30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

AYTO'dan kazı çalışmalarına destek

Türkiye’nin pek çok noktasında durma aşamasına gelen arkeolojik kazı çalışmaları Aydın Ticaret Odası’nın(AYTO) Aydın’daki Tralles Antik Kenti kazı çalışmalarına verdiği maddi ve malzeme desteği ile devam ediyor. Son olarak Aydın Ticaret Odası Tralles Antik Kenti kazı çalışmalarına 20 bin YTL’lik nakit para desteği verdi. Bu destek ile iki yıl içinde AYTO Tralles Antik Kenti kazı çalışmalarına 100 bin YTL’lik maddi yardım sağlamış oldu. Kazı alanında Aydın Valisi Mustafa Malay, İl Özel İdare Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, Aydın Vergi Dairesi Başkanı Mesut Yılmaz ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Nuri Aktakka’nın da hazır bulundukları buluşmada AYTO başkanı Mustafa Baştuğ ve AYTO Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan 20 bin YTL’lik çeki Tralles Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Abdullah Yaylalı’ya verdiler.


Tralles Antik Kenti kazı çalışmaları ve çıkarılan tarihi eserler hakkında Vali Mustafa Malay’a Kazı Başkanı Prof. Dr AbdullahYayla’lı tarafından bilgi verilmesi ve basın mensupları ile birlikte yapılan kahvaltının ardından söz alan AYTO başkanı Mustafa Baştuğ Tralles Antik Kenti kazı çalışmalarının Aydın’ın turizmi ve ekonomisi açısından öneminin altını çizerek “En kısa zamanda bitirmeliyiz. Geçen sene Türkiye’ye 26 milyon turist gelmiş. Bu sene gelmesi beklenen turist sayısı 30 milyon, Aydın bu pastadan payını alabilmeli. Biz bu amaçla 6 yıldır AYTO olarak maddi ve malzeme yardımında bulunuyoruz. Bakanlığımızın da son yıllardaki destekleri azımsanamaz. Türkiye’de pek çok kazıyı yabancılar yürütürken burada Türk Profesörler kazıyı yönetiyorlar. Türkiye’deki bütün kazılar durmuş haldeyken Aydın’da Tralles Antik Kenti kazı çalışmaları devam ediyor. Biz Oda olarak Tralles’de kazıların durması ihtimaline karşı yönetim kurulumuzdan 20 bin YTL’lik maddi yardım kararı aldık. En büyük amacımız Tralles antik kenti kazı çalışmasının sonuçlanıp Tralles’in turizme açılması. Bu amaçla 2007 yılında 14 bin YTL ve 60 bin YTL’lik bir kazı bürosu, araç gereç deposu yaptık. Oda üyelerimizin de malzeme yardımında bulunmalarında ön ayak olduk. Sadece biz değil diğer sivil toplum kuruluşları da Tralles için gerekli destek ve etkinliklerde bulunmalı” dedi.


Vali Mustafa Malay’da Tralles’in dünyadaki ender arkeolojik zenginliklerden olduğunu ifade ederek “Yunanistan’ın başkenti Atina’daki Akropol’ü şahsen gördüm. Tralles’le kıyaslanınca Akropol’ de bir şey yok. Ama adamlar girişte 20 dolar para alıyorlar. Yani tabiri caizse para basıyorlar. Tralles bizim ortaya geç çıkardığımız zenginliklerimizden. Ayrıca kazıyı da yabancılar değim bizim hocalarımız idare ediyor. Yaşarsak ileride Tralles’in müthiş bir turizm merkezi olduğunu göreceğiz. Aydın Ticaret Odası’na da katkılarından dolayı şükranlarımı sunuyorum. Aydın Ticaret Odası’nın bu kültür zenginliğine verdiği destek bütün sivil toplum kuruluşlarına örnek olmalı” şeklinde konuştu. AYTO başkanı Mustafa Baştuğ ve Vali Mustafa Malay’ın konuşmalarının ardından AYTO başkanı Mustafa Baştuğ ve Meclis Başkanı Mahmut Çağlayan 20 bin YTL’lik çeki Vali Mustafa Malay ile birlikte kazı başkanı Abdullah Yaylalı’ya verdiler.

iha
Yayın Tarihi : 23 Ekim 2008 Perşembe 12:42:41


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?