29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Başbakan Erdoğan, Aydın'da

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kıbrıs Rum kesiminin tanınması konusunda Avrupa Birliği'ne (AB) göndermelerde bulunarak, "Biz müzakere sürecimizi aksatma tehdidini savurmayı hiçbir zaman kaale almayız, gündemimize almayız. Biz bir defa AB'ye katılım süreciyle ilgili olarak gündemde olmayan, ne Kopenhag siyasi kriterleri içinde ne de Maastricht kriterleri içersinde yer alan bir madde olmamasına rağmen; bunu devamlı olarak bizim önümüze sürmelerini etik açıdan doğru bulmuyoruz" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın ziyaretinin ikinci gününde Kuşadası Pine Bay Oteli'nde düzenlenen kahvaltılı toplantıda, Aydınlı yetkililer ve işadamları ile ilin sorunlarını görüştü. Kahvaltıya, Başbakan Erdoğan ile birlikte olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Aydın Valisi Mustafa Malay, İzmir Valisi Oğuz kağan Köksal, Aydın Belediye Başkanı İlhami Ortekin, Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan, Aydın Ticaret Odası Başkanı Mustafa Aktuğ, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, işadamları ve partililer katıldı.

Toplantıda, Aydın Valisi Mustafa Malay ve diğer yetkililer ilin sorunlarını anlattı. Başbakan Erdoğan ise Aydın'ın ve Kuşadası'nın sorunları ile yakından ilgilendiklerini, hatta ilk otoyol temelini de Denizli-Aydın Bölünmüş Otoyolu olarak attıklarını ifade ederek, "Aydın'ı unutmadık" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasında, Kıbrıs konusunda Türkiye'ye yöneltilen eleştirilere de gönderme yaparak cevap verdi. Avrupa ülkelerinin, Türkiye'nin Güney Kıbrıs Rum kesimini tanıması konusunda, baskı yapmaya çalışmalarını hatırlatarak, "KKTC ile alakalı olarak biz, müzakere sürecimizi aksatma tehdidini savurmayı hiçbir zaman kaale almayız, gündemimize de almayız. Biz bir defa AB'ye katılım süreciyle ilgili olarak gündemde olmayan ve Kopenhag siyasi kriterleri içinde yer almayan, Maastricht kriterleri içersinde yer almayan bir madde olmamasına rağmen, bunu devamlı olarak bizim önümüze sürdükleri zaman, bunu etik açıdan doğru bulmuyoruz" diye konuştu.

"ANNAN PLANI'NDA AB'Yİ RUMLAR ALDATTI"
Başbakan Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti olarak, Annan Planı'nda AB'yi aldatmadıklarını ifade ederek, "Güney Kıbrıs Rum yönetimi aldattı. KKTC samimi davrandığı halde, Kıbrıs Rum yönetimi maalesef burada AB üyesi ülkelerin arzusu ve talebine muhalefet ettiği halde, 'Biz Kıbrıs'ta barışı istemiyoruz' dediği halde, onlar (AB) kalkıp bir hafta sonra Kıbrıs'ı AB'ye dahil etti. KKTC'yi yine ambargoya tabi tuttular. Biz diyoruz ki, önce yanlışınızı düzeltin, bu yanlışınızı düzeltmedikten sonra bizden gelip de KKTC ile ilgili bir talepte bulunamazsınız. Tanıma noktasında ise, o dönemin AB dönem başkanları, Blair ve diğerleri, bunun siyasi bir tanıma olmadığını söylediler. Buna uluslararası medya şahittir, kayıtlarda bunlar vardır. Biz kesinlikle dürüst davrandık, karşımızdakinden de aynı davranışı bekliyoruz. Bu olmadıktan sonra, kusura bakmasınlar, biz bu noktada şu ana kadar izlediğimiz yolu bundan sonra değiştirecek durumda değiliz. İnanıyorum ki, karşımızdaki dostlarımız da bu hassasiyeti göstereceklerdir ve inşallah barışı egemen kılacaklardır" diye konuştu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, "Türkiye'de ekonomi iyiye gitmiyor" eleştirilerini de cevaplandırarak, "Bu aslında çok sağlıklı bir büyüme, zemin çok sağlam. Biz her zaman söylüyoruz, devlet olarak özel sektörün önünü açma noktasında elimizden ne geliyorsa yapacağız. Özel sektör ister yerli, ister yabancı olsun; ne bekliyorlarsa, biz onun zeminini hazırlıyoruz. Zaman zaman takılıyoruz, bazı şeyleri aşamıyoruz. Bunun bir ülke, bir millet meselesi olduğunu anlamak istemeyenler var. Demirperde ülkeleri bile aştı, ama bizim ülkede demirperde ülkeleri özlemi içinde olanlar var. Bugün yatırımcı önünü görebiliyorsa bu sağlıklı bir zeminin var olduğunu gösteriyor. Daha öncesi dönemde bırakın yılı, ayı bir gün sonrasını bile tahmin edemiyorduk. Girişimci şu anda 3 yıl önünü görüyor. Türkiye bugün bir güven, fırsat ülkesi. Cazibe merkezi. Türkiye'nin artık farklı bir konumu var" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı olarak devam etti. Toplantının bu bölümünde işadamlarının Başbakan'a sorunlarını soru cevap şeklinde geniş kapsamlı biçimde ilettikleri öğrenildi.

"İKTİDARIMIZ, ADALET, MİLLİ EĞİTİM VE SAĞLIĞA BÜYÜK ÖNEM VERİYOR"

Aydın gezisini sürdürün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kuşadası yeni Adliye Binası'nın resmi açılışını yaptı. Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarı olarak, bugüne kadar hiçbir iktidar döneminde yeterince ilgilenilmemiş konulara el attıklarını belirterek, "İktidarımız, adalet, milli eğitim ve sağlığa büyük önem veriyor" dedi.

Aydın'ın Kuşadası İlçesi'nin 1 yıl içinde tamamlanan ve geçen yılın Ağustos ayından beri hizmet veren modern adliye binasının resmi açılışı Başbakan Recep Tayip Erdoğan tarafından yapıldı. Törene, Başbakan ile birlikte Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafiz Özak, Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Cevdet Altınkaynak, Aydın ve İzmir valileri, Kuşadası protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Törende, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Cevdet Altınkaynak'ın konuşmasının ardından kürsüye gelen Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Türkiye'de adalet mekanizması sürekli eleştirilmesine rağmen, bu eleştirileri yapanların bir kez dahi adaletin hangi binalarda yürütüldüğüne bakmadığını ifade ederek, "Bu kişiler bir kez bile adalet adına hizmet verenlerin sorunlarıyla ilgilenmedikleri gibi sürekli olarak boş laflar üretmektedirler. Ama biz sürekli olarak adalet binalarını yeniliyoruz. Müthiş bir modernizasyon içindeyiz. Bu insanlara sesleniyorum, lafla peynir gemisi yürümez. İlk etapta batı bölgelerimizde Aydın, Muğla , Denizli, Balıkesir, Manisa gibi illerimizdeki binalarımızı modernize ettik. İstanbul'un iki yakasındaki binaların temelini bu yıl içinde atacağız" dedi. Bakan Çiçek, bugüne kadar hiçbir hükümetin yapmadığı kadar, adalet işlerine büyük bütçeler ayırdıklarını kaydetti.

Daha sonra kürsüye gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adalet hizmetleri için bugüne kadar 257 milyon dolar harcandığını belirterek, "Adli hizmetlerin geliştirilmesine büyük önem veriyoruz. Milli Eğitim bütçesi Türkiye tarihinde ilk kez en fazla para ayrılan bütçe olmuştur. Milli eğitim ile birlikte adalet hizmetindeki yatırımlara da aynı ağırlığı veriyoruz. 12 yeni adliye sarayı hizmete açtık. Bunun içerisinde önce İstanbul Anadolu yakasının, ardından da Avrupa yakasındaki adliye sarayı komplekslerinin inşaatlarına başlayacağız. Sağlık alanında da bütçeden büyük paylar alıyoruz. Bütün hastanelerin fiziki, teknik ve personel açısından tüm yapılarını değiştireceğiz. Hastaneye giren hasta çıkıyordu, bizim iktidarımızda hastaneye girenler şifa bulacak. İktidarımız adalet, milli eğitim ve sağlığa çok büyük önem veriyor" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan konuşmasının ardından, beraberindeki bakanlar ile birlikte kurdeleyi keserek yeni adliye binasında incelemelerde bulundu ve yetkililerden bilgi aldı.

Kuşadası'nın yeni adliyle sarayında 14 duruşma salonu, 1 başsavcı odası, 12 savcı odası, hakim odaları, 2 icra müdürlüğü, seçim müdürlüğü, baro odası, toplantı salonu, kafeterya, mutfak, yemekhane ve 35 araçlık otopark bulunuyor. Selçuklu-Osmanlı mimarisinden izler taşıyan yeni binada özürlüler de unutulmadı. 4 ayrı asansörü bulunan binada, özürlüler için asansör ve tuvaletler de bulunuyor. 400 bin nüfusa rahatlıkla hizmet verecek şekilde tasarlanan bina her türlü adli ihtiyacı karşılayacak biçimde inşa edildi. Yer altında 4, yer üstünde 4 olmak üzere toplam 8 kattan oluşan bina en son teknoloji ile donatıldı. Yeni adliyede havalandırma ve iklimlendirme sistemi de bulunuyor.

AYDIN'DA 'BAŞ EFE' İLAN EDİLEN ERDOĞAN'A EFE KIYAFETİ GİYDİRİLDİ 
Açılış inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere 2 gündür Aydın'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Muğla-Ortaca Bölünmüş Karayolu'nun açılışını Aydın İstasyon Meydanı'ndan gerçekleştirdi.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN: "2000'Lİ YILLARA DAMGASINI VURACAK SESSİZ BİR DEVRİM GERÇEKLEŞTİRİYORUZ"

Kuşadası programının ardından helikopter ile Aydın'a gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın programına yaklaşık 1.5 saat gecikmeli başladı. Adnan Menderes Stadyumu'na helikopterle inen Başbakan Erdoğan, İstasyon Meydanı'na kadar otobüsüyle 'Aydın Zeybeği' eşliğinde halkı selamlayarak geldi ve Aydınlılar'dan yoğun ilgi gördü. Konuşmasının sonunda halkın içine giren Başbakan Erdoğan, vatandaşlarla el sıkışıp sorun dinledi. Kürsüye 'Baş Efe' olarak çağrılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 3 yıl önce seçim öncesi aynı meydanda Aydınlı vatandaşlarla yaptığı mutfak hesaplarını 3 yıl sonra tekrar yaparak hükümetin ne kadar başarılı olduğunu anlattı. Verdikleri tüm sözleri yerine getirdiklerini belirten Erdoğan, sessiz bir devrimi gerçekleştirdiklerini söyledi. Zaman zaman "Seni seviyoruz" ve "Başbakan Erdoğan" sloganları ile konuşması kesilen Başbakan Erdoğan, "2000'li yıllara damgasını vuracak sessiz bir devrimi gerçekleştiriyoruz" dedi. Gelişmelerin zengin ve mutlu geleceğin habercisi olduğunu belirten Başbakan Erdoğan, ekonomide ciddi gelişmelerin kaydedildiğini ve Türk parasının değerini bulduğunu belirterek, "Biz iktidara gelmeden önce paramız dolar ve euro karşısında değer kaybediyordu. Biz iktidar olduk paramız dondu. Şimdi ne diyorlar. Türk Lirası değerlendi. Sıkıntımız var diyorlar. Unutmayın dere yatağında akar. Paramız da kıymeti ne ise yerini bulacaktır. Şu anda Cumhuriyet'in ilanındaki değerlere doğru gidiyoruz. 1930'lu yılları bulduk. Artık kimse maaşını alınca döviz bürolarına gidip dolar, euro almıyor. 2007'de artık YTL, TL olacak. 3 Kasım öncesi bir söz verdik hatırlayın. Burada mutfak hesabı yapmıştık. 2002 yılının sonunda asgari ücretle alınan ekmek 187 kilo idi, şimdi 320 kilo, alım gücünde artış yüzde 171, makarna 172 kilo alınabiliyordu şimdi 337 kilo alıyoruz. Artış yüzde 96. Şimdi tavuk etini hesaplayacağım. Kuş gribi vardı diyeceksiniz. Ama ben hesabımı iyi yaptım. 2002 yılında asgari ücretle 69 kilo tavuk eti alınıyordu. Şu anda 144 kilo alınıyor. Kuş gribinden önce 132 kilo alınıyordu" diyerek, 2002 yılı ile iktidara geldikten sonra asgari ücretlinin mutfak ve temel gıda maddeleri konusundaki alım gücünü değerlendirdi. Başbakan Erdoğan, çiftçinin de aynı doğrultuda alım gücünün arttığını ve traktör satışlarında artış olduğunu belirterek 2003 yılından 2005 yılına kadar yapılan destekleri tek tek anlattı.

"EĞİTİME AĞIRLIK VERDİK"
Başbakan Erdoğan, konuşmasının devamında, "Hükümeti devraldığımızda kişi başına 2 bin 500 dolar olan milli gelir şu anda 5 bin dolara yükseldi. Biz sözümüzü 5 yıla göre vermiştik. Bu rakamları 3 yılın sonunda yakaladık. Önümüzdeki 2 yıl içinde bu rakamı daha da yükselteceğiz. Yeni iktidar döneminde de kişi başına milli gelir 10 bin dolarlara çıkacak. Şu anda dünyanın en büyük ekonomisine sahip ülkeler arasında 17. sıradayız. Nereden nereye. AK Parti, Ahmet'in, Mehmet'in, Ayşe'nin değil, milletin partisi ve milletin iktidarıdır. Türkiye'yi geride bıraktığı karanlık günlere taşımaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Bunu bekleyenler de hayal kırıklığına uğrayacaktır. Türkiye'de istikrarsızlık, suiistimal ve kavga günleri 2002'de sandığa gömülmüştür. Artık Türkiye gölgelerin birbiriyle konuştuğu değil, milletin sesinin duyulduğu bir ülkedir. Bunu istemeyenler siyasi mevta olmuştur" diye konuştu.

Hükümet olarak göreve geldikten sonra ülkenin eğitimde de çağdaş muasır medeniyet seviyesine ulaştığını belirten Başbakan Erdoğan, "Göreve geldikten sonra 75 bin derslik bitirdik. Aydın'da 717 derslik yapıldı. Bu ortalama 24 derslikten sadece Aydın'da 35 okul eder. Yine sadece Aydın'da sadece 378 okula ADSL internet bağlantısı sağladık. Bunları bizden önceki iktidarlar bilmiyor muydu? Neden adım atmadılar? Çünkü hortumlar vardı. Size bir soru soracağım. Bizden önceki koalisyon hükümetinde 22 banka fona devredildi. Ve bu bankalardan vatandaşımıza 50 milyar dolar yaklaşık 65 katrilyon fakir fukaranın cebinden çıktı. Şu ana kadar söylediklerimin tersi bir şey varsa AK Parti'yi de sandığa gömerek siyasi mevta yapın" şeklinde konuştu. Başbakan Erdoğan, ayrıca orta öğretimde olduğu gibi lise de ders kitaplarının ücretsiz verileceğini, ülkede ekonomi iyileştikçe çalışanların ve tarımla uğraşan kesime verilecek desteğin artacağını söyledi. Sağlık alanında yapılan çalışmalarla ilgili de bilgi veren Erdoğan, miting alanlarındaki vatandaşların şikayeti üzereni, rüşvet isteyen herkesi ilgili makamlara bildirmelerini isteyerek, sağlık çalışmaları kapsamında yurtdışında doktor ihraç edileceğini kaydetti.

Daha sonra Aydın Valiliği tarafından 'baş efe' ilan edilerek Aydın Kuvay-ı Milliye Mücahit ve Gaziler Derneği Başkanı Barış Soyuçok tarafından Başbakan Erdoğan'a yöresel efe elbiseleri hediye edildi. Konuşmasının ardından Başbakan Erdoğan, Muğla-Ortaca bölünmüş karayolunu trafiğe açtı. Açılışın ardından halkın içine girerek vatandaşlarla el sıkışan Erdoğan, 'Nur İlker' isimli bir kız çocuğuna bebek hediye etti. Bu sırada zaman zaman izdiham yaşandı.

Tören alanından ayrılan Başbakan Erdoğan'ın Başbakanlık otobüsü Aydın Belediyesi önünde arızalanınca Başbakan, yoluna başka bir araçla devam etti. Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Aydın Belediyesi'ni ziyaret ettikten sonra helikopterlerle Selçuk Havaalanı'na hareket etti. Saat 19.15 sıralarında havaalanına gelen Başbakan ve beraberindekiler, burada kendilerini bekleyen ATA uçağına binerek Ege'den ayrıldı.

.
Yayın Tarihi : 22 Şubat 2006 Çarşamba 14:11:10
Güncelleme :22 Şubat 2006 Çarşamba 20:07:12


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?