1
Haziran
2024
Cumartesi
AYDIN

Aydın’ın 490. köyü

AYDIN’DA YENİ BİR KÖY

Aydın’ın 490. köyü Nazilli’ye bağlı Derebaşı köyünden ayrılarak bağımsız köy olmak için İl Genel Meclisine müracaat eden Karıncalı Mahallesi oldu. İl Genel Meclisi gündemine gelen Karıncalı Mahallesi’nin ayrı bir köy olması ve adının Akpınar Köyü olarak değiştirilmesi mecliste oy birliği ile kabul edildi.

Aydın İl Genel Meclisi Şubat ayı oturumlarından birini Aydın’ın 490. köyünü belirlemek için gerçekleştirdi. Nazilli’ye bağlı Derebaşı Köyü’nün Karıncalı Mahallesi sakinleri mahallelerinin bağlı olduğu Derebaşı köyüne çok uzak olması dolayısıyla bağımsız bir köy olmak istediklerini belirterek İl Genel Meclisine başvurdular. Geçtiğimiz ay mecliste gündeme gelen konu için İl Genel Meclisi’nin İmar ve Bayındırlık Komisyonu ve İl Özel İdare Komisyonu birlikte mahalle hakkında rapor hazırlamak üzere konuyu Şubat ayı oturumuna ertelediler. İki komisyon üyelerinin ve Nazilli İl Genel Meclisi Üyelerinin katılımıyla Karıncalı mahallesinde incelemeler yaparak mahallenin bağımsız bir köy olması için ortak bir rapor hazırladılar.

Şubat ayı oturumları için toplanan mecliste hazırlanan raporla ilgili bilgi veren İmar ve Bayındırlık Komisyonu Başkanı Semra Konaklı, Karıncalı mahallesinin köy olmak için gerekli yapısal şartlara uygun olduğunu söyledi. Mahallenin bağlı bulunduğu köye 4 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade eden Semra Konaklı, “Karıncalı mahallesinde yaptığımız incelemelerde, yerleşke içerisinde ilköğretim okulunun, cami ve kahvehanenin bulunduğunu gördük. Muhtarlıkla bir işi olan mahalle sakini 4 kilometre ilerideki Derbaşı Köyüne gitmek zorundalar. Normal şartlarda bir mahallenin bağımsız bir köy olabilmesi için nüfusunun en az 500 olması gerekmektedir. Fakat bu mahallede köylerde bulunması gereken yapısal binalar okul, cami ve kahvehane mevcut” dedi.

REFERANDUMDAN ‘KÖY OLMAK’ ÇIKTI

Karıncalı mahallesinde köy olmak için vatandaşların referandum yaptığını belirten Semra Konaklı, “Mahalle halkı kendi arasında bağımsız bir köy olmak için kendi aralarında referandum yaptılar. Karıncalı Mahallesinde 265 kişi yaşıyor. Bunlardan 180’i seçmen konumunda. Referanduma katılan 151 vatandaştan 148 kişi ‘evet’ oyu kullanırken, 3 vatandaşın oyu geçersiz sayıldı. Mahallenin ismini de vatandaşlar belirledi. Mahallenin yakınlarında güzel bir pınar bulunduğunu belirten köylüler bağımsız köylerinin ismini ‘Akpınar’ olmasını talep ettiler” şeklinde konuştu.

Meclis oturumunda üyelerin konu hakkında bilgilendirilmesinin ardından Karıncalı Mahallesinin ‘Akpınar Köyü’ olarak bağımsız bir köy olması yapılan oylamada oy birliği ile kabul edildi.

Meclis kararı iç işleri bakanlığı tarafından onaylandıktan sonra Karıncalı Mahallesi sakinleri mahallelerinin ilk muhtarlarını seçerek mahalle konumundan köy konumuna geçecek.

AYDIN’DA YENİ BİR KÖY
İHA
Yayın Tarihi : 2 Şubat 2010 Salı 11:46:03
Güncelleme :2 Şubat 2010 Salı 15:30:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?