Aydın’dan Rusya’ya yaş meyve ve sebze ihracatının başlamasını sağlayacak olan “Yetkili Gümrük Kapısı” anlaşması 8 Temmuz 2009 Çarşamba günü imzalanacak.
Aydın iş dünyası ve sivil toplum örgütlerinin girişimlerinin ardından Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Aydın’ı Rusya için yaş meyve ve sebze gümrük kapısı ilan etmesiyle başlayan çalışmalar büyük bir hızla devam ediyor.
Aydın ile Rusya arasında önümüzdeki günlerde çilek ihracatı ile başlayarak olan faaliyetlerin ne şekilde gerçekleşeceği ve hangi kurumların çalışmalarda görev alacağının 6-7 Temmuz 2009 Pazartesi ve Salı günleri Kuşadası’nda Rusya’ya ihracat yapan illeri ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşecek olan bir toplantıda ele alınacağı belirtildi. 2 gün sürecek olan görüşmelerin ardından 9 Temmuz Çarşamba günü Aydın’dan Rusya’ya yaş sebze ve meyve ihracatını başlatacak olan anlaşmanın imzalanacağı bildirildi.
Konuyla ilgili olarak bilgiler veren Aydın Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Fatih Küçüktaban, Aydın’ın yaş meyve ve sebze üretimi bakımından yeterince ihracat yapamadığına işaret etti. Özellikle çilek üretiminde yaklaşık 20 ton ürünün elde edildiğini ve bu miktarının 7 tonunun ihracata dönüştürülmesinin planlandığını belirten Küçüktaban, “Çilek üretimindeki ihracatın büyük bir kısmı Rusya’ya yapılmaktadır. Aydın’ın Rusya’ya ihracat kapısı olmadığı için komşu illerden özellikle Manisa’nın Alaşehir ilçesinden çileklerimiz dış pazara yollanmaktadır. Çilek ürünü fazla beklemeye uygun olmadığından, bu konuda titizlik gerekmektedir. Bu nedenle Bakanlığımız sivil toplum kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler neticesinde Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’in talimatı ile Aydın ili Rusya içi ihracat kapısı olarak ilan edildi” dedi.
Alınan kararla ilgili olarak 6-7 Temmuz 2009 tarihlerinde Kuşadası’nda Rusya’ya kapısı olan illeri ve sektör temsilcilerinin bir araya geleceği bir toplantı gerçekleştirileceğini açıklayan Fatih Küçüktaban, “Bu toplantının ardından 8 Temmuz Çarşamba günü imzalanacak olan anlaşma ile fiilen yaş meyve ve sebze ihracatında Aydın bizzat kendi ihracatına başlayacaktır. Çileğin ardından önümüzdeki günlerde şeftali ve mevsimi itibariyle bölgemizde narenciye sezonu başlayacak. Bu zaman dahilinde ilimizdeki ürünlerin işletmelerde paketlenip ambalajlanarak Tarım İl Müdürlüğümüzün kontrolünde ihracat faaliyetleri sürdürülecektir. Anlaşmanın yapılması ve ihracatın başlamasının ardından ilimizde tarım sektörü gelişecek ve çok sayıda kişiye istihdam imkanı sağlayacaktır. Bu sayede Türkiye’nin en verimli topraklarına sahip olan Aydın’da sağlanacak olan katma değer hem ilimiz hem de ülkemiz ekonomisine büyük yarar sağlayacaktır” diye konuştu.
Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk de, Aydın’ı omuzlayan kurumların güç birliği sonucu önemli bir başarının elde edildiğini kaydederek, “Aydın artık ihracat kapısı illerin arasına girdi. Şehrimizde Borsamızın laboratuarına kalıntı kontrol birimi ve soğuk hava depoları eklenince Aydın büyük iveme kazanacak. Artık yaş meyve sebze Rusya’ya Aydın gümrük kapısından ihraç edilebilecek. Bu aşamada üretecimizi iyi ve organik tarım konusunda bilinçlendirmeliyiz. Giden hiçbir ürünümüz kimyasal kalıntı sebebi ile geri dönmemeli” şeklinde konuştu.