20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Çiftçi üretim maliyetini karşılayamıyor!

Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı yaptığı açıklama ile Egeli üreticinin en zor günlerini yaşadığını belirterek, hükümetin çiftçiye destek vermesini istedi.

Özellikle Aydın’ın simgesi haline gelen pamuk ve zeytinin, üretim miktarı düşmesine rağmen fiyatların her geçen gün düştüğünü kaydeden Çayırlı, “Üretim maliyetini bile karşılayamayan çiftçi ne yapacağını bilemez duruma gelmiştir. Hiç olmazsa devlet prim miktarını artırarak üreticinin derdine çare olmalıdır” dedi.

Geçen yılın sonlarına doğru Dünya Ticaret Örgütü tarafından Cenevre’de düzenlenen toplantıya da katılan Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı, dünyada en az destek gören çiftçi grubundan birinin Türk çiftçisi olduğunu da kaydetti.

Ege’nin sembolü olan pamuk ve zeytinde ciddi sıkıntıların yaşadığını ifade eden Çayırlı, özellikle ABD’nin devlet desteği ile Türkiye dahil olmak üzere dünyadaki pek çok tekstil sektörüne uzun vadeli faizsiz pamuk vermesinin ciddi sıkıntılar doğurduğunu belirtti.

Aydın Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Çayırlı “Ege’de son 4 yılda pamuk üretimi 300 bin tondan 90 bin tona düşüt. Özellikle Ege’de pamuk üretiminden vazgeçen üretici başka ürünlere yöneldi. Bu da talep fazlası üretime neden oldu. Dünya fiyatlarına göre Türkiye’de maliyetin fazla olması nedeniyle üretici daha da zora girdi. Şu anda üretimden daha ucuza satmaya başladık. Zarar etmeyen yok. Pamuk, mısır sebze ve meyve üreticisi ciddi sıkıntıya girdi. Mali’de 5 yıl önce 700 bin ton olan pamuk üretimi 2008 yılında 200 bin tona düşmüş. 14 milyon nüfusa sahip bu ülke de perişan oldu. Hükümetin mahsul ekim ve dikim planlaması olmadığı için bu sıkıntılar yaşanıyor” dedi.

“ZEYTİN ÜRETİCİSİ SON 5 YILIN EN KÖTÜ SEZONUNU YAŞIYOR”
Sıkıntının en yoğun yaşandığı sektörlerden birinin Zeytin üretimi ve özellikle zeytinyağı olduğunu ifade eden Nuri Çayırlı, rekolte oldukça düşük olmansa rağmen zeytinyağı fiyatlarının her geçen gün düştüğünü ifade etti.

Çayırlı “Bu yıl zeytinde var yılı olmasına rağmen rekolte oldukça düşük. Buna rağmen zeytinyağı fiyatları 3.5 TL civarına kadar düştü. Bu fiyat geçen yıllarda 5 TL’ye kadar yükselmişti. Üretici ne yapacağını şaşırdı. Şu andaki mevcut fiyatlar, üretim maliyetini değil işçilik maliyetini bile karşılamaz duruma düştü. Devletten beklentimiz primlerle aradaki bu farkı gidermesi ve önümüzdeki sezon için çok iyi bir üretim planlaması oluşturmasıdır” sözlerine yer verdi.

iha
Yayın Tarihi : 20 Ocak 2009 Salı 11:04:24
Güncelleme :20 Ocak 2009 Salı 16:17:16


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?