31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Aydınlı değerlerine sahip çıkmıyor

AYDINLI KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR

Aydın’da 2003 yılından 2007 yılına kadar 4 yıl boyunca işadamından, sanayicisine, siyasetçisinden bürokratına kadar her kemsin mücadelesi sonucu alınan ‘Aydın İnciri Coğrafi İşaret Belgesi’ni kullanan olmadı. Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakkı Dokuzlu, uzun yıllar mücadele verilerek alınan coğrafi işaret belgesinin ihracatçılar tarafından kullanılmamasını ilginç bulduğunu söyledi.

“COĞRAFİ İŞARET BELGESİ” KOKTEYL İLE KUTLANMIŞTI

Bilindiği gibi dünyanın en kaliteli ve en fazla incirinin üretildiği Aydın inciri için, Yunanistan’ı da kapsayacak şekilde ‘Ege inciri’ şeklinde coğrafi işaret belgesi alınmak istenmiş, bunun üzerine Aydındaki sivil toplum örgütleri ve siyasiler 4 yıl süren mücadele sonunda en önemli ürünleri incir için ‘Aydın İnciri’ tescilini almıştı.

Bunun üzerine 12 Eylül 2007 günü Anemon Otelde düzenlenen ve Vali Vekili Cevdet Kuran, AK Parti Aydın Milletvekili Ahmet Ertürk, MHP Aydın Milletvekilleri Ali Uzunırmak, Recep Taner, dönemin Aydın Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Baştuğ, AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan, işadamları ve çok sayıda davetlinin katıldığı kokteyl ile ‘Aydın İnciri’ Coğrafi İşaret Tescil Belgesi kutlanmıştı.

Resmi gazetede 20 Temmuz 2007 tarihinde yayınlanan kararla Aydın'dan ihraç edilecek bütün incirlerin ‘Aydın İnciri’ coğrafi işareti ile ihraç edileceği belirtilmişti. Coğrafi işaret belgesi ellerine ulaştıktan sonra belgeyle birlikte açıklama yapan dönemin Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Baştuğ, "Aydın denince incir, incir denince Aydın akla geliyor. İncirin hem en kaliteli hem de en çok yetiştiği yer Aydın. Biz 3 yıl önce mücadeleye başladık ve bu mücadeleyi kazandık. İzmir Ticaret Borsası bizim talebimiz için itirazda bulundu, bu itiraz incelendi ve Türk Patent Enstitüsü tarafından ret edildi. Biz Aydınlılar olarak incirimize sahip çıktık. Tüm Aydınlı iş adamları da bizlere büyük destekler verdi, sadece tescille de iş bitmiyor. Bütün İncir ihracatçılarının bu belgeyi kullanması gerekiyor” şeklinde konuşmuştu.

Kokteylde konuşan AK Parti Aydın Milletvekili Ahmer Ertürk de 3 yıl önceki açıklamasında, incirin coğrafi işaretinin alınmasından ve ihraç edilen incirlerin Aydın menşeli oluşunun belgelenmesinden çok mutlu olduklarını belirterek, "Detay gibi görünen bu coğrafi işaret belgesi, önümüzdeki günlerde ihracat açısından çok önemli bir yer tutacak. Aynı mücadeleyi damak tadında önemli bir yer tutan Aydın Zeytinyağı içinde vermemiz gerekiyor. Aydınlı incir ihracatçıları bundan sonra bu coğrafi belgeyi kullanarak Aydın incirine sahip çıkacaklar" şeklinde konuşmuştu.

“SADECE KUTLADIK, AMA KULLANMADIK”

Aydın İnciri Coğrafi işaret belgesi alındıktan sonra büyük bir gururla kutlanan belgenin, aradan geçen 2 yılı aşkın süredir kullanılmadığı ortaya çıktı. Aydın Ticaret Odası Başkanı Hakkı Dokuzlu, uzun uğraşlar sonunda alınan Aydın İnciri coğrafi işaret tescil logosunu incir ihracatçılarının kullanmadığını belirtti. Şimdi de İncir Konseyi Kurulması için Aydın Ticaret Borsası ve diğer kurum-kuruluşlarla çalıştıklarını kaydeden Dokuzlu, Aydınlıların sahip oldukları değerlere sahip çıkmalarını istedi.

AYDINLI KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR
AYDINLI KENDİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKMIYOR
İHA
Yayın Tarihi : 30 Ocak 2010 Cumartesi 14:09:00
Güncelleme :30 Ocak 2010 Cumartesi 18:46:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?