30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

AYSO üyelerine ihracat konferansı

Aydın Sanayi Odası (AYSO) tarafından oda üyelerine yönelik olarak “İhracatta Başarılı Olmanın Yollarını Paylaşalım” konulu konferans düzenlendi. Aydın'da faaliyet gösteren hiç ihracat yapmamış veya birkaç ülkeye ihracat yapmış sanayicilere yönelik olarak düzenlenen konferansa AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, firma temsilcileri ve davetliler katıldı. 

Açılışta konuşan AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, AYSO yönetimi olarak Aydın'daki sanayi ve ihracat faaliyetlerinin önünü açmak istediklerini söyledi. 

Bunu sağlamak için ilk önce sanayicileri ihtisas fuarlarına götürmeye çalıştıklarını hatırlatan Çerçioğlu, yeteri kadar katılımların olmaması nedeniyle bu düşünceden vazgeçtiklerini ifade etti. Sanayicilerin korkularını yenmesini sağlamak ve ihracatın önünü açmak için çözüm arayışlarına girdiklerini açıklayan Çerçioğlu, bilgi paylaşımını sağlamak için toplantılar düzenlemeye karar verdiklerini ve bu toplantıları belirli zaman dilimlerinde yineleyeceklerini duyurdu. İhracatın üretmek ve kar elde etmek gibi bilinen faydalarının yanı sıra ülkenin vizyonunu temsil etme gibi önemli bir faydası daha olduğuna değinen Çerçioğlu, “Türkiye'nin muasır medeniyetler seviyesine çıkması için daha çok ihracat yapmalıyız. Amacımız birbirimize satış yapmak değil, başka ülkelerin refahından ülkemize pay getirmek olmalı. İş dünyasında gençleşme ve profesyonelleşme var ama, hala ataerkil firma yönetimleri çoğunlukta. Kurumsallaştım demekle kurumsallaşma olmuyor. Hedeflerimizi belirlemeli ve bu hedeflere tüm çalışanlarımızın inanmasını sağlamalıyız. Firmanın refahını çalışanlarımızla paylaşmazsak, bir süre sonra çalışanların başarıya olan inançları zayıflamaya başlar ve bir süre sonra bu inancını kaybeder” dedi. 

Hiç ihracat yapmamış veya sadece birkaç ülkeye ihracat yapmış sanayicilerin ihracatta başarılı olabilmeleri için kendilerine mutlaka hedef bir kitle ve bölge belirmesi gerektiğinin altını çizen Ercan Çerçioğlu, üretilen ürünlerde de avantajlı ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine işaret etti. Çerçioğlu, “Yüzde 30-40 kar edilen ürün satışlarının yapıldığı dönemler geride kaldı. Büyük kar elde edemeyeceğimizi düşünerek, ihracattan vazgeçmemeliyiz. Ürünümüzün tanıtımını iyi yapmalı ve devletin verdiği teşviklerden faydalanmalıyız. Personel eğitimlerini her zaman öncelik tanımalı ve dış fuarlara katılmalıyız. Yerimizde oturarak hiçbir başarı elde edemeyiz. Dışa açılarak, yenilik yaparak ve kendimizi geliştirerek hem ihracatta hem de ekonomik olarak gelişme sağlayabiliriz” diye konuştu. 

İhracatta başarılı olabilmek için yeni ve farklı olan ürünlerin üretilmesi gerektiğinin önemine işaret eden AYSO Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel de, Çin'in seri üretim yapabileceği bir ürün yapan firmaların yaşama şanslarının olmadığını iddia etti. Farklı olanı yapmak için firmaların araştırma geliştirme çalışmalarına önem vermesi gerektiğinin altını çizen Pekgüzel; ancak kalite, verimlilik ve yaratıcılık unsurlarının sonucu olarak ortaya çıkan ürünlerin satılabileceğini savundu. Satış yapmadan önce tüketicilerin ürün konusunda yeteri kadar bilgilendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Pekgüzel konuşmasında, “Rakibinizle aynı ürünü yapıyorsanız fiyattan taviz vermek zorunda kalırsınız. Zarar etmemek için mutlaka farklı olanı yapmalıyız. Avrupa'ın 30, ABD'nin 50 yıl gerisindeyiz. Onların üretimini durdurduğu şeyleri bir daha yeni üretmeye başladık. Bu duruma ancak araştırma ve yeni ürünler keşfetmeyle son verebiliriz. Aydın'da uluslararası bir marka oluşturamayız ama ürünlerimizi internet sayesinde tüm dünyaya tanıtabiliriz. İnternetten tanıtım yapmaya büyük önem vermeli ve bu konuda hizmet alımına gitmeliyiz. Ürün pazarlama ve bağlantı kurma konularına da ayrıca önem vermeliyiz. Aydın'da bilinen sanayi ürünlerinin yanında tarımsal sanayi ürünlerinin de üretilmesi ve ihraç edilmesi konuşunda birlikte hareket etmeliyiz” ifadelerini verdi. 

Yapılan konuşmaların ardından uzmanlar tarafından katılımcılara; ihracatta hazırlıkları, ihracatta kullanılacak pratik bilgiler, ihracatı geliştirme yolları, devlet ve bankalar tarafından verilen ihracat teşvikleri ve kredileri hakkında teorik bilgiler verildi. Katılımcılar tarafından yöneltilen soruların cevaplandırıldığı konferansın, belirli aralıklarla değişik konularda sürdürüleceği belirtildi.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Mart 2008 Salı 17:23:59


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?