31
Mayıs
2024
Cuma
AYDIN

Bakan Eker'den çiftçilere müjde

BAKAN EKER ÇİFTÇİLERE AYDIN’DAN MÜJDE VERDİ

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, desteklemeler konusunda Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Yılın ilk 6 ayında bu yılın toplam destekleme tutarı olan 5 milyar 600 bin TL’nin 5 milyar 200 bin TL’sini ödemiş olacağız” dedi.

Bakan eker, Aydın’da tarım sektörünün sorun ve çözüm önerilerini görüşmek üzere ildeki sektör temsilcileri ile toplantı düzenledi. Toplantıya Vali Hüseyin Avni Coş, AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ahmet Ertürk, AK Parti İL Başkanı Sadık Atay, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Ticaret Odası Meclis Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, İlçe Ziraat Odası Başkanları, sektör temsilcileri ve davetliler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bakan Eker, hükümetin 2003-2009 yılları arasında Aydın tarımına 820 milyon destek verdiğini söyledi. Bakan Eker, bir çok özelliği bulunan Aydın’ın en önemli özelliklerinden birinin tarım olduğunu belirterek, Aydın’da tarıma dayalı sanayiyi çok önemsediklerini ve gerekli desteği de vermeye çalıştıklarını ifade etti.

Tarıma dayalı sanayini ve ürünlerin dünya pazarına gönderilmesine çok önemsediklerini bu nedenle Aydın’da gümrük kapısı oluşturduklarını kaydeden Bakan Eker “Türkiye’de ilk defa Ocak ayında, yıl içerisinde hangi ayda ne kadar destekleme ödemesi yapılacağını açıkladık. Her ay içinde ne ödeyeceğimizi önceden ilan ettik. Ve ocak ayında 475 milyon TL, Şubat ayında 1.5 milyar TL, Mart ayında yani içinde bulunduğumuz ayda 1 milyar 250 milyon TL ödeme yapıyoruz. Nisan ayında da 900 bin TL civarında ödeme yapacağız. Bu şekilde Haziran ayına kadar toplam yıl içi desteklerimizin yüzde 92.4’ünü ödemiş oluyoruz. Bu da Türkiye’de bir ilktir. Yani yılın ilk 6 ayında toplam desteklerimizin yüzde 92-93’ünü ödemiş oluyoruz. Biliyorsunuz Haziran ayında daha hasat başlamamış oluyor. Hükümet olarak hasat dönemine kadar olan yılın ilk 6 ayında bu yılın toplam destekleme tutarı olan 5 milyar 600 bin TL’nin 5 milyar 200 bin TL’sini ödemiş olacağız. Mart ayı destekleme ödemeleri de ayın 20-25’i arasında ödenecek. Bu ay yapacağımız 1 milyar 250 bin TL’lik destekleme ödemesi hububat, hayvancılık ve kırsal kalkınma desteklemelerini kapsıyor” dedi.

Aydın üreticisinin kendilerinden Rusya’ya ihracat yapması için gümrük kapısı talebi olduğunu ve bu talebi de memnuniyetle kabul ettiklerini kaydeden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Aydın’da İl tarım Müdürlüğü aracılığı ile sebze-meyve ihracatı gerekli tüm işlemler yapılıyor. Aydınlı başka bir ile gitmeden tüm işlemleri kendi ilinde gerçekleştirebiliyor” dedi.

“TARIM BAKANLIĞI İNCİRİ GÜNDEME ALDI”

Aydın’ın en önemli tarım ürünlerinden olan incirin ihracatında ciddi sorunlar teşkil eden aflatoksin konusunda kendilerine talep geldiğini ve bu talebin de Nisan ayı içerisinde İzmir’de yapılacak olan ‘Dünya Kodeks Toplantısı’nda ele alınacağını ifade eden Bakan Eker, “Aflotoksin konusunda Avrupa Birliği’nin standardı 2.4 ppm bunun biraz daha yükseltilmesi isteniyor. Üreticilerimiz bu rakamın 10 ppm’ye yükseltilmesini istiyor. Nisan ayında dünyanın bütün temsilcileri burada olacak. Dünya kondeks standartları bu toplantıda ele alınacak. Bu toplantıda bu konuyu gündeme getireceğiz. Aydınlının sorunu bizim sorunumuzdur” şeklinde konuştu.

Aydın’a verilen desteklemelerden de söz eden Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, Aydın’ın tarımda hak ettiği yere gelmesinin tarımın daha modern hale getirilmesi ile mümkün olacağını bunun da desteklemelerle olacağını ifade etti. Eker, hükümetin sadece Aydın’a 2003-2009 yılları arasında 820 milyon destekleme ödemesi gerçekleştirdiğini de sözlerine ekledi.

AYDINLILARIN BAKAN EKER’DEN TALEPLERİ

Yapılan toplantı sonunda Aydın Ticaret Odası ve Aydın Ticaret Borsası tarafından ortak hazırlanan ilin tarımsal sorunlarına ilişkin dosya Bakan Eker’e sunuldu.

Hazırlanan raporda ““Uygulamadaki kırsal kalkınma teşviklerindeki teşvik ve destek miktarlarının artırılması; Aydın Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Bölgesi kuruluşuna izin verilmesi, Germencik ve Salavatlı bölgelerinde kurulu jeotermal tesislerinin reenjeksiyon sorunu nedeniyle çevre kirliliğine neden olmaması için gerekli tedbirlerin alınması, TARSİM, ürünün hasada gelmeden 1- 1.5 ay önce devreye giriyor. Sigorta başlangıcının ürünün ekiminde devreye sokulması, Kuru incirin ihracatında AB’nin şart koştuğu 2-4 ppb aralığında uygulanan aflatoksin değerinin diğer ürünlere benzer 10-20 ppb aralığına yükseltilmesi, Ulaştırma Bakanlığı’na sivil havaalanı olarak adı geçen Çıldır Havaalanı’nın pistinin kargo taşımacılığına uygun hale getirilmesi istendi.

BAKAN EKER ÇİFTÇİLERE AYDIN’DAN MÜJDE VERDİ
BAKAN EKER ÇİFTÇİLERE AYDIN’DAN MÜJDE VERDİ
BAKAN EKER ÇİFTÇİLERE AYDIN’DAN MÜJDE VERDİ
BAKAN EKER ÇİFTÇİLERE AYDIN’DAN MÜJDE VERDİ
İHA
Yayın Tarihi : 14 Mart 2010 Pazar 13:07:03
Güncelleme :15 Mart 2010 Pazartesi 00:15:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?