30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

Aydın Ziraat Odası Ankara yolcusu

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, sulama birliklerinin ücretlendirme konusundaki politikalarının üreticiyi ekonomik sıkıntıya soktuğunu belirterek sorunun çözümü için Ankara’da Çevre ve Orman Bakan Veysel Eroğlu ile görüşeceklerini ifade etti.


Sulama birliklerinin yönetiminin siyasallaşması üreticilerin yönetimlerde yer almayışı ile sulama birliklerinin tutarsız uygulamalar yapmaya başladığını kaydeden Rıza Posacı, “Durumun en bariz örneği Akçay Sağ Sahil Sulama Birliği’nin yönetiminde üretici bulunmuyor.Pompajla sulama yapan üreticiler için uygulanan yüzde 30, ikinci ürün ekimlerinde uygulanan yüzde 50 indirim miktarı, kullanıcı eğer 31 Aralık’a kadar borcunu ödemezse ortadan kaldırılmakta. Bir bakıma suyu kullanan üretici zamanında ödemediği su ücreti için yüzde 30 ile 50 arasında ceza ile karşı karşıya kalıyor. Pompajla sulamada akaryakıt harcayarak üretim maliyetini arttıran çiftçi ve ikinci ürün mısır üretimini yapan üretici gereğinden fazla cezalandırılmaktadır. Borcun zamanında ödememesi dolayısıyla uygulanan gecikme faizi yasal faiz oranında yapılmalıdır. Ama Sulama Birliklerinin uyguladığı bu sistem çiftçiyi sulu tarım yaparak üretimden vazgeçme noktasına getirmiştir. Sulama Birliklerinin bu uygulama ve tavırları ile konunun çözümü ile ilgili olarak Ankara’da Çevre ve Orman Bakan Veysel Eroğlu ile görüşeceğiz” dedi.


Sulama birliklerinin gübrede yüzde 300, mazotta da yüzde 50 daha fazla ödemek zorunda kalan çiftçiye “Vurun Abalıya” misali yaklaştığını söyleyen Rıza Posacı “Sulama Birlikleri tüzüğünün yeniden ele alınarak değerlendirilmesi lazım.Sulama Birlikleri yönetiminde çiftçi örgütü olarak Ziraat Odalarının asil üye bulundurmaları gerekli. Ankara’daki temaslarımızda bu konuları dile getireceğiz. Hazineden sorumlu Devlet Bakanımız Mehmet Şimşek ve Maliye Bakanımız Kemal Unakıtan ile de görüşme imkanı yaratabildiğimiz takdirde Tarım Bakanlığına bütçeden daha fazla pay aktarılması gerektiği gerçeğini dile getireceğiz. Özellikle desteklemeler ve çiftçi borçlarının yapılandırılması konularını ilgili bakanlarımıza aktaracağız” şeklinde konuştu.


Devletin üreticiye karşı sosyal devlet odaklı politikalar üretmesi gerektiğini belirten Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı “Ülkemizde zaten en zenginin derdi yok. Türkiye’de 9 Milyon 400 bin kişide yeşil kart sahibi, en alttaki ile en üstteki bir şekilde yaşamını sürdürürken arada üreterek kendini ve ülkesini besleyen çiftçi neredeyse tarımı bırakma aşamasına geldi” ifadelerini kullandı.

iha
Yayın Tarihi : 5 Kasım 2008 Çarşamba 12:40:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?