29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Aydın'da 'Yap-işlet-devret' tartışması

Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, kendisinden önceki dönemde "Yap-İşlet-Devret" modeli ile 10 yıldan fazla süre içinde kiraya verilen belediye taşınmazlarının yasaya aykırı olarak kiralandığını söyledi. Bu konuda ilk davanın sonuçlandığını belirten Başkan Ortekin, Aydın 1. İdare Mahkemesi’nin, yaptırılan işyerlerinin sözleşmelerinin hukuka aykırı olduğu yönünde karar verdiğini açıkladı.

Hüseyin Aksu döneminden sonra göreve gelen İlhami Ortekin, başkanlığı dönemindeki encümenin yasaya aykırı olduğu gerekçesi ile "İntifa Eksiltme Usulü" ile 10 yıldan fazla kiraya verilen işyerlerinin sözleşmesini iptal etmesinden sonra bir firma tarafından Aydın 1. İdare Mahkemesi’ne açılan davanın sonuçlandığını, mahkemenin, Aydın Belediye Encümeni’nin sözleşmeleri iptal kararını yerinde bularak, hukuka aykırılık olmadığı yönünde karar verdiğini vurguladı.

Düzenlediği basın toplantısıyla kararı değerlendiren Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, "Hukuka aykırı olan hiç bir şeye evet demeyiz. Bu kararda da görülmüştür ki, Aydın Belediyesi encümenin aldığı, sözleşmeleri iptal kararı doğrudur. Eski encümen kararlarının hukuki bir dayanağı yoktur" dedi.

Encümeninin taşınmazları ancak 3-10 yıl arasında kiraya verebilme yetkisine sahip bulunduğunu belirten Ortekin, şunları söyledi:

"Yasaya göre, belediyeye ait taşınmazlarını belediye encümenleri 3 yıla kadar, belediye meclisleri de 10 yıla kadar kiraya verme yetkisi mevcut. Aydın Belediyesi’nde göreve geldikten sonra 70’şe yakın taşınmazın yasaya aykırı şekilde 10 yılın üzerinde bir süreyle kiraya verildiğini gördüm. Bu sözleşmeleri iptal etmiştim. Aydın 1. İdare Mahkemesi’nde sonuçlanan dava, yaptığımızın doğru olduğunu gösterdi. Bu dava diğer davalara da emsal teşkil etmektedir. Davaya konu olan taşınmazlarla ilgili hak sahipleri ile ortak çözüm bulmaya çalışarak, mağduriyetlerini ortadan kaldırmaya çalışacağız."

Mercan Petrol Ürünleri A.Ş. Aydın Belediyesi aleyhine 1. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştı. Aynı şekilde en az 70 yapının bulunduğu ve hepsiyle ilgili hukuki sürecin devam ettiği bildirildi.

aydın
Yayın Tarihi : 15 Aralık 2004 Çarşamba 10:03:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?