19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Aydın kavruluyor

Son yarım asrın en sıcak günlerinin yaşandığı Ege Bölgesi ve Aydın'da çöl sıcaklarının etkisi halen devam ediyor. Gün ortasında gölgede 43 santigrat dereceye kadar yükselen hava sıcaklıkları hayatı olumsuz etkilerken, bilinçsizce güneşlenen kişileri de hasta ediyor.

Güneşin ve güneşlenmenin faydası olduğu kadar değişik zararlarının da bulunduğunu belirten Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç: Dr. Didem Evci, bilinçsiz güneşlenmenin değişik risklerinin olduğunu söyledi. Özellikle ülkemizde de güneş ışınlarındaki Ultraviyole A düzeylerinin yüksek olduğunu hatırlatan Evci, vatandaşların gerekli tedbirleri almasını önerdi.

Dünya genelinde özellikle açık tenli kişilerde cilt kanseri vakalarında ciddi artışlar görüldüğünü ve birçok kişinin bu konularda yeterli bilince sahip olmadığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Evci "Yapılan araştırmalarda ülkemizdeki vatandaşların sağlıkla ilgili konuları bizzat kaynağından değil, komşuları, yakın çevresi ve televizyonlardan öğrenmeye çalıştıkları tespit edilmiştir. Vatandaşlarımız her ne kadar koruyucu önlem alsalar da güneş ışınlarının en üst seviyede olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında mecbur kalmadıkça dışarı çıkmasınlar. Dışarı çıkmaya mecbur olanlar ise korunma önlemlerini alsınlar. Bebek ve çocukların direk güneş ışığından korunması çok önemli. Ultraviyole A ve B için koruma faktörü bulunan güneş koruma ürünleri mutlaka kullanılmalıdır. Bunun yanında güneş koruyucu ürünlerinin yeterli miktarda sürülmesi gerekiyor. Uygulanan miktar su ile temasın ardından kurulandıktan sonra tekrar aynı miktarda uygulanmalıdır" diyerek mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının cilt kanseri ve değişik hastalıklara davetiye çıkardığını kaydetti. Evci ayrıca, bilinçli giyinmenin de güneşin zararlı etkilerinden korunmada son derece önemli olduğunu hatırlattı.
iha
Yayın Tarihi : 21 Ağustos 2007 Salı 14:54:51
Güncelleme :21 Ağustos 2007 Salı 15:10:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?