20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın MMO'dan 'Enerji' değerlendirmesi

Makine Mühendisleri Odası (MMO) Aydın Şube Başkanı metin Albeyoğlu, gelişen ve globalleşen dünyada ülkelerin en büyük sorunun enerji olacağını belirtti. 

Türkiye'nin bu kapsamda elinde imkanı olmasına rağmen dışa bağımlı ülkelerden biri olduğunu ifade eden Albeyoğlu, enerjideki bağımsızlığın sağlanabilmesi için öncelikle kendi kaynaklarımızı değerlendirmemiz gerektiğini belirtti. 

8 Şubat 2008 tarihinde Aydın, Nazilli, Sultanhisar, Köşk, Atça, Yenipazar, Umurlu, Söke ve Kuşadası şehirlerinden oluşan dağıtım bölgesi için 'Aydın Doğal Gaz Dağıtım Lisansı' ihalesinin yapılmasının kendilerini sevindirdiğini kaydeden Albeyoğlu, en büyük ümitlerinin kendi öz kaynaklarımız olan jeotermal enerjinin kullanılması olduğunu belirtti. Yılar önce başlayan enerji sıkıntısının her geçen gün arttığını belirten Albeyoğlu mevcut imkanlarını değerlendiremediği için Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı ülkelerden biri olduğunu kaydetti. Jeotermal, rüzgar ve hidro elektrik enerji üretim imkanlarının yeterince değerlendirilmesi halinde enerji de de tam bağımsız bir ülke olabileceğinin altını çizen MMO Aydın Şube Başkanı Metin Albeyoğlu "Gelişen ve büyüyen ekonomisi, artan nüfusu, toplumsal hayattaki ve teknolojideki gelişmeler bütün dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de enerjiye olan talebi artırmaktadır. Enerji talebindeki artışa rağmen, enerji üretiminin aynı ölçüde artırılamaması enerjide dışa bağımlılık sürecini başlatmıştır. Bugün Türkiye enerjisinin yüzde 70'lere yakın bir bölümünü dışarıdan ithalat yoluyla sağlamaktadır. Günümüzde bütün dünyada enerji açısından en önemli konuların başında enerjinin güvenliği gelmektedir. Bu, enerjide tek ülkeye veya tek bir enerji kaynağına bağlı kalmamak şeklinde özetlenebilir. Küresel ısınma ve asit yağmurları gibi çevre kirliliğinin sonuçları ise, toplumları daha temiz, çevreyi daha az kirleten veya mümkünse hiç kirletmeyen enerji kaynaklarına yönelmektedir. Günümüzde Türkiye'nin toplam enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 20'si, 2007 yılı itibarı ile Türkiye'de elektrik enerjisi üretiminin ise yüzde 48'i gibi büyük bir bölümü doğalgazdan karşılanmaktadır. Ülkemizde bugün enerji sektöründe doğal gaz çok büyük bir paya sahiptir. Bugün doğalgaz kullanan kentlere yenilerinin eklenmesi ile birlikte, doğalgaz kullanımı daha da artacaktır. MMO Aydın Şubesi olarak doğalgazın kullanımının yanında Aydın'ın kendi öz sermayesi olan jeotermal enerjinin de bir an önce kullanılmasını bekliyoruz" dedi.

İHA
Yayın Tarihi : 13 Mart 2008 Perşembe 12:00:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?