29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Beç tavuğu ilgi çekiyor

Kuşadası'nda bir cami avlusunda yaşayan beç tavuğu Kuşadalıların yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de büyük ilgisini çekiyor.

Boynuza benzeyen kahverengi ibiği, gri üstüne inciye benzeyen beneklerle kaplı gövdesi, açık mavi yanakları, koyu mor boynu, kırmızı gaga dibi ve göz çevresi ile ilgi odağı olan beç tavuğu Kuşadası Eko Sistemi Koruma Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından koruma altına alındı.


EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü aslında yaban kuşu olan beç tavuklarının, Afrika alttüründen evcilleştirildiğini ve kafa yapıları itibariyle hindiyi andırdıklarını belirterek, "Beç tavuğu Madagaskar'dan Türkiye getirilmiştir. Türkiye'li olarak adlandırılan yakın doğulu tüccarlar tarafından Avrupa'ya dağıtılmıştır.Anavatanı Afrika olan Beç tavukları, orta çağda Fransız krallarının hayvanat bahçelerinde ve çok daha öncesinde Yunan ve Roma uygarlıklarında yetiştirildiği bilinmektedir. Afrika'da milyonlarca yabani Beç tavuğu bulunmaktadır. Dünyada en fazla Batı Avrupa'da ve 51 milyon adetle Fransa'da bulunmaktadır. Türkiye'de ise bazı hayvanat bahçelerinde yer almakta ve bazı çiftliklerde ve arazisi olan kişilerde hobi olarak yetiştirilmektedir. Bir ara İzmir Hayvanat bahçesinden yoğun miktarda satışı yapılmıştı. Bahçesi ve arazisi olan kişiler, keskin çığlıkları olduğu ve yabancılara karşı hassasiyet gösterdiğinden, hırsızlara karşı canlı alarm olarak da kullanmıştır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2007 Perşembe 11:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
serkan altun samsun IP: 78.163.252.xxx Tarih : 28.05.2010 13:35:31

merhaba az çok araştırdım ama yeterli bilgiye sahip olamadım ama sizinde söylediginiz gibi nadir olan bi canlı belkide hayvanat bahçeleri harici 100 hanede bir ikinsinde rastlanabilir görüntü olarak güzel bi tavuk ama bakımı ve zapt etmek yani himaye altında tutmakmak o kadarda kolay degil otcul bir hayvan oldugu için gezmesi yayılması lazım yumurta verebilmesi için yumurtasını biliyomusunuz tattınızmı bilemiyorum ama çok ilginç bi yapıya sahip zor kırılıyo kalın bir zara sahip dışı küçük ama içi yani akı ve sarısı büyük hem gramaj alarak hem şekil olarak  lezzeti ise tarifsiz tatmak lazım dünyada en fazla batı avrupada 51 milyon adet varmış neden türkiyede nadir olsunki biz türkler üretimci olamayızmı? o kadar gezdim nette hiç şifasına rastlamadım araştırlsa belki saglık yönündende şifalı bitkiler gibi faydalarıda olabilir diye düşünüyorum ewet bu afrika tavugundan bende bir çift var ve düzenli yumurta yapıyorlar ama üretimini başaramadım degişik yerlere yumurta bırakıyolar ne zaman kuluçkaya yatar bilemiyorum hindinin altına kazın altına yumurta sürdüm çıkmadı ne yapabilirim bilemiyorum bu işten anlayan veya ilgilenen birilerine bakınıyorum bana yardımcı olabilirmisiniz  ilgi alakanıza şimdiden teşekkür ederim iyi çalışmlar 0543 434 14 93 samsun