20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın'da Verem Haftası etkinlikleri

Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Aydın'da 8-11 Ocak Verem Haftası etkinliklerinin başlaması nedeniyle yaptığı açıklamasında, verem hastalığı ile mücadelede sadece aşılamanın yeterli olmadığı hatırlattı. Bu nedenle hastalığın erken tanı edilmesi için vatandaşların bilgilendirilmesi gereğinin ortaya çıktığını kaydeden Çobanoğlu, “Verem Haftası etkinlikleri bu hastalığın halkımıza tanıtılması ve halkın mücadeleye katılımının sağlanması açısından önemlidir” dedi. 

Veremin insanlık tarihinin bilinen en eski hastalıklarından bir tanesi olduğuna değinen İl Sağlık Müdürü Mehmet Çoanoğlu, dünyada her yıl milyonlarca insanın ölümüne neden olan bu hastalıkla mücadele için eylem planlarının hazırlandığını söyledi. Veremin solunum yolu ile bulaşan bir hastalık olduğunu hatırlatan Çobanoğlu, verem mikrobunun vücuda girdikte sonra uzunca bir süre etki göstermeden kalabildiğine işaret etti. Hastalığın başlıca belirtilerinin öksürük, balgam çıkarma, kilo kaybı, iştahsızlık, ateş, gece terlemesi ve öksürükle birlikte kan gelmesi olduğunu belirten Çobanoğlu, “Verem teşhisi konulan hastaların tedavide başarılı olabilmesi için hasta ile tedavi eden sağlık personeli sürekli işbirliği halinde olmalıdır. İlimizde verem hastalığından korunma ve mücadele çalışmalarımız 1. basamak sağlık hizmetlerinde yürütülmektedir. Korunmak amacıyla aşı çalışmaları tüm sağlık ocaklarında, hastalıkla mücadele ve tedavi içinde dispanserlerimizde doğrudan gözetim tedavisi uygulanmaktadır. Dispanserlerimizde görevli sağlık personellerimiz hastaları evlerinde ziyaret edip ilaçlarını düzenli olarak içirilmekte ve takip edilmektedir. İlaçlar ve ev ziyaretleri tamamen ücretsiz olup hasta veya sosyal güvenlik kurumuna herhangi bir ücretlendirme söz konusu değildir. Türkiye genelinde de bu uygulamayı ilk başlatan il olmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu. 

Veremden korunmada diğer hastalıklardan farklı olarak sadece aşılamanın yeterli olmadığını beyan eden Mehmet Çobanoğlu, bu hastalığın tedavisi ve erken tanısının koruyucu sağlık hizmetleri kapsamına girdiğini ifade etti. Bu nedenle verem hizmetlerinin tüm boyutları ile vatandaşlara anlatılması için ve halkın eğitilmesi için Verem Haftası etkiliklerinin düzenlendiğini açıklayan Çobanoğlu açıklamasında, Eğitim çalışmalarımız yıl boyunca devam etmektedir. Ancak yılda bir kez bir hafta boyunca aynı konunun sürekli ve yaygın olarak ilgili tüm kuruluşların katkısı ile işlenmesi çok etkileyici ve yararlı olmaktadır. Haftanın amacı halkımızın verem konusunda ilgisinin çekilmesi, hasalık hakkında aydınlatılması, korunmanın öğretilmesi ve mücadeleye katılımın sağlamasıdır. Ayrıca bu haftada yazılı ve görsel yayın organları vasıtasıyla daha geniş kitlelere ulaşma imkanı bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

İHA
Yayın Tarihi : 9 Ocak 2008 Çarşamba 15:28:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?