20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın Türk Ocağından açıklama

Türk Ocakları Aydın Şube Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, Hocalı Katliamı’nın 17’inci yıl dönümü nedeniyle yaptığı açıklamasında, “25 Şubat 1992 tarihli o soğuk gecede katledilen masum çocuk ve anneleri asla unutmayacağız” dedi.


Bu katliamın Azerbaycan tarihinde yaşanan en trajik ve en kanlı gecelerden biri olarak kalacağını ifade eden Dr. Eyüp Doyuran, “1991 Ekim ayından itibaren şehir abluka altına alınmıştır. 30 Ekim’de taşıma aracı kullanımı yasaklanan kentte, tek ulaşım aracı helikopterdi. Hocalı’ya son kez 28 Ocak’ta uğrayan sivil havacılık helikopteri daha sonra içinde 40 kişi bulunduğu halde Ermeniler tarafından Şuşa kentinde düşürülünce bu ulaşım şekli de ortadan kalkmıştı. 2 Ocak 1992’den itibaren elektrikten yoksun kalan şehir uzun süre ermeni silahlı örgütlerinin işgali altında kalmıştı. Arasıra devam eden silahlı çatışmalara karşı koyan Azeri Türklerinin mücadele iradesi zayıf düşmeyince, Ermeniler saldırıya geçme kararı aldılar.


25 Şubat 1992’de, ağır vasıta ve silahlarla ayrıca Hankendi’de bulunan Rus 336.mekanize piyade tugayı desteğinde, önce geniş çapta topçu ateşi başlatıldı. 26 Şubat sabahı şehrin her tarafı ateşe teslim oldu. Şehri işgal eden Ermeniler önlerine gelen kadın çocuk yaşlı ayırt etmeden herkesi vahşice katlettiler. Şehirden canlı kurtulmayı başaranlar, en yakın komşu yerleşim yeri olan Agdam’a yönelirler. Bunlar da Ermenilerin kurduğu pusuya düşerek katledilirler” dedi.
Bu saldırılarda bin 275 kişinin de Ermenilerce esir alındığına işaret eden Doyuran, “150 kişi ise halen kayıptır. 613 kişi katledilmiştir. Daha sonra yapılan tespitlerde bu bin 300 kişiye çıkmıştır. O gece, insanlığa karşı en gaddar, en acımasız toplu terör olaylarından biri olan ‘Hocalı Soykırımı’ ile Azerbaycan kenti Hocalı, tarihin kara ve tozlu sayfalarında yerini almak üzere yeryüzünden silindi. İki dönem görev yaptığı için adaylığını koyamayan Devlet Başkanı Robert Koçaryan’da Azerbaycan'la savaş sırasında Karabağ'daki Ermeni birliklerine komuta etmişti. Bugün, sadece bir avuç Azeri’nin unutmadık, unutturmayacağız. Halbuki, üzerinden sadece 17 yıl geçmiş, sanki 117 yıl geçmiş gibi, unutuldu bile. Hocalı Soykırımı’nı unutmayın” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 27 Şubat 2009 Cuma 11:58:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?