Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Arif Gürdal, yaptığı açıklamada Türk tarımının her geçen gün artarak devam eden yabancı tohum bağımlılığı nedeniyle özgürlüğünü kaybetmek üzere olduğunu söyledi. Bir ülkenin güvenliği kadar üretimini yaptığı tarımsal ürünlerin tohumlarını el,inde bulundurması ve üretibilmesinin önemine değinen Gürdal, çiftçilere yerli tohum kullanmaya çağırırken, hükümetin de tohumculuk üzerine yapılan çalışmaları desteklemesi gerektiğini söyledi.
Geçtiğimiz gün yapılan Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu toplantısında en önemli gündem maddesini oluşturan tohum yasasını tartışan Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu üyeleri, özellikle yerli tohum konusunda ciddi kararların alınması gerektiğini savundular. Yeni tohum yasasının tarımda dışa bağımlığı arttıracağını savunan Aydın Ziraat Odası Başkanı Arif Gürdal, bugüne kadar mevcut hükümetlerin ulusal tarım politikası üretmediğini ileri sürdü. Ülkemiz tarım üretim politikalarını eleştiren Gürdal, önlem alınmazsa 10 yıllık bir süreçte Türkiye'nin tarımda tamamen dışa bağımlı bir ülke haline geleceğini iddia etti. Yeni tohum yasasının üreticileri üretimde tamamen dışa bağımlı hale getireceğini iddia eden Gürdal, " Ekonomik yapının temel taşlarını oluşturan tarımım ülkemizde tartışılır hale gelmesi, ve tohum konusunda çok gerilerde kalmamızın affedilir bir tarafı yok. Mevcut tüm hükümetlerin kalkınma planlarına bakın hepsi de tarımsal kalkınmaya yer verilmiştir. Ama hiçbir zaman üreticilere yeterli teşvik verilmemiştir. Özellikle tohum üretimi konusunda bırakın diğer ülkelerle yarışmayı, böyle gidilirse 10 yıl sonra tamamen dışa bağımlı hale geleceğiz ve üreten değil tüketen bir ulus olacağız" dedi.
Üreticilerin hiçbir zaman ulusal tarım politikalarıyla yönlendirilmediğini de savunan Gürdal, AR-GE çalışmalarında enstitülerin desteklenmesini gerektiğini söyledi. Özel sektörün de bu tür çalışmalarının desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Arif Gürdal, " Gelişen ve küçülen dünyada söz sahibi olabilmemiz için her şeyden önce kaynaklarımızı en iyi bir şekilde kullanmalıyız. Tarımda sürdürülebilir kalkınmanın önünü açmak devlet politikasıyla olur. Başta, girdi maliyetlerini diğer ülkelerle eşit bir hale getirmemiz gerekir. Üreticilerin desteklenmesinde de aynı yöntemi uygulamalıyız. Bugün zeytin yağı üreticisine destek pirimi olarak 11 Ykr veriyoruz. Bu rakam AB ülkelerinde 1.3 Euro. Bu şartlarda ülkemiz üreticilerinin rekabet etmesi, ürettiklerini pazarlaması, yatırım yapması nasıl mümkün kılınır? Bugün sulanabilir arazilerimizin sadece yüzde 50'sini sulayabiliyoruz. Bu tür engellerin ortadan kalkması salt üreticilerin çalışmasıyla başarılamaz. Bunda devletin yatırımı teşviki gerekmektedir" dedi.
Arif Gürdal ayrıca yerli mısır tohumu kullanılması yönünde ilke kararı aldıklarını, diğer ürünlerde de yerli tohum kullanılmasının üreticilere önerileceğini söyledi.
iha
Yayın Tarihi :
31 Ocak 2007 Çarşamba 14:56:51