20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın Kent Sempozyumu başladı

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Aydın İl Koordinasyon Kurulu tarafından düzenlenen “Aydın Kent Sempozyumu” Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Atatürk Kongre Merkezi’nde başladı.


Aydın’ın öncelikli sorunlarının tartışılacağı sempozyumun açılış programına Aydın Valisi Mustafa Malay, Belediye Başkanı İlhami Ortekin, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, CHP Aydın Milletvekili Özlem Çerçioğlu, siyasi partilerin belediye başkan adayları, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğretim üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.


Açılışta konuşan TMMOM Aydın İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Metin Albeyoğlu, Aydın’ın ülkemizin nüfus yoğunluğu bakımından en kalabalık illerinden bir tanesi olduğunu söyledi. Aydın’da sürdürülebilir ve yaşanabilir bir çevrenin oluşturulması için bu tür sempozyumların önemli olduğuna işaret eden Albeyoğlu, “Tarihsel kimliğin korunarak, tarım ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesinde sosyal, ekonomik, kültürel ve mekansal açıdan sağlıklı gelişme ve büyümenin oluşturulmasında önemli sorunlar bulunmaktadır.

Planlamanın yapılmasında önceliklerinin tespit edilemediği ve sonuç olarak gelişmenin önünde olması gereken planlamanın ancak arkasından getirilmeye çalışılması, gelişmede ve sağlık yapılanmanın önünde en büyük engellerin başında gelmektedir” dedi.


TMMOB adına il koordinasyon merkezleri tarafından bugüne kadar birçok ilde bu sempozyumların düzenlendiğine işaret eden TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da, şuanda kamuoyunun en önemli gündem maddesini yerel seçimlerin oluşturduğunu söyledi. Siyasi partilerin ve adayların yerel yönetimlere ilişkin program ve projelerini incelediklerinde yeterli çalışma göremediklerini ileri süren Soğancı, “Beklentilerimizi karşılamayan, sıradan, kısa vadeli, bilimsel ve teknik dayanağı olmayan vaatler ve söylemler ile karşılaşıyoruz.

Bu nedenle TMMOB gerçekleştirdiği kent sempozyumlarından elde ettiği bilgi birikimini kent ve yerel yönetimler için referans bir belge hazırlamak ve kamuoyu ile paylaşmak ihtiyacını duymuştur. Bugün burada Aydın hakkındaki araştırmalarımız, tespitlerimiz, önerilerimiz ve beklentilerimizi tartışacağız. Bu taleplerin karşılanabilmesi için duyarlı, etkin ve üretken bir yerel yönetim politikasının hayata geçirilmesi gerekmektedir. Hazırlanan çalışmalara baktığımızda yerel yönetimlerin beklentilerimizi ne düzeyde karşıladığı daha net anlaşılmaktadır” diye konuştu.
Çağdaş ve sağlıklı bir kentte yaşamının herkesin en hakkı olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı İlhami Ortekin ise, Türkiye’nin en eski kentlerinden bir tanesi olan Aydın’da çağdaş bir kent oluşturmak adına önemli adımlar attıklarını beyan etti.

Eski bir kenti modernize etmedin yeni baştan bir kent kurmaktan daha zor olduğunun altını çizen Başkan Ortekin, şunları söyledi: “bu nedenle bir taraftan yerleşim yerinin dışında yeni ve modern yaşam alanları oluştururken diğer taraftan da asırlardır ayakta olan yaşam alanlarını modernize etmeyi başardık. Biz görevi devir aldığımızda Aydın’ın alt yapısı çökmüştü, yağmur sularını taşıyacak kanalları bile yoktu. Çağdaş yönetişim anlayışımızla bu sorunların hepsi çözüldü. Aydın Dünya Sağlıklı Kentler Birliği’nin dördüncü pazını da tamamlayarak, yaşanabilir 56’ıncı dünya kenti olmayı başardı. Bunlar sadece başkanın değil, deneyimli bir kadro ve halkın desteği ile oldu. Ancak mevcut durumu daha da ileriye götürmek ve kaynaklarımızı daha iyi değerlendirebilmek için tüm kurum ve kuruluşların daha özverili bir çalışma içerisinde olması gerekiyor”

Sağlıklı kentlerin oluşturulabilmesi için en büyük görevin vatandaşlara düştüğüne değinen Vali Mustafa Malay, bu konuda yerel yönetimlerin ve sivil toplum örgütlerinin de taşın altına elini sokması gerektiğini anımsattı. Türkiye’de birçok belediyenin alt yapıya önem vermediğinin altını çizen Vali Malay, şunları söyledi: “Belediye başkanlarımız göstermelik üst yapı süslemelerini yapmayı tercih ediyor. Bununla birlikte bilinçsiz yapılaşma kentlerimizi tehdit ediyor. Bunun en büyük örneklerinden bir tanesinin Türkiye’de turizmin ilk başladığı yer olan Kuşadası’nda yaşanıyor. Rant uğruna ortaya çıkan çirkin yapılaşma herkesi üzüyor. Kuşadası’na bir defa gelen bir daha gelmek istemiyor. Yeşil alanlarımız ve verimli tarım topraklarımız bilinçsizce heba edilmiş. Gelişmiş ülkelerde yeşil alanlara yapı izni verilmezken, bizde rant için yağmalanıyor”


Aydın Kent Sempozyumu’nda yapılan açılış konuşmalarının ardından oturuma ara verildi. Bugün öğleden sonra ve yarında devam edecek olan sempozyumda katılımcı uzmanlar tarafından hazırlanan ve Aydın’ın öncelikli sorunları ile bu sorunların çözümüne ilişkin konuların tartışılacağı oturumların sonucunda, alınan kararların bir rapor halinde kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2009 Cuma 16:06:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?