AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç, 1 ay sonra Aydın’dan balık ihracatının başlayacağını müjdelerken; Ahmet Ertük’te 4 yeni jeotermal sahasının daha ihaleye çıkacağını belirtti.
Aydın’ın son 10 yılın en yağışlı sezonunu geçirdiğine işaret eden Ahmet Ertürk, birkaç yıl önce yaşanan kuraklığın ardından toprağın suya doğduğunu söyledi.
Yağışlar nedeniyle Kemer Barajı’nın maksimum seviyenin üstünde su tutmaya başladığını açıklayan Ertürk, baraj havasında bulunan 7 evin boşlatıldığını ve köylerin zarar görmemesi için ilave kapakların konulduğunu belirtti. Elektrik üretimi nedeniyle zaman zaman barajdan su salınımı yapıldığına dikkat çeken Ertürk, “Yağışlar ve su bırakılması nedeniyle bölgemizde taşkınlar meydana geldi. Ziraat odalarının bu konuda talepleri var. Bu konuda çalışmalarımız devam ediyor. Tüm yaşanan bu olumsuz gelişmelere rağmen ilimiz tarımda önemli bir mesafe aldı. Aydın’da kurulan iki büyük serada bu yıl ürün elde edilmeye başlandı. Böylece başta seracılık merkezi olarak bilinen Hollanda olmak üzere Almanya’ya da domates ihraç etmeye başladık. Her hafta Aydın’da bir konteynır domates Hollanda ve Almanya’ya gidiyor” dedi.
AYDIN’A 4 YENİ JOTERMAL SAHASI
Aydın’ın jeotermalde önemli bir cazibe merkezi haline geldiğini savunan Ertürk, halen 34 jeotermal bölgesinde çalışmaların devam ettiğini hatırlattı. Sultanhisar, Nazilli, Horsun ve Yılmazköy’deki 4 yeni jeotermal sahasının daha 10 Mart’ta MTA tarafından ihaleye çıkarılacağını duyuran Ertürk, “Jeotermal kaynaklarımız nedeniyle ilimizde seracılık, sağlık ve termal yatırımlar yapmak isteyen birçok kişiden talep alıyoruz. Çıkardığımız kanunda yer altı sularından elde edilen gelirin yüzde 50’si İl Özel İdarelerine kalıyor. Böylece bu illerin zenginliklerinden elde edilen gelir yine bu ildeki yatırımlar için kullanılıyor” diye konuştu.
JEOTERMAL GELİRLERİ ÇEVRE YOLUNA
Aydın ve Nazilli’deki çevre yolu sorunlarının en kısa zamanda çözülmesi için çalışmalar yaptıklarını kaydeden Ertürk, “Önümüzdeki süreçte jeotermal kaynakların ihalesinden edilecek kaynaklarla Aydın ve Nazilli’deki çevre yolu sorunlarını çözmek istiyoruz. Sayın Bakandan belediyelerin 18 uygulamasını gerçekleştirmesi halinde çevre yolları projesinde hemen kazmaya vurulacağı sözünü aldık” şeklinde konuştu.
AYDIN’DAN BALIK İHRACATI
Aydın’ın tarımsal üretimde büyük bir mesafe aldığının altını çizen Atilla Koç da, 2002 yılı ihracatındaki tarımın payı ile 2009-2010 yılı ihracatlarındaki tarımın payına bakıldığında yüzde 400’lere varan bir artış sağlandığını savundu. Olması gereken rakamlar çıkarıldığında geçen 7-8 yılda tarımsal ürün ihracatında yüzde 250’ye yakın artış sağlandığını savunan Koç, şunları söyledi: “Jeotermal kaynaklar tarım sektörüne büyük bir mesafe aldırdı. Artık tarımsal faaliyetlerimiz seralara kaydı. Gerçekte de bu böyle olmalı ve küçük arazilerde alternatif ürünler yetiştirilmeli. Bunun yanında ilimiz balıkçılık sektöründe de önemli bir mesafe aldı. Bugüne kadar ilimizde üretilen balıklar İzmir’den yurt dışına ihraç ediliyordu. Bu konuda sürdürdüğümüz görüşmelerde önemli bir mesafe aldık. İş Sayın Bakan Çağlayan’ın onayına kaldı. Bu süreç biter bitmez önümüzdeki aydan itibaren ilimizde üretilen balıklar Aydın Gümrüğü’nden ihraç edilecek”
Aydın’ın 6-7 Nisan 2010 tarihleri arasında yapılacak ‘Jeotermal Kaynaklı Belediyeler’ toplantısına ev sahipliği yapacağını beyan eden Koç, bu toplantıya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü de davet edeceklerini sözlerine ekledi.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |