30
Mayıs
2024
Perşembe
AYDIN

'Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket’ projesi

Bafa gölünün bitkisel hayata girdiği bir dönemde, Coca Cola ve WWF- Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'nın ‘Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket’ projesinde Didim'in yer almaması tepkilere neden oldu.

Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin Bafa Gölüne sınır toprakları bulunan Didim'in bu proje dışında bırakılmasına anlam veremediklerini söyledi. Ziraat Odası Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir ise Didimli üreticinin Söke Balat Ovasında 30 bin dönüm arazisi bulunduğunu ve bu projeden kendilerinin de istifade etmek istediklerini belirtti.

Aydın ve Muğla il sınırları içerisinde bulunan Bafa Gölü Büyük Menderes Nehri ve Beşparmak Dağları’ndan gelen cazibeli pınar sularıyla besleniyor. Ancak son yıllarda yağmurların yeterince yağmaması ve Büyük Menderes Nehrinin suyunun sadece tarım alanlarında kullanılması göle su akışını durdurmuştu. Denizli’deki Adıgüzel ve Aydın’daki Kemer barajından bırakılan sular Büyük Menderes aracılığıyla Denizli ve Aydın ovalarında sulama suyu olarak kullanıldıktan sonra sadece kalan su Bafa gölüne aktarılıyordu. Menderes Nehrinin suyunun Bafa’ya aktarılması için DSİ 3 yıl önce şişme savak barajı oluşturmuş, bu havzada toplanan sular Serçin prizi aracılığıyla göle aktarılmaya başlamıştı. Ancak geçen yıl yağmurların yeterince yağmamasından dolayı Menderes’in suyu tamamen tarım arazilerinin sulanmasında kullanılmıştı. Bu yıl da göle yeterince su aktarılmadığı için su çekilmesi devam etti. Bafa gölünde suların çekilmesiyle birlikte göldeki bitki örtüsü ve balık çeşitlerinde de büyük azalma meydana geldiği bildirildi. Bafa gölünün bitkisel hayata girdiği bir dönemde, ‘Bafa’ya Su, Ege’ye Bereket’ projesi kapsamında güç birliği oluşturan Coca-cola ile WWF-Doğal Hayatı Koruma Vakfı önemli bir işbirliğine imza attı.

Bu doğrultuda da Bafa Gölü ve çevresi Tarımsal Yapı Analizi, pilot damla sulama uygulamaları, karar vericilere yönelik doğal kaynak yöntemi ve kullanım eğitimleri, çiftçiye yönelik eğitimler, sürdürülebilir tarım rehberlerinin, kitapçıklarının ve kılavuzlarının hazırlanması, proje kapsamında damlama sulamaya geçecek çiftçilere ziraat bankasıyla görüşüp projeye destek vermeleri sağlanacak.

Proje ile ilgili olarak buraya kadar her şey normal işlerken proje dahilinde işbirliği yapacak olan kurumlar arasına Bafa gölüne kıyısı olan Didim ve Milas'ta ki kurumların alınmaması tepki gördü. İşbirliği yapılacak kurumlar Söke Ziraat Odası, Söke Ovası Sulama Birliği, Söke Tarım Satış Kooperatifi ve Söke Eğitim Merkezi olarak açıklandı.

DİDİM ZİRAAT ODASI BAŞKANI AHMET ÇETİN: "PROJE DIŞINDA BIRAKILMAMIZ YANLIŞ"

Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin Didim'de bulunan hiçbir tarım kurumunun projeye dahil edilmemesini yanlış bulduklarını belirterek “Projede Didim'in de olması gerek. Netice de konumuz su, üstelik Bafa Gölü’ne Didim'in de sınırı var. Bafa Gölü’nün bir yarısı Didim sınırları içinde, Balat Ovası'nda 30 bin dönüm arazimiz var. Didim’in proje dışında bırakılması yanlış” dedi. Didim Ziraat Odası Meclis Başkanı Bahattin Gökdemir ise " Proje genel anlamda sevindirici ve güzel bir olay. Ancak kurumlarla işbirliği yapılırken Didim'in saf dışı bırakılması üzücü, Ovada 30 bin dönüm tarımsal toprağımız var, Menderesten en son yararlanan topraklarda bizimki. Netice de bizler de Didim adına söz alarak projeden istifade etmek istiyoruz" sözlerine yer verdi.

İHA
Yayın Tarihi : 18 Kasım 2008 Salı 15:19:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?