29
Mayıs
2024
Çarşamba
AYDIN

Beşparmak dağları için bildiri

Kültürü, doğası, estetiği, inançları ve efsaneleri ile Aydın ilinin en önemli doğal mirasları arasında yer alan Beşparmak Dağları, maden ocaklarının tehdidi altında. Myus, Herakleia, Amyzon, Euromos ve Labranda gibi bir çok antik kentin kurulduğu yer olan ve bir çok medeniyete yataklık eden Beşparmak Dağları, kurulan maden ocakları ile delik deşik ediliyor. 

Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenleri Derneği (EKODOSD), Beşparmak dağlarında yaşanan çevre felaketine dikkat çekmek için bir bildiri yayınladı. EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, Beşparmak Dağları'nın büyük bir tehditle karşı karşıya bulunduğunu belirterek, maden ocaklarının doğayı tahrip ederek, buranın bir an önce Milli Parklar statüsünü alınması gerektiğini söyledi. 

Beşparmak Dağları'ndan çıkarılan feldspat ve kuvars madenlerinin çok düşük değerlerle pazarlandığına dikkati çeken EKODOSD Başkanı Sürücü, " Halbuki bu olağanüstü güzelliklere sahip olan bölge iyi bir turizm planlaması ve organizasyonuyla eko turizme kazandırılmış olsa madenden kazanılanın onlarca kat fazlası ekonomiye kazandırılır ve hem de doğa tahrip olmaz, yaban hayatı korunmuş olur ve yöre halkının ekonomisine de kazanç sağlanır. Şu anda sadece madenciler kazanmakta, doğa ise yok olmaktadır. Çevre bilinci gözetilmeden, doğal ve tarihi doku tahrip edilerek yapılan bu maden çalışmalarının durdurulması ve Beşparmak Dağları'nın milli Park statüsüne alınması gerekmektedir " dedi.
iha
Yayın Tarihi : 7 Kasım 2006 Salı 18:12:55


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Akın Özkahya IP: 81.214.233.xxx Tarih : 8.11.2006 10:54:33
Bu güzelim yeşilliği, bu güzelim doğa harikalarını başka memleketlerde bulmak çok zor. Mademki madenden kazanç sağlamaya çalışıyoruz o zaman bor minerallerimizi kullanalım. Ben bir Aydınlı olarak yetkilileri duyarlı olmaya davet ediyorum... Teşekkürler...