20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Aydın’dan organ nakli atağı

AYDIN’DAN ORGAN NAKLİ ATAĞI

Aydın Devlet Hastanesi Organ Koordinatörü Dr. Mehmet Nuri Oğan, organ bağışı konusunda yakaladıkları başarının katlanarak sürmesi için organ nakil ameliyatlarının Aydın’da da yapılmasını gerektiğini belirtti.

Aydın’ın organ bağışı konusunda Türkiye’nin önde gelen şehirlerinden bir tanesi olduğuna işaret eden Dr. Mehmet Nuri Oğan, Sağlık Bakanlığının yaptığı bir araştırmaya göre 2002 ile 2005 yılları arasında toplam 2 bin 191 kişinin organ bağışı yaptığı Aydın’ın Türkiye’nin en yüksek organ bağışı yapılan ili olarak istatistiklere geçtiğini söyledi. Bu başarıyı 2005 yılından sonra da sürdüren Aydın’ın yoğun bakım yatağı başına yılda bir kadavra donör vererek Türkiye’de birçok ilin önüne geçtiğini belirten Oğan; Atatürk Devlet Hastanesi, Nazilli Devlet Hastanesi ve Söke Devlet Hastanesine organ koordinatörleri atanması ile güçlü ekip desteği sayesinde çalışmaların hızla devam ettiğini belirtti.

Kendisinin de böbrek yetmezliği nedeniyle 2001 yılında geçirdiği organ nakli operasyonuyla hayata tutunduğunu kaydeden Oğan, “Yaşadığım acı tecrübe nedeniyle organ bekleyen hastaların penceresinden hayata bakabiliyorum. Özveri ile yaptığımız çalışmaların sonuçlarını tam olarak alabilmek, olayda emeği geçen tüm ekibin motive olabilmesi ve en önemlisi de organ bağışının artabilmesi için organ naklinin Aydın’da da yapılması gerekiyor. Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesinin organ nakil ameliyatlarına başlaması ile Aydın’da organ bağışı yapanların sayısının Avrupa rakamları ile yarışır hale gelebileceğine inanıyorum” dedi.

Türkiye’de yaklaşık 40 binin üstünde diyalize giren böbrek hastası olduğunu söyleyen Oğan, 350-400 bin civarında da kompanse edilebilen ama ileride böbrek yetmezliğine girebilecek potansiyel böbrek hastası olduğuna dikkat çekiyor. Oğan, çok sayıda kalp, karaciğer ve kornea nakli bekleyen hasta olduğuna da işaret ederek organ bekleyen bir hastanın devlete maliyetinin iş gücü kaybının yanı sıra yaklaşık 25 bin dolar olduğuna da vurgu yapıyor.

Bir ülkede organ nakline ihtiyaç duyan hastaların organ ihtiyacının karşılanabilmesi için milyon nüfus başına yılda 25 kadavra donör gerekli olduğunun altını çizen Oğan, ülkemizde yılda sadece 300 kadavra donör bulunduğunu söyledi. Aydın ilinin bu alanda dikkat çekici bir başarısı olduğunu vurgulayan Oğan, “Türkiye’de milyon nüfus başına yüzde 2.2 kadavra donör bulunurken Aydın’da bu rakamı 8’e çıkardık. Geçen yıl itibarı ile organ nakli yapılmayan hastaneler arasında, kadavra donör temininde birinci olduk. 170 bin nüfuslu bir şehrin Ankara, İstanbul gibi çok nüfuslu şehirlerdeki hastaneleri geride bırakıp bu başarıyı yakalaması gerçekten bizi motive ediyor. Ayrıca dünyada görüştüğünüz her 100 hasta yakınından 40’ını ikna ederseniz büyük başarı sayılırken, biz Aydın’da bu rakamı yüzde 80’lere taşıdık” dedi.

Aydın’da organ bağışı yapanların isimlerinin olduğu anıtın açılışında organ bağışlayanlar ile bu organlarla hayat bulanları bir araya getirdiklerini kaydeden Oğan, şunları söyledi: “Sağlık personelini çalışmalarının sonucu görerek motive eden, organ bağışlayanların bu organlarla hayat bulan insanları görerek yaptıklarının ne derece önemli olduğunu anlamalarını sağlayan bu açılış gerçekten çok önemliydi. Biz şimdi bunu bir adım öteye götürerek organ nakil ameliyatlarının Aydın’da yapılmasını istiyoruz”

“Biz organ bulmaya başladıktan ve bunda da Türkiye çapında başarılı olduktan sonra istedik ki Üniversitemiz Tıp Fakültesi organ nakil ameliyatları yapsın” diyen Oğan, “Çünkü birçok hastane organ nakli yapmak için çok hevesli olup tüm altyapısını kurup organ bulamazken, bizde organ var ama organizasyonunu tamamlayıp organ nakli yapan bir hastane yok. Üniversitemizdeki cerrah arkadaşlarla zaman zaman bir araya gelip konuyu aktarıyoruz. Öncelikle de bu ameliyatlara böbrek nakli ile başlanmasını istiyoruz. O zaman bulduğumuz organlar İzmir’e gitmez organı bağışlayan hasta yakınları hayata dönen insanları yakından görebilir, en önemlisi bu işte emeği geçen tüm sağlık personeli bu yaşama dönüşe tanık olarak tamamen gönüllülük esasına göre gecesini gündüzüne katarak emek verdiği çalışmaların meyvesini alarak daha çok motive olabilir” diye konuştu.

İHA
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2009 Cumartesi 14:41:05
Güncelleme :21 Kasım 2009 Cumartesi 17:23:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?