20
Mayıs
2024
Pazertesi
AYDIN

Çiftçilere ilekleme uyarısı

Aydın Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, incirde ilekleme sezonunun başlamasıyla birlikte üreticileri doğru ilekleme konusunda uyardı.

Doğru ileklemenin yapılabilmesi için il genelinde çiftçileri bilgilendirme toplantıları yaptıklarını açıklayan Öztürk, 27 Mayıs 2008 tarihinde başlayan toplantıların devam ettiğini belirtti.

Aydın’ın adının incir ürünü ile özdeşleştiğini hatırlatan Tarım İl Müdürü Sadettin Öztürk, “Aydın İnciri” coğrafi işaret tescilinin yapılmasının ardından incir ihracatının öneminin biraz daha arttığını söyledi. İl genelinde üretilen incirlerin çoğunun kaliteli bir cins olan “Sarı Lop” çeşidi olduğuna işaret eden Öztürk, incirde kalite ve meyve tutumu için döllenmenin önemli olduğunu ifade etti. Döllemeyi sağlamak amacıyla ilekleme yapıldığına dikkat çeken Öztürk, bu sayede dişi incir ağaçlarına, içinde tozlaşmayı yapacak arıcıkları barındıran ilek meyveleri asmak gerektiğini belirten Öztürk, “Bu yıl iklim koşullarının uygun olmaması nedeniyle erkek incir ağaçlarının kış ürünü olan boğalar ile yaz ürünü olan ileklerin doğuşları farklı zamanlarda oldu. Dolayısıyla ilek arıcığının döngüsü kırılıp, yeterli arı giremediğinden özellikle erkenci ileklerde dökülme gözlendi. Ancak böyle yıllarda ilk atımda ağaç başına 2-3 adet ilek asmak yeterli olmakta. Çünkü tek ilek meyvesinin içinde 500 ila bin ilek arıcığı vardır ve döllenme için sadece 1-2 arıcığın meyveye girmesi yeterlidir. Bu nedenle fazla ileklemeye gerek yoktur. Aşırı ilekleme kalitesiz, küçük meyveler oluşturmaktadır. İleklemede, sağlıklı temiz ilek meyvelerinin file torbalar içinde asılması, işi biten ilelerin de toplanarak imha edilmesi gerekiyor” dedi.


Bölgede ilekleme çalışmalarının başladığı bu günlerde Tarım İl Müdürlüğü, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü ve Aydın Ticaret Borsası’nın işbirliği ile incir üretiminin yoğun olduğu köylere gidilerek bilgilendirme toplantıları yapıldığına değinen Öztürk, “Bu toplantılarda özellikle ileklemede dikkat edilecek hususlar, kontrollü ilek kullanımı, aşırı ileklemenin zararları ve kuru incirde aflatoksinin önlenmesi için yapılması gereken işler hakkında bilgiler verilerek, üreticilerin soruları cevaplandırılıyor. 27 Mayıs 2008 tarihinde başlayan bilgilendirme toplantılarına bugüne kadar 13 köyde 211 incir üreticisi katıldı. Çalışmalarımız il genelinde büyük bir hızla devam etmektedir” diye konuştu.

..
Yayın Tarihi : 7 Haziran 2008 Cumartesi 15:13:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?