19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Aydınlı Kaya, atık kağıttan servet yaptı

Aydın'da, çöpe atılan kağıt ve plastikleri 22 yıldır toplayan İhsan Kaya, hem kendisinin hem de yüzlerce kişinin ekmek parasını bu işten sağlanıyor.
İhsan Kaya, vatandaşların çöplerini bilinçli ayrıştırması halinde ciddi oranda para kazanabileceklerini ifade etti. Kaya, Aydın'da çöpleri geri dönüştüren tek özel kuruluşu kurduğunu belirterek, "1982 yılında SEKA'nın hurda kağıt alımı ile ilgili gazetede bir ilanını okudum. Bu ilanı okuduktan sonra amatör olarak hurda kağıt toplamaya ve almaya başladım. Hurda kağıttan ekmek yiyince işi büyütüp çöpe atılan plastikleri de almaya başladım. Daha sonra kendim geri dönüşüm fabrikamı kurup bu işi profesyonelce yapmaya başladım. Şu anda Aydın'da çöpten yıllık bin ton hurda kağıt toplayıp fabrikaya gönderiyorum. Yaklaşık 300 ton poşetin de geri dönüşümünü sağlayıp hammadde olarak plastik boru fabrikalarına gönderiyorum. Kurduğum bu fabrikada 7 kişi çalışıyor. Yaklaşık 250 kişi de dolaylı yönden ekmek yiyor" dedi.
Aydınlı vatandaşların çöp ayrıştırması konusunda bilinçli davranmasını da isteyen İhsan Kaya, "Çöp bilinçli ayrıştırılırsa çöp değil, hammadde olur. Her apartman çöpünü ayrıştırıp kağıt, plastik, cam ve tenekeleri bir arada toplasa bu çöplerden elde edilecek gelirle apartmanın giderleri karşılanabilir. Bu bilinç geliştirilirse aidat olarak yöneticiye ayrıştırılmış çöp teslim edebilirsiniz" diye konuştu.
İBRAHİM KILINÇ - AYDIN (İHA)
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2004 Cumartesi 13:47:04


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?