19
Mayıs
2024
Pazar
AYDIN

Büyük Menderes çöplüğe döndü

Ege Bölgesi'nde geçen hafta etkili olan aşırı yağışlar sonucu taşan ve Söke civarında tarım arazilerini sular altında bırakan Büyük Menderes Nehri'ndeki kirlilik görenleri üzdü. Suların çekilmesinin ardından çay ve derelerle taşınan pislikler yer yer birikmelere neden oldu.

Afyon'un Dinar ilçesi Suçıkan mevkisinde doğan, Uşak, Denizli ve Aydın'dan geçerek Söke yakınlarındaki Doğanbey Köyü'nde Ege Denizi ile buluşan Büyük Menderes, başta deri işletmeleri olmak üzere havzadaki fabrikaların atıklarının yarattığı kirlilikle sık sık gündeme geldi. Nehir bu kez aşırı yağışlarla gelen başta pet şişeler olmak üzere çok sayıda atığın toplanmasıyla dikkat çekti.

ZİRAAT ODASI BAŞKANI'NIN SİTEMİ

Söke Ziraat Odası Başkanı Kemal Kocabaş, nehri besleyen dere ve çayların taşıdığı ambalaj atıklarının ciddi bir kirlenme kaynağı olduğunu belirtti. Kocabaş şunları söyledi:

"Yerleşim birimlerinden çay ve derelerle Büyük Menderes'e ulaşan katı atıklar nehir üzerinde adacıklar oluşturdu. Tonlarca plastik ambalaj nehirde kirlilik oluşturuyor. Bu kirlilik Ege Denizi'ne ve ovamıza dağıldığında telafisi olmayan tehlikelere yol açabilir. Havzadaki yerel yönetimler geri dönüşüme önem vermiş olsaydı, bugün Büyük Menderes'te plastik ambalaj kirliliği yaşanmazdı."

'DİĞER YERLEŞİM BİRİMLERİNDEN GELİYOR'

Söke Belediye Başkanı CHP'li Necdet Özekmekçi de, atık su arıtma tesisinin yanı sıra belediye olarak düzenli geri dönüşüm çalışmaları ile havzanın kirlenmesini engellemeye çalıştıklarını söyledi. Özekmekçi, "Biz Söke Belediyesi ve Söke Ovası Sulama Birliği olarak havzayı ve Menderes'i kirletmemek için ciddi çaba sarf ediyoruz. Ancak diğer yerleşim birimlerinden Büyük Menderes Nehri'ne ulaşan atıklar, nehrin alt noktasında bulunan aşağı havzada kirliliğe neden oluyor" dedi. -
 

...
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2012 Perşembe 19:29:01
Güncelleme :17 Ocak 2012 Salı 15:58:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?