve özellikle Gökova Körfezi olmak üzere sık sık deprem meydana geliyor. Açıkçası endişe içindeyiz. Ne yazık ki Marmara depreminden sonra aradan geçen 5 yıla karşın depremler konusunda bir arpa boyu yol alamadık. Yapılanlar sadece deprem sonrası. Kurtarma çalışmalarını çok iyi öğrendik. Ama deprem öncesine yönelik çalışmalarda hiçbir gelişme göremiyoruz. Genelgeler yayınlanıyor. Yasalar çıkıyor. Ancak uygulamalar yerinde yapılmıyor" dedi.

iha-aydın
Yayın Tarihi : 14 Ağustos 2004 Cumartesi 11:31:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?